Κατρούγκαλος για πΓΔΜ: Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί

«Έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, σε επίπεδο που δεν το είχε θέσει καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ειδικά ως προς το απόλυτο εύρος του erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την προοπτική συμφωνίας στο Μακεδονικό.

«Έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, σε επίπεδο που δεν το είχε θέσει καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ειδικά ως προς το απόλυτο εύρος του erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την προοπτική συμφωνίας στο Μακεδονικό.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εμείς ουσιαστικά προωθήσαμε τη λεγόμενη εθνική γραμμή, όπως είχε διαμορφωθεί ήδη από το 2007. Η κ. Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Καραμανλή, αναφερόταν στη σύνθετη ονομασία ως τη βάση της επίλυσης του ονοματολογικού. Από εκεί και πέρα φτάσαμε ψηλότερα τον πήχη από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς παλιότερα όταν μιλούσαν για erga omnes αναφέρονταν στη διεθνή χρήση στο εξωτερικό κι εμείς το επεκτείναμε στο εσωτερικό και ως προς όλες τις δημόσιες χρήσεις της ονομασίας».

Σε ό,τι αφορά τα εναπομείναντα ζητήματα για να «κλείσει» η συμφωνία ο ίδιος εξήγησε:

«Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί στην πραγματικότητα ήδη στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Μένει όμως να επισημοποιηθεί η συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την άλλη πλευρά να προωθήσει τα θέματα αυτά, γιατί τα θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του […] Από εκεί και μετά, μικρές φραστικές βελτιώσεις πάντοτε θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, εφόσον αυτές ενδεχομένως αυξήσουν την πιθανότητα της άλλης πλευράς να περάσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στο δημοψήφισμα της συμφωνίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το όνομα που τελικά θα επιλεγεί, γνωστοποίησε: «Το όνομα είναι ένα από τα τρία που είχε βάλει στο τραπέζι ο κ. Νίμιτς. Ως προς το όνομα, από τη στιγμή που ανταποκρίνεται στους όρους που έχουμε θέσει, να είναι διακριτό και από την αρχαία ελληνική Μακεδονία και από τη δική μας ελληνική Μακεδονία και να προσδιορίζει μία σύνθετη ονομασία ένας γεωγραφικός, ή χρονικός προσδιορισμός, δεν έχουμε κάποιον λόγο να είμαστε επιλεκτικοί. Στο κάτω-κάτω η άλλη χώρα είναι αυτή που αλλάζει το όνομά της, αλλάζει το Σύνταγμά της, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα διπλωματικά χρονικά κατόπιν μιας διεθνούς σύμβασης. Είναι ονόματα καλύτερα από αυτά που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις. Όπως φάνηκε στις τελευταίες δημόσιες ανταλλαγές επιχειρημάτων, συζητούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το «Μακεδονία-Σκόπια», το οποίο προφανώς είναι πολύ χειρότερο από τα τρία ονόματα που είναι στο τραπέζι. Αυτά τα ονόματα τα έχει δεχθεί επί της αρχής και η άλλη πλευρά».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της συμφωνίας για τα ζητήματα αλυτρωτισμού ο κ.Κατρούγκαλος εξήγησε: «Έπρεπε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα στοιχεία που μπορεί να δοκίμαζαν μετά τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες. Όχι μόνο να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός από το Σύνταγμα -αυτό είναι θεμελιώδες- αλλά επίσης να προσδιοριστεί ότι και τα θέματα της ταυτότητάς τους και της γλώσσας τους δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον όχημα αλυτρωτισμού. Υπάρχει ειδική μέριμνα στη συμφωνία, που προσδιορίζει ότι καμιά σχέση δεν έχουν ούτε με την αρχαία ελληνική ιστορία τα θέματα ταυτότητας του γειτονικού κράτους, περιλαμβανομένης της γλώσσας, ούτε προφανώς με την ελληνικότητα της δικής μας Μακεδονίας».

Ειδικά για το θέμα της γλώσσας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Το ότι η γλώσσα είναι «μακεδονική» το έχει αποδεχθεί η χώρα μας από το 1977. Υπάρχουν ορισμένα κεκτημένα στο επίπεδο του ΟΗΕ που εμείς παγίως δεν τα αμφισβητούμε, γιατί είναι προς το συμφέρον μας να είναι το διεθνές δίκαιο ένα ασφαλές πεδίο αναφοράς. Από εκεί και μετά, μολονότι αυτό δεν μπορούσε να διεκδικηθεί πια, γιατί έχει δοθεί από το 1977, αυτό που προσπαθήσαμε και νομίζω θα δει ο ελληνικός λαός ότι το πετύχαμε, είναι να προσδιορίσουμε ότι αυτή η γλώσσα είναι σλαβική, ότι αυτή η γλώσσα καμία σχέση δεν έχει με τον Μέγα Αλέξανδρο, την αρχαία ελληνική Μακεδονία».

Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αν. υπουργός παρατήρησε:

«Επειδή η ΝΔ υπό την πίεση της ακροδεξιάς της πτέρυγας απομακρύνθηκε από την εθνική θέση, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ψάχνει προφάσεις εν αμαρτίαις […] Ο κ. Γεωργιάδης το 2007 κατηγορούσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη για κωλοτούμπα, για υπαναχώρηση και για ανηθικότητα επειδή επικαλούνταν σταθερή ονομασία. Τώρα φαίνεται ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ να μην είναι με τη θέση του κ. Καραμανλή και της κ. Μπακογιάννη, αλλά με τη θέση του κ. Γεωργιάδη. Αυτό είναι πια σαφές […] Η πραγματικότητα είναι ότι ο,τιδήποτε είχαν επιδιώξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να είναι στη συμφωνία, είναι, και επιπλέον έχουμε και ένα όνομα, που είναι καλύτερο από αυτό που διαπραγματεύονταν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Μπορεί κανείς να έχει διαφοροποίηση από την αρχική μας θέση, την εθνική θέση – είναι αυτή που είχε διαμορφωθεί από το 2007 ως συνισταμένη των κομμάτων της πολιτικής σκηνής εκτός από το ΛΑΟΣ. Εμείς αναγνωρίζουμε και το ξέραμε όταν είχαμε την πολιτική συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι είχαμε ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, είναι όμως ένα κόμμα της πατριωτικής Δεξιάς. Αυτό που αναγνωρίζω εγώ πάντα στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ότι παρά αυτές τις πολύ υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές, ποτέ δεν εκβίασαν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση με την απόσυρση μιας πρότασης ενός νομοσχεδίου που αντανακλούσε τις δικές μας απόψεις και όχι τις δικές τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk