Συνάντηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Προέδρων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Αντικείμενο της συνάντησης, που έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήραν η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β’ Βαθμού να ξεκινήσουν κύκλο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ήταν η ενημέρωσή τους για τις προτάσεις και τις θέσεις επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων και υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεσμών και Κράτους Δικαίου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, ο Γ.Γ του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης και Τ. Κανταράς καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Ι.Σγουρό ενώ από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου και το στέλεχος του κινήματος Χ. Πρωτόπαππας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δε συνιστά μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα των πολιτών, αλλά δεν «ακουμπά» καν την κοινωνία, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της.«Είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή Περιφερειών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ολοκλήρωση σύγχρονων υποδομών, την ενθάρρυνση και στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να κτίσουμε το αύριο κι όχι να συντηρήσουμε το χθες».

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι βασικός πυλώνας στην εθνική προσπάθεια για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Κατά την τοποθέτηση του χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προτάσεις, υπογραμμίζοντας πως η ΚΕΔΕ συμμετέχει με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη μεταρρύθμιση του Κράτους, εδώ και δυο χρόνια περίπου, ωστόσο καμία από τις προτάσεις της δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας, δε, το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αντί να προωθεί την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης, οδηγεί τους Δήμους στην ετεροδιοίκηση και την ακυβερνησία. «Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία θεσμική μεταρρύθμιση, δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και μετατρέπει το ήδη συγκεντρωτικό κράτος, σε υπερσυγκεντρωτικό».

Σε δηλώσεις της η κ Γεννηματά επεσήμανε πως «οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοχοποιούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν. Αφού αποδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση, τώρα επιχειρούν να την μετατρέψουν σε πεδίο συναλλαγής και παραλυτικών ισορροπιών που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών. Το ΟΧΙ μας στο Νομοσχέδιό τους είναι αυτονόητο. Δεν μένουμε όμως μόνο σ’ αυτό. Το νέο κύμα προοδευτικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση θα έχει ξανά την δική μας σφραγίδα.Το Κίνημα Αλλαγής έχει θεμελιώδη προτεραιότητα ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος με Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Τοπική Ανάπτυξη όσο και στο Κοινωνικό Κράτος».