H Mαλαγουζιά είναι μια στερεοελλαδίτικη ποικιλία που βρήκε την καλύτερη έκφρασή της εδώ στα Μεσόγεια και στο Κτήμα της Ρωξάνης Μάτσα.
Για να την δοκιμάσουμε μαζί με άλλα κρασιά του ιστορικού κτήματος Μάτσα, στην Φούγκα το εστιατόριο στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, δημοσιογράφοι και άνθρωποι του κρασιού. Μεταξύ τους και η ακούραστη Σταυρούλα Κουράκου, η πρώτη γυναίκα οινολόγος στην Ευρώπη, επί χρόνια Προέδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου που άλλαξε την πορεία της ελληνικής οινοποιίας, καθιερώνοντας 27 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελληνικών ποικιλιών και terroirs.

Δοκιμάσαμε πρώτα την Μαλαγουζιά του 2017, φρέσκια και δροσερή, με πολύπλοκα όμως αρώματα και ιδιαίτερο στυλ που ικανοποίησε όλους τους παρευρισκομένους.
Παράξενες, ελαφρώς οξειδωμένες αλλά με έντονη προσωπικότητα οι παλαιωμένες μαλαγουζιές του 2003 και του 2008 που έφθασαν στο ποτήρι μας σε χρώμα ροζέ σχεδόν. .
Δοκιμάσαμε ακόμη τον λευκό Ροδίτη ένα ήπιο καλοκαιρινό λευκό και το εξαιρετικό κόκκινο Syrah «φυσικό» κρασί καθώς στην οινοποίησή του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου θειώδη, που είναι τα «συντηρητικά» των κρασιών. Ένα από τα δύσκολα και καινοτόμα «πειράματα» που αγαπά να κάνει η Ρωξάνη Μάτσα όπως υπογράμιμισαν όλοι οι συνεργάτες της. Αρωμα φρέσκου καρπού αλλά πυκνό και με χαρακτήρα, ευκολόπιοτο μεν, αλλά με έντονη προσωπικότητα, δεν άκουσα κανέναν γύρω μου που να μην μείνει ενθουσιασμένος. Πίνεται κρύο μας είπε η ίδια η Ρωξάνη Μάτσα. Τα κρασιά συνόδευσαν επαξίως οι μεζέδες του Δημήτρη Κατριβέση, μού άρεσαν ιδιαιτέρως οι μικρές πράσινες πιπεριές, πολύ απλές αλλά νοστιμότατες, ένα σουβλάκι με καπνιστή μοτσαρέλα και ροδάκινο και τα παράξεινα μπεργκεράκια με ψωμί από ενεργό άνθρακα που δοκίμαζα για πρώτη φορά.

Οι ομιλητές που πήραν τον λόγο μίλησαν για τον άνθρωπο πίσω από το προϊόν. Με τόση αγάπη, με τόσο αυθεντικό θαυμασμό για μια γυναίκα καθώς φαίνεται μοναδική, με ιδέες, με πίστη στις δυνατότητες του αττικού αμπελώνα και των ελληνικών ποικιλιών, που δουλεύει η ίδια νυχθημερόν όπως μας είπαν όλοι. Ο Θανάσης Παρπαρούσης και η Ανν Κοκοτού, συνάδελφοι οινοποιοί και φίλοι της Ρωξάνης καθώς και άλλοι όπως ο Γιαννης Βογιατζής, διευθύνων σύμβουλος της «Μπουτάρη», ο Ντίνος Στεργίδης της Vinetum ο νεαρός οινολόγος του κτήματος Αλέξανδρος Τζαχρήστος, η μάρκετιγκ μάνατζερ Σοφία Αποστολάκη και η Λένια Μπουτάρη.. Προτελευταίος πριν την τιμωμένη, ο Κώστας Μπουτάρης η εταιρεία του οποίου έχει το μάρκετινγκ του οινοποιείου Μάτσα. «Είναι ένας γάμος 40 χρόνων που κρατά γερά» μας είπε και μειώνοντας την συνεισφορά της δικής του εταιρείας για να αναδείξει την δουλειά της Ρωξάνης Μάτσα. Λίγα λόγια και με χιούμορ μας είπε η ίδια η Ρωξάνη Μάτσα που δήλωσε εξ αρχής ότι δεν αγαπά να μιλά δημόσια και αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της, και του παρευρισκομένους.