ΜΙΑ λαμπρή επιτυχία –όπως αυτή της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο μπάσκετ ΑΕΚ –πρέπει και αξίζει να την εκτιμήσουμε με την έννοια των παρεπόμενων, δηλαδή πέρα από τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια οπαδών και φίλων που είναι κάτι το σύνηθες, υπάρχει και η άλλη πλευρά, η επίπτωση (με την καλή έννοια) στη γενικότερη εικόνα και κατάσταση του εθνικού Αθλητισμού. Αλλωστε, αυτό επιβάλλεται από την ίδια τη φύση και τον ιστορικό, διαχρονικό ρόλο αυτού του δημοφιλέστατου αθλήματος, της «σφαίρας του Καλάθου» (κατά το αρχαιοπρεπές παλιό όνομα), και βέβαια τον Ελληνικό Αθλητισμό, γενικότερα.
ΧΡΟΝΙΑ τώρα έχει παγιωθεί στον χώρο του πρωταθλήματος μπάσκετ μια ολιγοπωλιακή εικόνα υπεροχής στην κορυφή και στη συνέχεια δυο και τρεις ταχύτητες. Ας ελπίσουμε ότι η ΑΕΚ και η επιβαλλόμενη ζωτική ανάγκη της ανάκαμψης (κατά τινές «ανάσταση») του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, όπου και βαθιές και πρωτοποριακές είναι οι ρίζες του αθλήματος, μαζί με τις ευχάριστες εκπλήξεις π.χ. στην Πάτρα με τον εξαίρετο Προμηθέα και στο Λαύριο, θα δούμε του χρόνου ένα πρωτάθλημα ευρύτερης ανταγωνιστικής ποικιλίας.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ της ΑΕΚ πρέπει να εκτιμηθεί ως επαινετή προσπάθεια συγκερασμού εγχώριου έμψυχου δυναμικού με τη δραστική αμερικανική βοήθεια. Οι Ελληνες έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο –ιδιαίτερα σε κρίσιμα σημεία και των δύο αγώνων. Φυσικά το πρόβλημα της αξιοποίησης των Ελλήνων όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στα άλλα αθλήματα παραμένει οξύ και δυσεπίλυτο, ίσως γιατί δεν υπάρχει πραγματική θέληση για τη ριζική αντιμετώπιση των εγχώριων ταλέντων που δεν βρίσκουν κατάλληλο κλίμα ωρίμασης. Εν πάση περιπτώσει είναι απαράδεκτο κάποιες ομάδες να προσπαθούν να επιβιώσουν με προσφυγή αποκλειστικά σε ξένους λεγεωνάριους και δη με μηνιαία αντιμισθία.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ στοιχείο του ευρωπαϊκού φάιναλ φορ είναι η αριθμητική υπεροχή εκπροσώπων του Νότου και μάλιστα της Μεσογείου –τρεις έναντι μιας του Βορρά. Επ’ ευκαιρία, η απουσία ελληνικής παρουσίας στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, κατά βάση του ισχυρού οικονομικά, οδήγησε σε ισοπαλία αριθμητική Νότου και Βορρά. Ευκαιρίας δοθείσης πρόκειται για τελική φάση (στο Βελιγράδι) όπου παρατηρήθηκε κάτι όχι σύνηθες, η μη χρησιμοποίηση του προνομίου της έδρας (και πέμπτου αγώνα για την πρόκριση).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ