• Αναζήτηση
 • Ο Τσίπρας, οι γκιουζλεμέδες και η πλατσέντα

  Εχει πάει τόσες φορές στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που οι κάτοικοι δεν ξέρουν πλέον τι να του

  Εχει πάει τόσες φορές στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που οι κάτοικοι δεν ξέρουν πλέον τι να του δωρίσουν. Εως και αντίγραφα πήλινων λυχνιών φωτισμού του 5ου μ.Χ. αιώνα (με διακόσμηση του συμβόλου του σταυρού) του δώρισαν τις προάλλες και τώρα η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου σκέφτεται τι θα του προσφέρει (θεσμικά) όταν την Πέμπτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί στη Λέσβο για να μιλήσει στο αναπτυξιακό περιφερειακό συμβούλιο.

  nnn

  Μαθαίνω λοιπόν ότι αυτή τη φορά θα του προσφέρει παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου, όπως τα γεμιστά (με καρύδια και ρίγανη) σύκα, τη σιροπιαστή πλατσέντα και τους γκιουζλεμέδες. Να σημειώσω εδώ ότι η Λέσβος, η οποία υποφέρει οικονομικά και κοινωνικά από τη στρατιά προσφύγων, αλλά και από τον αυξημένο ΦΠΑ, θα διοργανώσει μια λιτή υποδοχή για τον Πρωθυπουργό. Μόνον παραδοσιακά προϊόντα που τα έφτιαξαν με τα χεράκια τους οι γυναικείοι συνεταιρισμοί του νησιού (ανάμεσά τους και του Πολιχνίτου που ισοπεδώθηκε σχεδόν από τον σεισμό) θα του προσφέρουν. Αυτή η λιτή υποδοχή στον Πρωθυπουργό γίνεται παράλληλα με τις διαδηλώσεις που θα αντιμετωπίσει αυτός και οι 22 υπουργοί (και ουκ έστιν αριθμός άλλων παρατρεχάμενων που τον συνοδεύουν). Διμοιρίες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν κάθε πρόσβαση προς το μέρος όπου θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας. Κάποιες άλλες υποδοχές που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν σε αναπτυξιακά περιφερειακά συμβούλια, όπου προσφέρθηκαν στους μετέχοντες Συριζαίους αστακοί, κωλοχτύπες και άλλες αστακοκαραβίδες καθώς και… χαβιάρι (ναι, και χαβιάρι) δεν έχουν θέση στη Μυτιλήνη, όπως μου είπε η περιφερειάρχης. Τα μόνα κεράσματα στην πολυπληθή συνοδεία του κ. Τσίπρα θα είναι οι παραδοσιακές πίτες, καφέδες και αναψυκτικά. Και τίποτε άλλο. Ούτε γεύματα, ούτε δεξιώσεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε στο νησί που δεν συμφωνούν με την επίσκεψη Τσίπρα.


  Και ο Τόσκας αγρόν ηγόραζε

  Το νησί (και ολόκληρη η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) υποφέρει από το Προσφυγικό. Μόνον τον Απρίλιο έφθασαν στο νησί 2.688 πρόσφυγες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές φιλοξενούνται στη Μυτιλήνη 8.869 πρόσφυγες, ενώ το δυναμικό της φιλοξενίας στη Μόρια δεν  ξεπερνά τους 2.500. Πέρυσι την ίδια εποχή οι πρόσφυγες ήταν μόλις 2.990. Σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο οι πρόσφυγες φθάνουν τους 13.631 (με χωρητικότητα φιλοξενίας 5.500), ενώ πέρυσι την ίδια εποχή δεν ξεπερνούσαν τους 6.000. Και να σκεφτείτε ότι ο Νίκος Τόσκας λέει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «ελέγχει την κατάσταση με το Προσφυγικό». Προφανώς δεν ρώτησε τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

  nnn

  Δεν είναι όμως μόνον λόγω του Προσφυγικού που υποφέρει η Λέσβος. Υποφέρει και από τη συμφωνημένη με την τρόικα αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από τις 30 Ιουνίου. Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που η περιφερειάρχης θα ζητήσει να λυθούν: «Δεν πάει άλλο η κατάσταση» λέει.

  nnn

  Προτού πάει στη Μυτιλήνη ο κ. Τσίπρας θα κάνει μια στάση στη Λήμνο. Εκεί θα μιλήσει για την αγροτική ανάπτυξη του νησιού και ειδικότερα για την αξιοποίηση με πρωτοπόρες αγροτικές καλλιέργειες του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1927 με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως το κοινοτικό αγρόκτημα «Μητρόπολη», το ακίνητο στη θέση «Πολιόχνη», καθώς και τα ακίνητα «Παλαιά Μητρόπολη» στη Μύρινα και Παλαιό Τζαμί, επίσης στη Μύρινα. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί την 130ή Σμηναρχία Μάχης, όπου βρίσκεται η καρδιά της αεραμύνης στο Αιγαίο με τα F-16 και θα στείλει (και πάλι) μήνυμα προς την Τουρκία.


  Ρωτήστε τον Μητσοτάκη όσα δεν τολμάτε

  Την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα διοργανώνει σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα μια ξεχωριστή βραδιά για νέους που θα έχει το επικό σύνθημα: «Ρωτήστε τον Μητσοτάκη όσα δεν τολμάτε να ρωτήσετε κανέναν». Δηλαδή θα παίρνει το μικρόφωνο όποιος θέλει, θα κάνει την πιο απίθανη ερώτηση και ο πρόεδρος της ΝΔ θα απαντά. Προηγουμένως θα μιλήσει στην Αθήνα στο Ιδρυμα Καραμανλή για τη φτώχεια και θα δώσει στοιχεία για το πόσο άλλαξε προς το χειρότερο η ζωή των Ελλήνων στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


  Κιλτίδης μάχιμος

  Σε αμηχανία έχουν φέρει την ηγεσία της ΝΔ διάφορα δημοσιεύματα που δίνουν το χρίσμα υποψηφίου βουλευτή (ή υποψηφίου δημάρχου) σε διαφόρους. Δεν ξέρει πώς να χειριστεί το ζήτημα. Εάν βγάλει διάψευση είναι σαν να αποκλείει κάποιους από υποψηφίους. Ετσι προτιμά τη σιωπή και αφήνει τους θιγομένους να εκδώσουν ανακοινώσεις. Οπως συνέβη με την περίπτωση του Νίκου Γκάλη και την οργισμένη απάντηση που έδωσε για συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η ηγεσία της ΝΔ διαβεβαιώνει ότι σε κανέναν δεν έδωσε το πράσινο φως να είναι υποψήφιος (παρά μόνον σε όλα τα μέλη της ΚΟ). Και πολύ περισσότερο δεν έδωσε χρίσμα σε υποψήφιους δημάρχους, αφού οι εθνικές εκλογές (κατά την εκτίμησή της) θα προηγηθούν των δημοτικών.

  nnn

  Ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τις επαφές του. Μαθαίνω μάλιστα ότι συναντήθηκε με τον πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γιατρό Κώστα Κιλτίδη, τον οποίο κάλεσε να βοηθήσει την παράταξη της ΝΔ, να είναι δηλαδή στο πλευρό του κόμματος για τη νίκη στις εκλογές.

  Καραμανλής: Ούτε για πλάκα Γραμματέας

  Επειδή πολλά ακούστηκαν και περισσότερα γράφτηκαν ότι ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κων. Αχ. Καραμανλής προορίζεται για Γραμματέας της ΝΔ (σε δήθεν αντικατάσταση του Ελ. Αυγενάκη)σας πληροφορώ ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει για δύο λόγους; Πρώτον ουδείς έκανε τέτοια πρόταση στον κ. Καραμανλή και δεύτερον ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τη θέση αυτή («ούτε για πλάκα», όπως λέει ο ίδιος χαμογελώντας).

  Ο Σκουρλέτης και οι εκλογές

  Ηθελα να ήξερα εάν ο υπουργός κ. Σκουρλέτης θυμάται τι λέει από εκπομπή σε εκπομπή όπου φιλοξενείται σχεδόν καθημερινά. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή στις 16 Απριλίου σε πρωινή εκπομπή του Αντένα είπε (σας το μεταφέρω επί λέξει): «Το βασικό είναι να μην συμπίπτουν με κεντρικού χαρακτήρα ευρωεκλογές ή βουλευτικές. Εχουν μια δική τους αξία, τα δικά τους χαρακτηριστικά οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μόλις προχθές είπε άλλα ότι δηλαδή μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 13 Οκτωβρίου 2109. Αντε να βρεις άκρη.

  Το τζάμπα κόπηκε και στα περιπολικά

  Πραγματικά, δεν θέλω να πιστέψω τα όσα καταγγέλλουν οι αστυνομικοί της Κω για την κατάσταση που υπάρχει στα αστυνομικά τμήματα των νησιών του βορείου συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Πάνω από δέκα περιπολικά αυτοκίνητα βρίσκονται επί μήνες καθηλωμένα με βλάβες σε συνεργεία της Κω. Ο λόγος; Έλλειψη κονδυλίων. Και το τζάμπα τέλειωσε. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους στον αρχηγό της Αστυνομίας, λόγω οφειλών «μας πετούν έξω». Επίσης, δεν γίνονται μεταγωγές κρατουμένων. Έχουν κόψει το βερεσέ και τα ταξιδιωτικά γραφεία λόγω μεγάλων οφειλών. Λεφτά δεν υπάρχουν και για τη σίτιση των κρατουμένων στα κρατητήρια. Κόπηκαν, πάλι λόγω οφειλών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα δύο χρόνια. Εντάξει, υπάρχουν και τα καλά νέα. Οι οφειλές του hot spot και του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης εξοφλούνται άμεσα. Και ο κ. Τόσκας λέει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο…

  Φτιάξε και εσύ όμιλο προβληματισμού

  Ένας νέος Όμιλος Προβληματισμού που θα έχει τον τίτλο «Υπέρ της Πολιτικής» βρίσκεται, όπως μαθαίνω στα σκαριά. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γ. Σιακαντάρη που έχει ήδη βολιδοσκοπήσει, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση, επιστήμονες διανοούμενους και συγγραφείς. Όπως διευκρινίζεται, αυτός ο Όμιλος Προβληματισμού δεν θα λειτουργεί ως ένα ακόμη κομματικό think tank, ούτε ως ένας επιστημονικός φορέας. Θα επιδιώκει την ανεξαρτησία του έχοντας όμως ιδεολογική κατεύθυνση. Με κόμματα και πολιτικές τάσεις θα συνεργάζεται από απόσταση. Πάντως στην Κεντροαριστερά δεν πληθαίνουν μόνο οι Όμιλοι Προβληματισμού. Πληθαίνει και ο προβληματισμός για την πορεία του νέου κόμματος.


  HeliosPlus

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk