Ισως κανένα άλλο περιστατικό της ταραχώδους διακυβέρνησης της Αριστεράς του κ. Τσίπρα και της Δεξιάς του κ. Καμμένου όσο αυτό της παραίτησης του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από την ηγεσία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού δεν αναδεικνύει με τόσο σαφή τρόπο πόσο σαθρή, ασύντακτη, μετέωρη ηθικά και τελικά απίστευτα ανεπαρκής είναι η παρούσα πολιτική ηγεσία.
Το επεισόδιο, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα μπορούσε να είχε συμβεί και με την προηγούμενη και την προ-προηγούμενη κυβέρνηση. Πολύ δύσκολα ένας επιστήμονας της εμβέλειας και της εμπειρίας του Κριμιζή, ο οποίος έκανε καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά και στη NASA, όπου διαχειρίστηκε προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να υπομείνει και να ανεχθεί τις παθογένειες του φαύλου και κομματοκρατούμενου κρατικού μηχανισμού. Είμαι όμως βέβαιος ότι όλοι οι άλλοι θα φρόντιζαν τουλάχιστον στην αρχή να τηρούν τα προσχήματα. Και αν το πράγμα στράβωνε, έχοντας τη στοιχειώδη ευγένεια απέναντι σε έναν άνθρωπο που μέχρι και αστεροειδής φέρει το όνομά του, θα αντιμετώπιζαν τη ρήξη με τρόπο διπλωματικό. Θα ευχαριστούσαν για τη συνεργασία, θα εύχονταν μια μελλοντική, θα μιλούσαν για τις καλές τους προθέσεις.
Την παραίτηση Κριμιζή από την προεδρία του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος οι παράγοντες του υπουργείου του κ. Ν. Παππά και συνεργάτες του την αντιμετώπισαν με κυνισμό, αναίδεια, αγένεια και θράσος. Επιχείρησαν να τον ειρωνευθούν («πότε πρόλαβε να διαπιστώσει όσα καταγγέλλει»), να τον συκοφαντήσουν («πήγε μόνο δυο φορές στη δουλειά του και δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό για να κατανοήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του Οργανισμού») και να μειώσουν την αξία του («υπάρχουν κι άλλοι καθηγητές στο εξωτερικό, ο κ. Κριμιζής είναι θεωρητικός αστροφυσικός»).

Πήραν βέβαια μια πληρωμένη απάντηση από τον καθηγητή, που δεν έχει μάθει να μασάει τα λόγια του. Αποκάλυψε τα δεκάωρα των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, τα ραντεβού με τον γενικό γραμματέα που δεν έγιναν και, για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, υπενθύμισε ότι δεν είναι θεωρητικός, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει διαστημικά όργανα και αποστολές στη Γη και σε πλανήτες, ενώ με τους συνεργάτες του έχει ερμηνεύσει τα δεδομένα και τις ανακαλύψεις που προέκυψαν.

Η επιστολή παραίτησης Κριμιζή ήταν κόλαφος. Κατήγγειλε μια κυβερνητική πρακτική που εχθρεύεται την αξιολόγηση, την αξιοκρατία και την αριστεία, μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες καθιστούσαν τον Οργανισμό Διαστήματος διακοσμητικό, για γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, κομματική χειραγώγηση και προχειρότητα. Κυρίως όμως υπαινίχθηκε πιθανότητα οικονομικής φαυλότητας με το δηλητηριώδες «follow the money».
Το αποτρόπαιο είναι ότι οι θεομπαίχτες τον ήθελαν για βιτρίνα. Το ανατριχιαστικό είναι ότι νόμιζαν πως ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, δεν θα το καταλάβαινε ή ότι θα του άρεσε! Αλίμονό μας.