• Αναζήτηση
 • Ντράγκι: Ανάγκη διατήρησης της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε σήμερα την πολιτική της, υποσχόμενη να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά έως μετά το πέρας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση να παρατείνει χρονικά τις αγορές, εάν χρειαστεί.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ανάγκη να παραμείνει υποστηρικτική η νομισματική πολιτική, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

  Οι κίνδυνοι από παγκόσμιους παράγοντες έχουν ενισχυθεί σημείωσε ο Μ.Ντράγκι, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από την αύξηση του προστατευτισμού.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορεί να αντανακλά συγκυριακούς παράγοντες, ενώ επανέλαβε την έκκληση για σημαντική επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

  Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα

  Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

  Ο ίδιος επανέλαβε πως οι αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ τον μήνα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα αν αυτό χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να δει μια προσαρμογή του πληθωρισμού προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας.

  Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

  Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης «μετριάζεται ελαφρώς» από την αρχή του χρόνου.

  Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα οικονομικά στοιχεία μετά την συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αν και εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η μέση ανάπτυξη το 2017 διαμορφώθηκε στο 2,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, επισήμανε.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο μετριασμός της ανάπτυξης μπορεί να αντανακλά προσωρινούς παράγοντες.

  Ωστόσο, ο Μ.Ντράγκι επισήμανε πως αν και τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένα, έχουν αυξηθεί τα ρίσκα που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και ο προστατευτισμός.

  Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως όλα τα κράτη μέλη έχουν καταγράψει μετριασμό της ανάπτυξης, λέγοντας πως έχεις επηρεάσει όλους τους οικονομικούς τομείς. Ο ίδιος πάντως εξήγησε πως αναμενόταν να υπάρξει ομαλοποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγο προσωρινών παραγόντων, όπως ο βαρύς χειμώνας και οι απεργίες.

  Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι παραμένει υποτονικός και δεν έχει δείξει σημάδια σταθερής ανοδικής τάσης. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σημείωσε.

  Αμετάβλητα τα επιτόκια – Εως Σεπτέμβριο ή και αργότερα το QE

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε σήμερα την πολιτική της, υποσχόμενη να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά έως μετά το πέρας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση να παρατείνει χρονικά τις αγορές, εάν χρειαστεί.

  Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως έως τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού.

  «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

  Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

  Οικονομία