Τη στρατηγική του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο ελληνικό ζήτημα και γενικότερα στην ευρωζώνη επιχειρούν να σκιαγραφήσουν σημερινά, εκτενή δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο.

Με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής ενόψει του κρίσιμου Γιούρογκρουπ στη Σόφια, αλλά και προπαρασκευαστικά έγγραφα που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς δεν πρόκειται να μεταβάλει ριζικά τη γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Για το ελληνικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχθεί ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό προϋποθέσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «ο μηχανισμός (ελάφρυνσης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να διατηρηθεί μόνο εάν η Ελλάδα, επί τη βάσει μίας τακτικής αξιολόγησης, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως αυτές προκύπτουν από την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας».

Σύμφωνα με την Handelsblatt «ο συνδυασμός διευκολύνσεων για το χρέος και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Αθήνα να προχωρήσει πραγματικά χωρίς βοήθεια μετά τον Αύγουστο. Επισήμως όλοι είναι πεπεισμένοι γι’ αυτό. Η Κομισιόν ωστόσο, σε εμπιστευτικό έγγραφό της, αποφεύγει να δεσμευθεί οριστικά. Αναφέρει μεν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Αθήνα θα τα βγάλει πέρα χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης του ESM. Σε αυτό συμβάλλει και η εκταμίευση μίας ακόμη μεγάλης δόσης ύψους 11,7 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, η οποία θα κατ΄αρχήν θα διασφαλίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Αλλά οριστική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον στο τέλος του προγράμματος» αναφέρεται στο έγγραφο.

Προβληματισμός στο Βερολίνο για το ΔΝΤ

Εκτενής ανάλυση για το ελληνικό ζήτημα και στην εφημερίδα Die Welt, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι, με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης: «Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ανέρχεται σε 86 δις ευρώ. Σε αυτά το ΔΝΤ θα συμμετείχε πιθανότατα μόνο με 1,6 δις. Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές θα είχαν να ζυγίσουν από τη μία πλευρά μία άφεση χρέους περίπου εκατό δις επί συνόλου 330 δις και από την άλλη πλευρά το 1,6 δις που προσφέρει το ΔΝΤ, εφόσον δεν δεχθεί να κάνει άλλη παραχώρηση. Ο (υπουργός Οικονομικών Όλαφ) Σολτς βρίσκεται σε ένα δίλημμα που δεν επιλύεται εύκολα. Διότι ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί να μετεξελίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί θέλουν να απεγκλωβίσουν το ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης».

«Ο Σολτς μπροστά στο ελληνικό ζήτημα» επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στην ομοσπονδιακή Βουλή εντείνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Αθήνα». Και επισημαίνει ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στο Βερολίνο, υπέβαλε αίτημα να περάσει από έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου οποιαδήποτε, ακόμη και ανεπίσημη, δέσμευση για διευκολύνσεις χρέους προς την Αθήνα». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ιδιαίτερα το ΔΝΤ εξαρτά τη συμμετοχή του με κεφάλαια στο πρόγραμμα από τη διάθεση των Ευρωπαίων να ελαφρύνουν το άχθος του χρέους κατά τρόπο που η (ανα)χρηματόδότησή του να μην ανακόπτει την οικονομική ανάπτυξη και να μην αποθαρρύνει τους εν δυνάμει πιστωτές».

Φρεγάτες έναντι διευκολύνσεων για το χρέος;

Η εφημερίδα Bild επανέρχεται στην πιθανή πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί αντάλλαγμα για τη στήριξη της Γαλλίας στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Ήδη την Τετάρτη η εφημερίδα είχε αποκαλύψει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα έθετε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρει: «Επί δύο ώρες συζητούσαν οι βουλευτές γι αυτό το ζήτημα. Η αντιπολίτευση προσπαθούσε να σύρει τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια. Το αίτημα απορρίφθηκε. Όπως απορρίφθηκε και το αίτημα του FDP να απαιτηθεί η συγκατάθεση της Ομοσπονδιακής Βουλής για μία νέα άφεση χρέους».

Γιάννης Παπαδημητρίου