«Φωτιά» διά χειρός του απόντος Πάνου Καμμένου πήρε η Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για το αν θα πρέπει να κληθούν σε ακρόαση εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση προσπάθειας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Τα αίματα άναψαν για τα καλά μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου (φωτογραφία) και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με αποτέλεσμα πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ μάλιστα χαρακτήρισε… κατάντημα την παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου.


Κάποτε στη Ρόδο…

Εχουν μια εμμονή οι κυβερνώντες με τη Ρόδο. Εκεί κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις, εκεί θέλουν να περάσουν όταν βρίσκονται στην εξουσία τις διακοπές τους. Και ποιος δεν θυμάται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που πήγαινε συνεχώς στο Νησί των Ιπποτών (έμενε σε σουίτα συγκεκριμένου ξενοδοχείου), έκανε τις βουτιές του στο Μανδράκι (μπροστά από το Ενυδρείο) ή στη Λίνδο (που μοιάζει με κυκλαδίτικο νησί) και έπαιζε γκολφ στην Αφάντου. Ή τον Ανδρέα Παπανδρέου που και αυτός τις περισσότερες φορές έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτό που έμενε στο παρελθόν ο Καραμανλής και διοργάνωνε κομματικές φιέστες (διάβαζε περιφερειακά συμβούλια). Ο Ανδρέας λάτρευε τη Ρόδο και το έδειχνε. Οπως και ο υιός του Γιώργος Παπανδρέου που πήγαινε, ενώ ήταν πρωθυπουργός, στη Λίνδο (συνήθως μαζί με τους Χρ. Παπουτσή και Μ. Καρχιμάκη) και έκανε ποδηλατάδα, σέρφινγκ και κανό στα καταγάλανα νερά της Λίνδου. Εν συνεχεία ο Κώστας Καραμανλής, που προτιμούσε και αυτός το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν κουμπάρος του στενού του φίλου Γιάννη Βαληνάκη και της συζύγου του Χριστίνας. Θα πείτε, από το κάδρο της Ρόδου μπορούσε να απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας;
nnn
Και ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε να γίνει πρωθυπουργός για να αποδειχθεί και αυτός με τη σειρά του λάτρης της Ρόδου. Να σκεφτείτε ότι αντί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο να γίνει στη Σύρο, πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, οι Συριζαίοι, δεν ξέρω πώς το κανόνισαν, και το έκαναν στη Ρόδο, με τον δήμαρχο της Σύρου να παραπονείται και οι Συριζαίοι, για να του χρυσώσουν το χάπι (κατά το κοινώς λεγόμενο), του υποσχέθηκαν να κάνουν ένα… extra Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο.
nnn
Ετσι, ο Πρωθυπουργός κατέβασε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο στο Νησί των Ιπποτών. Μαζί τους κατέβηκε και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την προστασία τους (όπως το συνηθίζουν άλλωστε οι Συριζαίοι). Κάποιες πληροφορίες ότι τους παραχωρήθηκαν οι ίδιες σουίτες (στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο) που είχαν παραχωρηθεί και στους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι φιλόξενοι Ροδίτες τούς περιποιήθηκαν. Τους έκαναν ένα κάλεσμα στη «Μαστίχα» (μεζεδοπωλείο, απέναντι από τον ΟΤΕ) και εκεί παρέστησαν οι Κουρουμπλής, Κονιόρδου, Σταθάκης και Κώστας Πουλάκης (γενικός γραμματέας Εσωτερικών και από τους εκλογολόγους του κ. Τσίπρα).
nnn
Την ίδια ώρα, υπήρξε ένα άλλο «κάλεσμα» στα «Πεταλάδικα» (ταβέρνα με ψαρομεζέδες) στη μεσαιωνική Παλαιά Πόλη και εκεί πήγαν, όπως έμαθα, άνθρωποι από τον χώρο της Υγείας. Το βράδυ υπήρξε ένα είδος επίσημου γεύματος που παρέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ο περιφερειάρχης Χατζημάρκος έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ) στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου «Διονύσιον Παλλάς» προς τιμήν του Πρωθυπουργού. Και βεβαίως, όπως συνηθίζουν οι Ροδίτες, έδωσαν και το κλειδί της πόλης στον Πρωθυπουργό. Μόνον που το κλειδί (αντίγραφο) αυτό δόθηκε και στον Πρ. Παυλόπουλο και ο κ. Τσίπρας (που δεν ξεχνά τα αστειάκια του ακόμη και όταν του δίνουν τα κλειδιά της πόλης) είπε το αμίμητο «ένα κλειδί για… δίπορτο».

Σε στενό οικογενειακό κύκλο

Εφέτος που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκδήλωση για τη μνήμη του αντί να είναι πανηγυρική θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Μόνον πέντε άτομα θα παραστούν, κατά πάσα πιθανότητα οι Πρ. Παυλόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Αχιλλέας Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης και Κ. Αχ. Καραμανλής. Δεν έχει προσκληθεί κανένας άλλος, ούτε καν ο Κ. Μητσοτάκης. Γιατί όμως οι Καραμανλήδες θέλησαν να υπάρξει μια κλειστή τελετή; Ετσι θεωρούν ότι καλύτερα τιμάται η μνήμη του εθνάρχη.
Η Ντόρα που γνώριζε

Ισως να μην το είχατε προσέξει, αλλά το διάστημα με τις τουρκικές προκλήσεις στους Ανθρωποφάγους η Ντόρα Μπακογιάννη βρισκόταν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Είχε, μου είπε, επαφές με σημαντικούς τούρκους παράγοντες στους οποίους εξέθεσε το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Τους είπε ότι «ουδείς Τούρκος θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος επειδή συνελήφθησαν δύο έλληνες στρατιωτικοί που μπήκαν κατά λάθος πέντε μέτρα σε τουρκικό έδαφος και φυλακίστηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη». Τη ρώτησα τι απάντησαν οι Τούρκοι. «Τίποτε απολύτως, απλώς άκουγαν» μου είπε. Η Ντόρα όμως είπε και κάτι άλλο, ότι γνώριζε εδώ και καιρό ότι ο Ερντογάν θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές. Δεν αποκαλύπτει από πού το γνώριζε, αλλά ήταν σίγουρη ότι θα έκανε εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Κυριάκος πάει σινεμά

Με πρωτοβουλία του World Human Forum (στο οποίο μετέχει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη), το Centre Culturel Hellénique (Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο–Παρίσι) παρουσιάζει τη βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του διάσημου τραγουδιστή Χάρι Μπελαφόντε, στο Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Την ταινία αυτή με τίτλο «Sing your Song» θέλησε να παρακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πολύ πιθανόν να την παρακολουθήσει μαζί με τη Νάνα Μούσχουρη – διαχρονική αξία –, εάν το αποδεχθεί). Παράλληλα με την καλλιτεχνική πορεία του Χάρι Μπελαφόντε, αναδεικνύει μία άλλη πλευρά της προσωπικότητάς του. Αυτήν του υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στενός φίλος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των Τζον και Μπόμπι Κένεντι, ακόμη και σήμερα, στα 90 του χρόνια, αγωνίζεται κατά της βίας και των ανισοτήτων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους: «Ο καθένας μας έχει τη δύναμη να τραγουδήσει τον δικό του σκοπό».

Ποιος ξερίζωσε το λουλούδι του Δαρβίνου;

Τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν, ενώ ούτε λόγος για τήρηση κανόνων προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Αυτό τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, για τη βίαιη αποψίλωση των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Και προσθέτει: Κάτοικοι της Αλβανίας, κάθε ηλικίας και φύλου, εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια μαζεύουν σε τσουβάλια σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο και τα πωλούν στη χώρα τους ή τα εμπορεύονται λαθραία σε ξένες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «λουλούδι του Δαρβίνου», το αρωματικό φυτό που μάζευε ένας παράνομος επισκέπτης από την Αλβανία στη Δροσοπηγή Κόνιτσας, έχει τεράστια εμπορική αξία, περίπου 50.000 ευρώ το κιλό αποξηραμένο, το οποίο οι παράνομοι συλλέκτες του το εμπορεύονται κυρίως προς τη Γερμανία.

HeliosPlus