Με τρία χρόνια καθυστέρηση ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού φέρνει την οικονομία στο προσκήνιο. «Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις και να μειώσουμε την ανεργία» είπε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, λες και τα προηγούμενα χρόνια κάποιος τους εμπόδιζε να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Μακάρι να πιστεύει αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός, αλλά δυστυχώς για εκείνον το timing που διάλεξε να αναδείξει την οικονομία μάς κάνει δύσπιστους απέναντί του.
Οταν τίποτα δεν βγαίνει στην κυβέρνηση (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, Novartis κ.τ.λ.) ο κ. Τσίπρας επιλέγει τον τομέα της οικονομίας (!) γιατί δεν έχει άλλο αφήγημα. Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο και τυχόν παράτασή του από τη μη εκπλήρωση των προαπαιτουμένων θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της κυβέρνησης. Για αυτό και με ύφος αυστηρό τόνισε στους υπουργούς του: «Οποιος διαφωνεί με τα προαπαιτούμενα και τις δράσεις αυτές να το πει τώρα». Επιθυμεί διακαώς να πει τον Αύγουστο: «Εγώ σας έβγαλα από τα μνημόνια», ασχέτως αν ακολουθούν μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου αλλά και πλεονάσματα-μαμούθ ως το 2022.
Από την άλλη πλευρά, η βούληση για προσέλκυση επενδύσεων που θα μειώσει την ανεργία είναι καλοδεχούμενη και μακάρι να λάβει σάρκα και οστά. Απλώς καταγράφουμε τρεις επενδύσεις που ήταν έτοιμες όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ιδεολογικές του αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν την άμεση υλοποίησή τους στερώντας από τη χώρα χιλιάδες θέσεις εργασίας και επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Πρώτα από όλα το Ελληνικό. Οι μπουλντόζες εκτιμάται ότι θα μπουν το 2019. Αρα, γράψτε καθυστέρηση τεσσάρων ετών για μια επένδυση 7 δισ. ευρώ που στην αρχή θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και στην πλήρη ανάπτυξή της 70.000 θέσεις. Η άλλη επένδυση είναι η ανάληψη από τη Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ενώ το τίμημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, επειδή «έκλαιγε» ο Σπίρτζης η επένδυση πάγωσε και χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να υπογραφεί η σύμβαση. Ηδη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όλη τη χειμερινή σεζόν γίνονταν επενδύσεις ανακαίνισης για να υποδεχθούν το νέο κύμα τουριστών.
Τρίτη επένδυση τα μεταλλεία στη Χαλκιδική. Ο υπουργός Σταθάκης δεν έβγαζε άδεια για τις Σκουριές και οδήγησε την υπόθεση στη διαιτησία. Η διαιτησία δικαίωσε την εταιρεία αλλά τουλάχιστον για πέντε μήνες από την αρχή της διαδικασίας και ποιος ξέρει για πόσο μέχρι να εκδοθούν οι άδειες, 500 εργαζόμενοι παύθηκαν από την εταιρεία, αφού δεν είχαν αντικείμενο εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ