• Αναζήτηση
  • Τα κουλουράκια και το τσουρέκι του Πάσχα

    Φτιάχνουμε όσο μεγαλύτερες δόσεις μπορούμε και τα μοιράζουμε, για το καλό, σε φίλους και συγγενείς.

    ΤοΒΗΜΑ Team

    Πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα μαστίχας
    Αν δε μας αρέσει η μαστίχα, απλώς την παραλείπουμε ή την αντικαθιστούμε με λίγη βανίλια.

    Προετοιμασία 30′, Ψήσιμο 20′ – 25′ (η δόση)

    Υλικά (για 30 – 40 κουλουράκια)

    1 κ.γ. κρύσταλλοι μαστίχας
    250 γρ. ζάχαρη + 1 κ.γ. για το άλειμμα
    250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    2 αβγά
    ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
    80 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
    Ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
    700 – 800 γρ. μαλακό αλεύρι
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 κρόκος αβγού για το άλειμμα
    3 κ.σ. νερό για το άλειμμα

    Διαδικασία

    Χτυπάμε στο μούλτι τη μαστίχα με 2 κ.σ. από τη μετρημένη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν, για 6 – 8 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και τη σκόνη μαστίχας. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα αδειάζουμε στο μείγμα μαζί με το ξύσμα. Ανακατεύουμε και σταματάμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του μίξερ, ανακατεύοντας σιγά-σιγά με μια σπάτουλα. Θα πρέπει η ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Πλάθουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κουλουράκια, ό,τι σχήματος θέλουμε και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί (ή σε ταψί με λαδόκολλα). Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τον κρόκο αβγού, το 1 κ.γ. ζάχαρη με τις 3 κ.σ. νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Ψήνουμε τα κουλουράκια, σε δόσεις, για 20 – 25 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

    Μαλακό και αφράτο τσουρέκι σε φόρμα

    Γίνονται πανεύκολα, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερο πλάσιμο, αφού ψήνονται σε φόρμες.

    Προετοιμασία 45′ Αναμονή 2 – 2½ ώρες, Ψήσιμο 40′-50′

    Υλικά (για 2 τσουρέκια)
    350 γρ. ζάχαρη
    1 κ.γ. κρύσταλλοι μαστίχας
    450 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
    65 γρ. νωπή μαγιά
    1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
    130 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
    4 αβγά
    1 κ.γ. μαχλέπι
    1 κρόκος αβγού
    Λάδι για το μπολ
    Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

    Διαδικασία
    Παίρνουμε 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και τη χτυπάμε στο μούλτι με τη μαστίχα, να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι ελαφρώς χλιαρό. Ρίχνουμε μία κούπα από το χλιαρό γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε εκεί τη μαγιά. Προσθέτουμε και 1 – 2 κ.σ. από το μετρημένο αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε έναν αραιό χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Στο υπόλοιπο γάλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα, το υπόλοιπο αλεύρι, το μαχλέπι και το μείγμα της μαγιάς. Τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια ζύμη που να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Θέλει καλό ζύμωμα, τουλάχιστον 15 λεπτά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 – 1½ ώρα.
    Ακουμπάμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας και με λαδωμένα χέρια τη χωρίζουμε στα δύο. Πλάθουμε τα δύο κομμάτια και τα βάζουμε σε μακρόστενες φόρμες του κέικ. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τον έναν κρόκο με 3 κ.σ. νερό και ½ κ.γ. ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 45 – 60 λεπτά.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε τα τσουρέκια για 40 – 50 λεπτά.

    Γευσιγνώστης
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk