Εχετε δοκιμάσει χυμό ρόδι με τζιν και ξύσμα λεμονιού; Να το κάνετε. Γεύθηκα το ιδιαίτερο αυτό κοκτέιλ (και με εντυπωσίασε) σαν καλωσόρισμα στην ενημερωτική εκδήλωση για τα προϊόντα ροδιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμα,ς την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο εστιατόριο Hytra.

O κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, γενικός Διευθυντής του ΑΣΟΠ μίλησε για την δραστηριότητα του συνεταιρισμού, που λειτουργεί από το 2000. Με 670 μέλη παραγωγούς από όλη την Ελλάδα έχει ως κύριο αντικείμενο την καθετοποιημένη καλλιέργεια και διαχείριση των φυτειών ροδιάς, την εμπορία και τυποποίηση νωπών φρούτων, την παραγωγή και εμπορία φρέσκου χυμού και προϊόντων ροδιού. Εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης GLOBAL CAP ενώ είναι πιστοποιημένος κατά ISO 22000:2005 για τα παραγωγή προϊόντων ροδιού (φυσικός χυμός, μαρμελάδες) βιολογικής ή συμβατικής παραγωγής. Πρόσφατα, τα προϊόντα τους εμπλουτίστηκαν και με χυμό ροδιού συνδυασμένο με αρώνια, μύρτιλο και αλόη βέρα.

Στη συνέχεια της βραδιάς, ο κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ροδιού. Η λίστα, όπως την ανασύρω από τις σημειώσεις μου, μεγάλη: έχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιδιαβητική δράση, ωφελεί το δέρμα, την στοματική υγεία, το ήπαρ, είναι αφροδισιακό κλπ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Rodi pearls from the tree”, με την Συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας.

Η τελευταία πινελιά στο δείπνο που ακολούθησε ήταν – τι άλλο- ένα εξαίσιο γλυκό από άγριο αμύγδαλο, γκρέιπφρουτ, μαρμελάδα από μούρα και σάλτσα ροδιού αρωματισμένη με μέντα.