Αυξήσεις σε 20 φόρους και μαχαίρι σε επιδόματα φέρνουν οι αντικειμενικές

Πάνω από 20 φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και 10 επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή περιουσία θα επηρεαστούν αρνητικά από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πάνω από 20 φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και 10 επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή περιουσία θα επηρεαστούν αρνητικά από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Η αύξηση των τιμών ζώνης στο 60% της επικράτειας, σύμφωνα και με πρόσφατη παραδοχή της υφυπουργού Οικονομικών κυρίας Κατερίνας Παπανάτσιου, σηματοδοτεί ένα ντόμινο επιβαρύνσεων όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για μια σειρά άλλων περιπτώσεων που οι περισσότεροι πολίτες ούτε καν έχουν φανταστεί. Και αυτό γιατί υπολογίζουν ότι το κράτος θα προβλέψει μια αύξηση στις τιμές ζώνης να ισοσκελιστεί με αναπροσαρμογές σε συντελεστές, αφορολόγητα ή περιουσιακά κριτήρια που εφαρμόζονται σε μια σειρά παροχών.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι το μόνο πράγμα που θα αλλάξει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι οι τιμές ζώνης και τίποτα άλλο. Δηλαδή δεν θα μεταβληθεί κανείς άλλος συντελεστής (π.χ. συντελεστής εμπορικότητας, συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου, ορόφου, παλαιότητας κ.λπ.) που καθορίζει την τελική αντικειμενική αξία του ακινήτων, ούτε φυσικά τα κλιμάκια και οι συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, τα αφορολόγητα πρώτης κατοικίας, αλλά και περιουσιακά κριτήρια που αφορούν κυρίως φτωχούς πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν μια σειρά επιδομάτων απαραίτητων για την επιβίωσή τους.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να μπορέσει ο καθένας να αντιληφθεί τι θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και πόσο θα επιβαρύνει την τσέπη του.

Οι γονικές παροχές

Αν ένας γονιός θελήσει να κάνει γονική παροχή στο παιδί του μια πρώτη κατοικία και αυτό είναι άγαμο, το αφορολόγητο όριο είναι 200.000 ευρώ και από εκεί και πέρα θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση η κλίμακα κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών. Αν πάλι το ακίνητο δεν αφορά πρώτη κατοικία, τότε απευθείας θα εφαρμοστεί η εν λόγω κλίμακα που ξεκινάει με μηδενικό συντελεστή για αξία ακινήτου αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
Στην περίπτωση όμως που αυξηθούν οι τιμές ζώνης των ακινήτων στο 60% των περιοχών της χώρας και η αύξηση αυτή ανέλθει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και 40% ή 60%, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι για ένα μέσο ακίνητο 100 τετραγωνικών δεν θα υπάρχει αφορολόγητο κατά τη μεταβίβαση με οποιαδήποτε μορφή.

Τεκμήρια-επιδόματα

Τα τεκμήρια είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που δύσκολα θα ξεπεραστεί όταν έρθει η αύξηση των τιμών ζώνης, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων φόρων οι οποίοι αναφέρονται στον πίνακα παραπλεύρως και που ο βασικός συντελεστής του φόρου ή του τέλους είναι οι τιμές ζώνης της Εφορίας που πρόκειται να αυξήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Για παράδειγμα, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση – δωρεάν παραχώρηση ακινήτου είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας, το δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) καθορίζονται με συντελεστή 0,25 έως 0,35 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ο ΦΠΑ νεόδμητων οικοδομών είναι 24% επί της αντικειμενικής αξίας των διαμερισμάτων κ.λπ. Μέχρι και τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων βασίζονται στις αντικειμενικές αξίες.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των επιδομάτων που χορηγεί το κράτος και γιατί οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων τα επηρεάζουν και μπορεί κάποιοι να τα χάσουν;
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έχει ως περιουσιακό κριτήριο τα 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτων για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από μια αύξηση των τιμών ζώνης χιλιάδες θα είναι εκείνοι που πλέον δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και θα μένουν εκτός επιδότησης.
Το ίδιο θα συμβεί και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στο ρεύμα αλλά και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι πάμπτωχοι.
Για παράδειγμα, το περιουσιακό κριτήριο για όσους κάνουν αίτηση για κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος και ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που είχαν λάβει κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται σε 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτων συν 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, για όσους κάνουν αίτηση για ΚΟΤ ρεύματος και λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το εισοδηματικό κριτήριο κυμαίνεται από 90.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτων, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Και εδώ είναι ξεκάθαρο ότι μια αύξηση στις τιμές ζώνης της Εφορίας θα αποκλείσει πολλούς από τις κοινωνικές αυτές παροχές.

Προστασία α’ κατοικίας

Από την άλλη, σημαντική επίπτωση στη ζωή των «κόκκινων» δανειοληπτών θα έχει η αύξηση των τιμών ζώνης της Εφορίας καθώς το βασικότερο κριτήριο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι η αντικειμενική αξία της.
Το όριο βάσει του οποίου προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς είναι τα 180.000 ευρώ αντικειμενική αξία, αν πρόκειται για άγαμο, και μπορεί να φθάσει έως 280.000 ευρώ για έγγαμο με 3 παιδιά και άνω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk