Στο Artisanal στην Κηφισιά, ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι, έμαθα –και γεύθηκα- πολλά και ενδιαφέροντα για τα καινούργια και νόστιμα προϊόντα της εταιρείας Καραμολέγκος. Ας αρχίσουμε από λίγο παλαιότερα.

Ο Μανώλης Καραμολέγκος γεννήθηκε στις Κυκλάδες και μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του. Εκεί –κατά τα λεγόμενά τους- γεύτηκε ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια. Αλλά επειδή η γεύση και το άρωμά του είχαν αποτυπωθεί στη μνήμη του, αρκετά χρόνια μετά, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ψάξει, να δοκιμάσει και να ανακαλύψει το παξιμάδι εκείνο. Έτσι, δημιουργήθηκε ο Παξαμάς.

Τι θα πεί «παξαμάς»;
Τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρησή του. Προς τιμή του «εφευρέτη» Παξάμου, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε παξαμάς. Το μετέπειτα παξιμάδι.

Ο ίδιος ο Μανώλης Καραμολέγκος έψαξε, δοκίμασε και μας παρουσίασε 6 τύπους παξιμαδιών από την Κρήτη και τη Μάνη.Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη, Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι, Λαδιού τύπου Κυθήρων, Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη, Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη και Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη. Μάλιστα, επειδή τα παξιμάδια «Παξαμάς» είναι τοπικά προϊόντα, δεν παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Καραμολέγκος, αλλά στην Κρήτη και τη Μάνη.

Φυσικά, τα δοκιμάσαμε επί τόπου και μας μπήκαν ιδέες. Φτιάχνεις ντάκους, τα τρως για σνακ, τα σπας για να πανάρεις κοτόπουλο, τα βάζεις σε σαλάτες, συνοδεύεις σούπες και όσπρια, και τι δεν κάνεις.

Και ψωμιά
Γνωρίσαμε όμως και μια σειρά ψωμιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα και με χρήση φυσικών προζυμιών παραγωγής της εταιρείας.

Ψωμί σε Φέτες Ζέας
Πρωταγωνιστής είναι το «Ζέας», το μοναδικό ψωμί με 100% άλευρα Ζέας, φτιαγμένο από σπόρους υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, των οποίων η καλλιέργεια αναβίωσε μετά από χρόνια στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου και γίνεται αυστηρά χωρίς λιπάσματα. Τα άλευρα Ζέας αλέθονται σε πετρόμυλο.

Ψωμί σε Φέτες 100% Ολικής Άλεσης
Διατηρεί ακέραιους τους διατροφικούς θησαυρούς που προέρχονται από τα τρία μέρη του καρπού, τον εξωτερικό φλοιό, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο.

Ψωμί σε Φέτες Οκτάσπορο
Ενα ψωμί πλούσιο σε γεύση, χάρη στα 8 διαφορετικά είδη σπόρων: βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, σιτάρι, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, δίκοκκο σιτάρι και κεχρί.