Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ είναι ένα άθλημα με σημαντική διεθνή παρουσία και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο του 2020 αποτελούν τον μεγάλο στόχο. Αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος και ο χρόνος πιέζει, όταν μάλιστα μειώθηκε ο αριθμός κυρίως των ανδρικών πληρωμάτων ως προς την ολυμπιακή συμμετοχή, με σκληρό πλήγμα την αφαίρεση των αγωνίσματος του τετράκωπου σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών, όπου είχε ήδη διαμορφωθεί μια προσιτή φιλοδοξία κορυφής. Εχει συνεπώς βαρύνουσα σημασία η πορεία προς την πρωτεύουσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου όπως τη χαράζει ο τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και συντονιστής των εθνικών ομάδων Τζιάνι Ποστιλιόνε (συνέντευξη στο «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος», έκδοση του ΠΟΙΑΘ).
Ο ΠΟΣΤΙΛΙΟΝΕ εδώ και αρκετά χρόνια έχει σφραγίσει με την εξαιρετική παρουσία του την ανοδική πορεία του αθλήματος (άλλωστε είναι από τους κορυφαίους ειδήμονες του αθλήματος, με πρόσφατη, νέα αναγνώριση την ανάληψη της ευθύνης της τεχνικής προπονητικής διεύθυνσης της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας). Οπως είπε, ο στόχος στη ροή της προολυμπιακής διετίας είναι να «χτιστούν πληρώματα» που θα προκριθούν για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και εκεί να διακριθούν. Από πού θα προέλθει αυτό το εξελίξιμο, έμψυχο υλικό που πρέπει να είναι φτιαγμένο από υλικό ολυμπιακών προδιαγραφών, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα με επίπονη και συστηματική προπόνηση;
Ο ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ τεχνικός καθορίζει αυτά τα «συστατικά» που προφανώς πρέπει να συνδυάζουν την κατάλληλη σωματοδομή με το ψυχικό και πνευματικό έρεισμα. Το περίγραμμα της ολυμπιακής φιλοδοξίας, όπως το διατυπώνει ο Τζιάνι Ποστιλιόνε, έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να εφαρμοστεί έμπρακτα και σε άλλα αθλήματα. Ιδού: «Πρέπει να εμπλέξουμε στην ολυμπιακή προετοιμασία αθλητές και αθλήτριες με ισχυρή θέληση, που πραγματικά να θέλουν και να μπορούν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν είναι μόνο δικό μου καθήκον, εγώ είμαι ο διοργανωτής αυτού του σχεδίου, αλλά και όλων εκείνων που αποτελούν το όλο σύστημα της κωπηλασίας (δηλαδή αθλητές και αθλήτριες, σύλλογοι και σωματειακοί προπονητές και βέβαια η ομοσπονδία, η Ολυμπιακή Επιτροπή –και κατ’ επέκταση και σχετική ευθύνη της πολιτείας)». Στο έργο του ο Ποστιλιόνε πλαισιώνεται από τον Κώστα Κοντομανώλη, διακεκριμένο ερέτη με αξιόλογη, ήδη, προπονητική συνεισφορά, και τους νεότερους Ελ. Καράμαλη και Β. Τζιανίδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ