• Αναζήτηση

Δύο χρόνια Cosmote History: 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ

«Για εμένα το History έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι για την εμπορική του σημασία αλλά για τα μηνύματα που δίνει, τον

«Για εμένα το History έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι για την εμπορική του σημασία αλλά για τα μηνύματα που δίνει, τον συμβολισμό και την ελπίδα που πιστεύω ότι δίνει μέσα από τις εκπομπές του στους Ελληνες και κυρίως στα νέα παιδιά». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του για τα 2 χρόνια λειτουργίας του Cosmote History ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Το Cosmote History αποτελεί το μοναδικό ελληνικό κανάλι με ντοκιμαντέρ, που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ, με στόχο να προβάλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα της χώρας μας και ήδη έχει αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV. «Το History ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ως μια ιδέα δικιά μου και των συνεργατών μου, όταν όλοι μιλούσαν αρνητικά για τη χώρα. Τους είπα πως θα ήθελα να μας θυμούνται, όταν φύγουμε από τον ΟΤΕ, για την ελπίδα και την βοήθεια που δώσαμε στους νέους ανθρώπους μέσα από παραδείγματα Ελλήνων που έχουν καταφέρει να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο και δείχνοντας τα επιτεύγματα της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
Στα δύο χρόνια λειτουργίας το κανάλι έχει φέρει σε πρώτη τηλεοπτική προβολή 24 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, έχει προβάλλει περισσότερους από 1.000 τίτλους ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ενώ έχει εξασφαλίσει μεγάλες διεθνείς παραγωγές για την Ελλάδα από κορυφαία δίκτυα και εταιρείες διανομής, όπως το National Geographic, το BBC, το ARTE France, το CBS, το PBS κ.ά.
Επίσης, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα, όπως το Πολεμικό Μουσείο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το κανάλι έχει διασώσει, ψηφιοποιήσει και προβάλει για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, σπάνια κινηματογραφικά αρχεία και υλικό μεγάλης ιστορικής αξίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ το εγχείρημα του History αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο από ότι είχαν φανταστεί. «Ηταν τεράστια η πρόσκληση για να βρούμε υλικό που θα ήταν κατάλληλο. Έπρεπε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αρχεία ταινιών από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και να παράξουμε περιεχόμενο ξεκινώντας από το μηδέν. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζεται ώστε οι παραγωγές να είναι ποιοτικές και με ουσία. Μέσα στα δύο χρόνια καταφέραμε πολλά».
Πλέον το Cosmote History περνά στην φάση της ενηλικίωσης του, όπως τόνισε στην παρουσίαση ο πρόεδρος του ομίλου OTE, ανεβάζοντας τον πήχη πιο ψηλά. Μάλιστα από αύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου το εν λόγω κανάλι θα μεταδίδεται σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ μέσα στη χρονιά θα κάνουν πρεμιέρα πάνω από 40 νέες πρωτότυπες εκπομπές ντοκιμαντέρ, αλλά και συμπαραγωγές.
Μεταξύ άλλων, έρχονται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Αθωνική Πολιτεία» για την ιστορία των μοναστηριών και το σύνθετο έργο ψηφιοποίησης των θησαυρών της Αθωνικής Πολιτείας που έχει αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ. Το ντοκιμαντέρ «Οι Θρύλοι των Γηπέδων» με πορτραίτα σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η σειρά «Η Κουζίνα του Θεού» για τη μοναστηριακή κουζίνα στην Ελλάδα και η σειρά «Βιβλία και Βιβλιοθήκες». Ολα σε παραγωγή COSMOTE TV.
Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τη σειρά ντοκιμαντέρ «1912-1922: H δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδος» για την κρίσιμη δεκαετία που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, το «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» για τον κορυφαίο έλληνα λογοτέχνη, «Τα Λάφυρα», για τις αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από τη χώρα καταγωγής τους, κ.ά.
Συνολικά, το 2018 το Cosmote History HD θα φιλοξενήσει πάνω από 300 ώρες πρωτότυπου τηλεοπτικού προγράμματος, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, που καλύπτουν το 25% του νέου προγράμματος του καναλιού.
Επίσης, το κανάλι θα αναλάβει την ψηφιοποίηση του κινηματογραφικού αρχείου του εμβληματικού και πολυβραβευμένου Έλληνα ντοκιμαντερίστα Βασίλη Μάρου. Το αρχείο του δημιουργού περιλαμβάνει πάνω από 30 ταινίες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στα σχέδια του Ομίλου ΟΤΕ είναι το περιεχόμενο του καναλιού να διατεθεί για τις εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές ανάγκες των μαθητών στα σχολεία. «Όραμά μας είναι το Cosmote History να γίνει η παρακαταθήκη του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε να θέσουμε τα ντοκιμαντέρ που έχουμε εξασφαλίσει για το πρόγραμμα του καναλιού, στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
525.000 συνδρομητές το 2017 για την COSMOTE TV
Περισσότεροι από 500.000 ήταν οι συνδρομητές της τηλεοπτικής πλατφόρμας του ΟΤΕ το 2017 έχοντας πρόσβαση σε 90 ψηφιακά κανάλια. Όπως τόνισε ο Executive Director COSMOTE TV, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, ο ρυθμός αύξησης των συνδρομητών μετριάστηκε εξαιτίας της επιβολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που έφτασε το 10% αλλά και της επιβάρυνση 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ στο τέλος του χρόνου.
Από την συνέντευξη τύπου δεν θα μπορούσε να μην τεθεί ως ερώτημα και ο τερματισμός της συνεργασίας Forthnet – Superleague για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Ά Εθνικής για την περίοδο 2018 – 2019. Από την πλευρά του ο κ. Τσαμάζ δήλωσε: «Στην πλατφόρμα μας υπάρχει πολύ ποδόσφαιρο. Υπό προϋποθέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες μας ενδιαφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά είναι όμως πρόωρα, καθώς θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για το πως θα κινηθούμε».
Σχετικά με τη σημερινή εκκίνηση των διαδικασιών για την πώληση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ αρκέστηκε απλά στο ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στους μετόχους του Ομίλου.
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk