• Αναζήτηση
 • Aνάπτυξη μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις βλέπουν οι εταιρείες

  Οι προοπτικές των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) για το 2018 εμφανίζονται θετικές, καθώς οι παγκόσμιες

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Οι προοπτικές των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) για το 2018 εμφανίζονται θετικές, καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες βλέπουν τις συμφωνίες ως μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη εφέτος. Η διάθεση για συμφωνίες μεταξύ των στελεχών επιχειρήσεων διεθνώς είναι ενισχυμένη, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να παραμένει η κινητήριος δύναμη των Σ&E. Ενώ το 2017 η αξία των συμφωνιών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 7% (3,2 τρισ. δολάρια) σε σύγκριση με το 2016, ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 6%. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, η  επιβράδυνση των μεγάλων συμφωνιών (mega deals – συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων) που χαρακτήρισε τη δραστηριότητα του 2017 πιθανότατα να συνεχιστεί, καθώς αυξάνεται ο ρυθμιστικός έλεγχος για τις μεγάλες συγχωνεύσεις, ωστόσο η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ ενδέχεται να ενισχύσει τη διάθεση για μεγάλες συμφωνίες στο κοντινό μέλλον.
  Η πορεία προς ένα ψηφιακό μέλλον θα οδηγήσει στην έμφαση των συμφωνιών σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και σε ευέλικτες επιχειρήσεις με βάση την τεχνολογία, την ώρα που οι παγκόσμιες εταιρείες επιδιώκουν να οικοδομήσουν περαιτέρω τις δικές τους στρατηγικές οργανικής ανάπτυξης.

  Διαθέσιμα 630 δισ. δολάρια για συμφωνίες

  Οι Σ&Ε από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) έφθασαν στα 340 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αναμένεται περαιτέρω δραστηριότητα το 2018, καθώς διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 628 δισ. δολαρίων προορίζονται για εξαγορές.
  Αν και αποτελούν ανταγωνιστική απειλή για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε Σ&Ε, το 2017 αναδύθηκε η τάση να ενώνουν τις δυνάμεις τους οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών με επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση μεγάλων συμφωνιών.
  Η ανοδική πορεία της δραστηριότητας των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών που παρατηρήθηκε το 2017 στην Ευρώπη  προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς ενισχύεται η οικονομική εμπιστοσύνη στην περιοχή.
  Οι διασυνοριακές συμφωνίες εντός και εκτός Ευρώπης αναμένεται να επιταχυνθούν το 2018, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν συμφωνίες αναζητεί ευκαιρίες πέραν των εθνικών τους συνόρων.
  Οι εξερχόμενες ροές κεφαλαίων από την Κίνα αναμένεται να αποτελέσουν και αυτές σημαντικό μέρος των Σ&Ε παγκοσμίως. Η αξία (114 δισ. δολάρια) και ο αριθμός (608 συμφωνίες) των εξερχόμενων Σ&Ε που πραγματοποιήθηκαν από την Κίνα, αν και μειωμένα έναντι του 2016, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, ξεπέρασαν τα επίπεδα όλων των προηγούμενων ετών. Η τάση προς εγχώρια συγκέντρωση ενισχύθηκε το 2017 και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το 2018. Αναμένεται, επίσης, μεγαλύτερη εισερχόμενη δραστηριότητα από μη κινεζικές επιχειρήσεις, ιδίως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στα καταναλωτικά προϊόντα.

  Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

  Τα στελέχη αναφέρουν τις περαιτέρω αυξήσεις στον ρυθμιστικό έλεγχο μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δραστηριότητα Σ&Ε το 2018. Το 43% των επιχειρήσεων αναφέρει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις δραστηριότητές τους.
  Καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον ποικίλλουν, εντείνεται και η ζήτηση για δημιουργία αξίας πέρα από τα καθαρά κέρδη μιας επιχείρησης. Ως εκ τούτου, το 45% των στελεχών αναφέρει ότι, πλέον, θα πρέπει να επικοινωνήσει ένα ευρύτερο αφήγημα, το οποίο να διατυπώνει με σαφήνεια το σκεπτικό πίσω από τις συμφωνίες, ώστε να προσελκύσει έναν ευρύτερο κύκλο ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων, των ρυθμιστικών αρχών, των εργαζομένων, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων.
  Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Το 2018 προμηνύεται μια δυνατή χρονιά για Σ&Ε παγκοσμίως. Αυτό το θετικό κλίμα αισιοδοξούμε πως θα επηρεάσει και την Ελλάδα, η οποία αρχίζει σταδιακά να αφήνει πίσω της την αβεβαιότητα του παρελθόντος, καλλιεργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για συμφωνίες και επενδύσεις.
  Η δημιουργία ενός φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη χώρα μας αυτή τη χρονιά, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό».

  HeliosPlus

  Οικονομία