• Αναζήτηση
 • Παλεύετε ώστε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά; Μην τα παρατάτε!

  Π ροσπαθείτε να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε υγιεινά αλλά δεν τα καταφέρνετε και τελικώς τους σερβίρετε συνεχώς…

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Π ροσπαθείτε να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε υγιεινά αλλά δεν τα καταφέρνετε και τελικώς τους σερβίρετε συνεχώς… μακαρόνια προκειμένου να μη μείνουν νηστικά; Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια, δώστε στα παιδιά σας υγιεινές τροφές ξανά και ξανά και κάποτε όχι μόνο θα τις συνηθίσουν αλλά θα τις αγαπήσουν κιόλας. Αυτή είναι η επιστημονική συμβουλή που έχουν να σας δώσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο μετά από μεγάλη ανασκόπηση μελετών η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Reviews».
  «Στόχος μας ήταν να πραγματοποιήσουμε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ώστε να κάνουμε συστάσεις στους γονείς και στους υπόλοιπους φροντιστές των παιδιών σχετικά με το πώς μπορούν να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή στα παιδιά όσο πιο νωρίς στη ζωή τους γίνεται» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Στέφανι Αντζμαν-Φράσκα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.
  Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από περισσότερες από 40 μελέτες που αφορούσαν το πώς τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν την προτίμησή τους για τις υγιεινές τροφές, ιδίως για τα λαχανικά και τα φρούτα.

  Η υγιεινή διατροφή του παιδιού ξεκινά από τη μήτρα

  Η υγιεινή διατροφή του παιδιού ξεκινά από τη μήτρα, σημειώνουν οι ερευνητές. «Οι γεύσεις που δοκιμάζει η μητέρα φθάνουν στο παιδί μέσα στη μήτρα. Ετσι αν η γυναίκα ακολουθεί υγιεινή διατροφή, το έμβρυο εκτίθεται σε αυτές τις γεύσεις και τις συνηθίζει» αναφέρει η δρ Αντζμαν-Φράσκα.
  Μετά τη γέννηση, αν η μητέρα θηλάζει, το μωρό ωφελείται από την έκθεση σε γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτή η έκθεση τόσο νωρίς στη ζωή εξοικειώνει το βρέφος με ποικιλία γεύσεων και ανοίγει τον δρόμο για την αποδοχή των γεύσεων των υγιεινών τροφών αργότερα στη ζωή του, όταν πλέον θα έχει μπει στις στερεές τροφές.

  Η μέθοδος των πέντε με έξι φορών

  Ακόμη και μετά τη βρεφική ηλικία, η συνεχής έκθεση των παιδιών σε τροφές που προηγουμένως απέρριπταν μπορεί να τα βοηθήσει να τις αποδεχθούν και ίσως στο τέλος ακόμη και να τις αγαπήσουν. «Η μέθοδος επαναλαμβανόμενης έκθεσης του παιδιού σε υγιεινές τροφές έχει ισχυρή επιστημονική βάση» σημειώνει η επικεφαλής της ανασκόπησης. «Υπάρχουν πολλές μελέτες με παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία ξαφνικά αρχίζουν να μη θέλουν μια τροφή, όπως για παράδειγμα τις πιπεριές. Ωστόσο μετά από πέντε με έξι φορές που τους δίνουν οι γονείς τους αυτές τις τροφές αρχίζουν όχι απλώς να τις αποδέχονται αλλά και να τις αγαπούν».
  Αλλα χρήσιμα συμπεράσματα της ανασκόπησης ήταν:
  α) Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στις αρχές του θηλασμού και στις αρχές της νηπιακής ηλικίας είναι οι καλύτερες περίοδοι εισαγωγής πολλών νέων γεύσεων. Μάλιστα στις αρχές της νηπιακής ηλικίας τα παιδιά έχουν χαμηλή «νεοφοβία» (τάση δηλαδή απόρριψης νέων πραγμάτων), γεγονός που καθιστά αυτή την περίοδο ιδανική για δοκιμές.
  β) Στρατηγικές που αφορούν την επιβράβευση των παιδιών μετά την κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να είναι αποδοτικές σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να μειώσουν την ισχύ της τακτικής της επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε μια υγιεινή τροφή. Οι ερευνητές συνιστούν να ξεκινούν οι γονείς με απλές προσεγγίσεις όπως η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην τροφή ή η τακτική τού να καταναλώνουν οι ίδιοι μπροστά στα παιδιά μια υγιεινή τροφή και να δείχνουν πως το απολαμβάνουν. Είναι καλύτερο να αφήνουν άλλες στρατηγικές σαν την ανταμοιβή, για πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως η πρώτη φορά που δοκιμάζει το παιδί μια νέα γεύση.
  γ) Μια άλλη αποδοτική τακτική είναι να φτιάχνουν οι γονείς υγιεινά συνοδευτικά πιάτα για το παιδί και να του τα δίνουν μαζί με ένα φαγητό που του αρέσει πολύ (την ίδια τακτική είναι καλό να ακολουθούν και στα εστιατόρια). Ετσι μπορούν να αυξήσουν την έκθεσή του στις υγιεινές τροφές και να το κάνουν να τις συνδέσει με κάτι γευστικό.
  «Συνολικά με βάση όλες τις έρευνες που μελετήσαμε, η σημαντικότερη σύστασή μας προς τους γονείς και τους άλλους φροντιστές των παιδιών είναι «Μην τα παρατάτε»» καταλήγει η δρ Αντζμαν-Φράσκα.

  HeliosPlus

  Science
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk