Performances, art projects, εκθέσεις, συναυλίες, θέατρο, χορός,workshops, διαλέξεις, απρόσμενες αρχιτεκτονικές συνυπάρξεις, βιβλία παντού και φυσικά Χριστούγεννα! H σύγχρονη Αθήνα κινείται με ένταση, ξεδιπλώνεται με πολλές μορφές, συχνά πειραματικές, στις γειτονιές, στους δημόσιους χώρους, με αυτοσχέδιες ομάδες και εργαστήρια, βγαίνει προς τα έξω και γιορτάζει.

Η documenta 14, η διεθνής καμπάνια προβολής του ThisisAthens, η ανακήρυξη της πόλης μας σε Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO, βάζει την Αθήνα ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού και πολιτικό-κοινωνικού διαλόγου. Κι όσο οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την πόλη μας -αυτή τη χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 5 εκατομμύρια- οι διακρίσεις εξακολουθούν να έρχονται. Φέτος η Αθήνα βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Ανερχόμενος Πολιτιστικός Προορισμός για το 2017 από το διεθνή οργανισμόLeading Culture Destinations, γνωστό και ως τα «Όσκαρ των μουσείων».

Τι είναι αυτό όμως που βάζει την Αθήνα στο βάθρο ως πολιτιστικό προορισμό; Είναι «οι καλλιτέχνες της, η πολιτιστική της υποδομή, ο διάλογος με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και η εντυπωσιακή της δυναμική στον τουρισμό», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν την πόλη και, σ’ αυτό το success story, οι Αθηναίοι δεν είμαστε θεατές, είμαστε πρωταγωνιστές.

Η πρόσφατη έρευνα του δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό στην Αθήνα που έγινε από την Public Issue δείχνει ξεκάθαρα το πόσο σωστή είναι η επιλογή του δήμου Αθηναίων να στοχεύσει στον πολιτισμό, να τον αξιοποιήσει ως μοχλό ανάπτυξης δίνοντας παράλληλα πεδίο έκφρασης σε όλους αλλά ιδιαιτέρως στους νέους, καθώς υπάρχουν ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα για την εικόνα της πόλης και για το οικονομικό αποτύπωμα που δημιουργεί.

Γιατί στην Αθήνα αναδεικνύονται διαρκώς νέοι κόμβοι πολιτισμού, μάθησης, καινοτομίας, αθλητισμού, δημιουργικής έκφρασης, στις γειτονιές της πόλης. Στο Σεράφειο, στην Οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο Εμπορικό Τρίγωνο. Μια δυναμική που έχουν αγκαλιάσει οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης, Όπως δείχνει και η έρευνα τα 2/3 των δημοτών έχουν σημαντική εμπλοκή με τον πολιτισμό, με την πλειοψηφία να έχει ενεργό ρόλο και στενή σχέση με τα μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Πολύ σημαντική είναι και η επιτυχία της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων να σκοράρει στην 3η θέση στις επιλογές των νέων κι όχι μόνον, μετά από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του δήμου Αθηναίων αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να ζυμωθούν μέσα στην πόλη, σε μία νέα πολιτιστική πραγματικότητα. Να την ανακαλύψουν, να την επινοήσουν, να την απολαύσουν, να την βιώσουν, να τη νιώσουν δική τους! Γι’ αυτό και το βίντεο που δημιουργήθηκε δεν θα μπορούσε παρά να απεικονίζει μία σύγχρονη αστική σκηνή που μας προσκαλεί να τη ζήσουμε: Βγαίνουμε!

Πίσω από το μήνυμα, βρίσκεται το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων,Αthens Culture Net, που στηρίζει την πολιτιστική δημιουργία της πόλης, δικτυώνει τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς και φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές. Όλα αυτά με τη στήριξη του ιδρυτικού δωρητή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του Athens Partnership. Δημιουργεί επίσης επικοινωνιακό υλικό για τον Αθηναίο αλλά και τον επισκέπτη της πόλης προκειμένου να ανακαλύψει την πολύπλευρη, πολιτιστική της ζωή. Η online περιήγηση μέσα από τοwww.athensculturenet.grείναι απλώς η πρόσκληση, καθώς η αληθινή δράση γίνεται πράξη στους 44 σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς που αποτελούν τα μέλη τουAthens Culture Net. Πέρα από τη δράση του με αυτούς τους οργανισμούς, το Athens Culture Net φέρνει κοντά φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά, ώστε να αναδειχθεί η αθηναϊκή κουλτούρα σε κάθε γωνιά του αστικού τοπίου μέσα από συνεργατικά projects.

Τα φετινά Χριστούγεννα, η Αθήνα εντάσσει την πολιτιστική της κληρονομιά αλλά και τη σύγχρονη κουλτούρα της στους εορτασμούς, και καλεί όλους εμάς να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα πλήθος εκδηλώσεων και δρώμενων – μουσικής, χορού και αφηγήσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 7 εμβληματικά σημεία της πόλης. Περισσότερες πληροφορίες για το εορταστικό πρόγραμμα της πόλης μας, μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.opanda.gr/images/XMAS-program.pdf

Δείτε την Αθήνα ξανά μέσα από μια πιο ανοιχτή και πολιτιστικά πλούσια προοπτική!