Προετοιμασία 35′, Μαγείρεμα 5′, Ψήσιμο 30′, Κόστος 13 €

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

250 γρ. σφολιάτα έτοιμη (ξεπαγωμένη σιγά-σιγά στο ψυγείο)

2 μεγάλες πατάτες

2 μήλα γκόλντεν

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

200 γρ. συκωτάκια πουλιών (τα βρίσκουμε σε πακέτα στα σουπερμάρκετ, αλλά καλύτερα να προτιμήσουμε βιολογικά)

1 κουτ. σούπας ξίδι ή λεμόνι

Ελάχιστη ρίγανη

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για σοτάρισμα

Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι τις πατάτες και τα μήλα. Αφαιρούμε την «καρδιά» των μήλων με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής). Κόβουμε τις πατάτες και τα μήλα σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας με τον πλάστη και το μεταφέρουμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. Απλώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα και το τρυπάμε 3-4 φορές με ένα πιρούνι (για να μη φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο). Κόβουμε όση σφολιάτα εξέχει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας και τη γεμίζουμε με τις φέτες των μήλων και των πατατών, φροντίζοντας να αλληλοκαλύπτονται. Ξεκινάμε από το εξωτερικό της ταρτιέρας και τοποθετούμε τις φέτες περιφερειακά μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο. Σκορπίζουμε το μισό βούτυρο (50 γρ.) πάνω στην τάρτα κομμένο σε μικρά κομματάκια. Ψήνουμε για 25 λεπτά.
Οσο ψήνεται η τάρτα ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια. Τα σοτάρουμε ελαφρώς σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο και το ξίδι ή το λεμόνι.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και στο κέντρο της βάζουμε τα συκωτάκια. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και ξαναβάζουμε την τάρτα στον φούρνο για 5 λεπτά ακόμη.