Εναν αιώνα μετά την καθολική επικράτηση του τσιμέντου και του ατσαλιού στις κατασκευές οι ειδικοί κάνουν λόγο για την έναρξη μιας νέας οικιστικής επανάστασης. Παλαιότερα για διαφόρους λόγους θεωρούνταν ασύμφορη και μη ασφαλής η χρήση ξύλου στην κατασκευή κτιρίων και μάλιστα πολυώροφων. Ομως το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνιση τους νέες μορφές επεξεργασμένου ξύλου με το οποίο έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται όλο και ψηλότερα κτίρια. Στη Στοκχόλμη έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός ξύλινου ουρανοξύστη 34 ορόφων που αναμένεται είναι έτοιμος σε περίπου μια δεκαετία. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι στην κωμόπολη Μπρούμουνταλ της Νορβηγίας κατασκευάζεται ένα ξύλινο κτίριο 18 ορόφων. Το κτίριο θα έχει ύψος 80 μέτρων και θα είναι το ψηλότερο ξύλινο κτίριο που θα υπάρχει στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του τον Δεκέμβριο του 2018. Στo κτίριο αυτό θα λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο αλλά θα διαθέτει και διαμερίσματα για όποιον ενδιαφέρεται να μένει μόνιμα εκεί. Θα διαθέτει επίσης γραφεία, ένα εστιατόριο και μια εσωτερική πισίνα. Το ξύλο επανήλθε στην κατασκευαστική επικαιρότητα επειδή έχει μικρότερο κόστος παραγωγής και είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον από το μπετόν και το ατσάλι.

Ηρθε η πίτσα. Ανοιξε στο ρομπότ

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ, εκτός από τη φήμη του ως ενός από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο, αποτελεί ταυτόχρονα και μια μικρή πολιτεία με χιλιάδες άτομα που ζουν και εργάζονται εκεί. Εκεί επέλεξε να εγκατασταθεί η εταιρεία Kiwi, η οποία αναπτύσσει ρομποτικές τεχνολογίες. H εταιρεία δημιούργησε ρομπότ (φωτογραφία) που εκτελούν υπηρεσίες… ντελίβερι φαγητού στους φοιτητές και στο προσωπικό του πανεπιστημίου. Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία αναπτύσσει τώρα τεχνολογία ώστε τα ρομπότ αυτά να μπορούν να περνούν με ασφάλεια δρόμους όπου κινούνται αυτοκίνητα. Ετσι, θα μπορούν να «εργαστούν» και μέσα στις πόλεις. Ομως το ρομπότ της Kiwi θα έχει και ανταγωνιστές στην αναζήτηση εργασίας αφού υπάρχουν και άλλα ρομπότ που κατασκευάζονται για τον ίδιο λόγο. Η βρετανική εταιρεία Starship Technologies συνεργάζεται με τη γνωστή αλυσίδα Domino’s Pizza για την κατασκευή ρομπότ μεταφοράς των παραγγελιών στα σπίτια των πελατών.

Ρομποτικό σαλάχι

Το σαλάχι μάντα είναι το μεγαλύτερο είδος σαλαχιού: μπορεί να φτάσει σε μήκος τα εννέα μέτρα και σε βάρος τον 1,5 τόνο. Εκτός από την εμφάνισή του το μάντα ξεχωρίζει στο θαλάσσιο βασίλειο εξαιτίας του ιδιαίτερου συστήματος προώθησης που διαθέτει, το οποίο του επιτρέπει να κινείται σε ταραγμένες θάλασσες. Εμπνευσμένοι από αυτό, ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες ένα ρομποτικό μάντα.
Το MantaDroid, όπως ονομάστηκε το υποβρύχιο ρομπότ, μπορεί να κολυμπά μέχρι και για 10 ώρες. Το ρομπότ χρησιμοποιεί μεμονωμένα μοτέρ για το κάθε ένα από τα εύκαμπτα πτερύγιά του, ενώ στην κίνησή του βοηθούν και δύο «πηδάλια» στο πίσω μέρος του, μηχανισμός που προσομοιάζει τη φυσική κίνηση του μάντα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για χαρτογράφηση του βυθού, μελέτη και έρευνες στον πυθμένα του ωκεανού, σκοπούς στρατιωτικής αναγνώρισης κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ