• Αναζήτηση

Πανάρχαιο λιοντάρι συγγενής των καγκουρό!

Αυστραλοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ζώου που ζούσε πριν από περίπου 19 εκατ. έτη στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα μαρσιποφόρο αιλουροειδές, ένα «λιοντάρι-καγκουρό» όπως έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν κάποιοι στο άκουσμα της είδησης.

Είναι γνωστό ότι η πανίδα της Αυστραλίας ήταν και εξακολουθεί να είναι όχι μόνο ιδιαίτερα πλούσια αλλά και εντυπωσιακή όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ιδιαιτερότητα των ζώων που ζούσαν στο παρελθόν αλλά και συνεχίζουν στην νησιωτική ήπειρο. Προς επιβεβαίωση όλων αυτών Αυστραλοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα ζώου που ζούσε πριν από περίπου 19 εκατ. έτη στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα μαρσιποφόρο αιλουροειδές, ένα «λιοντάρι-καγκουρό» όπως έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν κάποιοι στο άκουσμα της είδησης και δεν έχουν και πολύ άδικο αφού όπως φαίνεται.

Πράγματι το ζώο αυτό που ονομάστηκε Wakaleo schouteni θύμιζε λιοντάρι (σε πιο light εκδοχή βέβαια) και ήταν συγγενής με τα μοντέρνα μαρσιποφόρα όπως τα καγκουρό και τα κοάλα. Για αυτό και η μελέτη του αναμένεται να φωτίσει την εξέλιξη των μαρσιποφόρων ζώων. Επιπλέον το ζώο αυτό έχει συγγένεια με το Thylacoleo carnifex, ένα επίσης εξαφανισμένο μαρσιποφόρο αιλουροειδές που ζούσε πριν από περίπου 30 χιλιάδες έτη είχε μεγάλα, πολύ κοφτερά δόντια και πιστεύεται ότι διέθετε το ισχυρότερο δάγκωμα από οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο έχει εμφανισθεί ποτέ στον πλανήτη.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk