• Αναζήτηση
 • «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στα Λευκά Ορη

  Την τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την αναγέννηση των Λευκών Ορεών θα υλοποιήσει το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 5 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα διαλέξεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

  Την τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων θα υλοποιήσει το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 5 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα διαλέξεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
  Η δράση με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη» γίνεται σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «WWF Ελλάς» και περιλαμβάνει τη δημιουργία δεκαπέντε μονοπατιών, ενός πρότυπου βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και την αποκατάσταση της περιοχής των Λευκών Ορέων.
  Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Κατερίνα Μητσοτάκη και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
  Η πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της παρουσίασης ανέφερε μεταξύ άλλων για τον πατέρα της ότι «τον ενδιέφερε, τον πονούσε. Δεν άντεχε να βλέπει να καίγονται τα δάση. Απ΄ τις αρχές τις δεκαετίες του ’50 αγωνίστηκε για το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου αυτό να αναγνωριστεί ως εθνικός δρυμός».
  Η σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη φύση ήταν ιδιαίτερη. Ο διορατικός πολιτικός θεωρούσε την προστασία του περιβάλλοντος βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Το ΙΚΜ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία ξεκινά να εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία του, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται για την οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων, ενός τόπου που λάτρεψε.
  Όπως έγινε γνωστό μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 215.000 ευρώ από δωρεές που έγιναν στις τρεις οικολογικές οργανώσεις μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον περασμένο Μάιο. Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων.
  «Σκοπός μας είναι να αναγεννηθούν τα Λευκά Όρη, τα οποία είναι αντιμέτωπα με περιβαλλοντική υποβάθμιση. Πραγματοποιούμε την τελευταία επιθυμία ενός ανθρώπου που είχε τόσο βαθιά στην ψυχή του το περιβάλλον. Το έργο αποτελεί μία ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ταμίας του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος εξήγησε ότι βασικές αιτίες είναι η έντονη και ανεξέλεγκτη βόσκηση, οι διαδοχικές πυρκαγιές και οι κλιματολογικοί παράγοντες.
  «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη»
  Πιο συγκεκριμένα, η «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» περιλαμβάνει την δημιουργία ενός δικτύου 15 μονοπατιών συνολικού μήκους 58 χλμ., το οποίο θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Την μελέτη εκπόνησε η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», όπως εξήγησε ο κ. Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες σήμανσης, συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, με στόχο αφενός την ασφάλεια των επισκεπτών και αφετέρου την ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού. Το έργο αυτό έχει σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, την φύση και την ιστορία του τόπου.
  Από την πλευρά της η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που ευγενικά παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής. Στόχος είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρος εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων.
  Το τρίτο σκέλος της δράσης του ΙΚΜ, αφορά στην πρότυπη οικολογική αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Μέσα από μια ολιστική, όπως την χαρακτήρισαν, προσέγγιση το έργο στοχεύει στη διασφάλιση ενός υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις διάφορες απειλές που προέχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή.
  Εκτός από την πρότυπη αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων. Η μελέτη αποκατάστασης εκπονείται με την ευγενική προσφορά επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του TEI Ηπείρου.  
  Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τον Ιανουάριο θα γίνει η ολοκλήρωση της μελετής, για την πρότυπη οικολογική αναδάσωση. Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βοτανικό κήπος ο οποίος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα δημιουργηθεί δύο μήνες μετά, τον Μάιο. Η πρώτη φύτευση αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.
  Στο τέλος της παρουσίασης, η πρόεδρος του Ιδρύματος παρέδωσε στον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την μελέτη και μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε την υποχρέωση, τον οραματισμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να τον κάνουμε πράξη». Εκανε δε γνωστό ότι η Περιφέρεια Κρήτης διπλασιάζει το ποσό, προκειμένου το έργο να ξεκινήσει άμεσα.
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk