• Αναζήτηση
 • «Επαρχία Σινά» στα βήματα του ISIS

  Μετά την ανατροπή από τον στρατό της Αιγύπτου του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την άνοδο στην εξουσία του κοσμικού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον Ιούλιο του 2013, το ισλαμιστικό αντάρτικο κλιμάκωσε τη δράση του στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στη χερσόνησο του Σινά, μία γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της διώρυγας του Σουέζ Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.

  Μετά την ανατροπή από τον στρατό της Αιγύπτου του  ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την άνοδο στην εξουσία του κοσμικού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον Ιούλιο του 2013, το ισλαμιστικό αντάρτικο κλιμάκωσε τη δράση του στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στη χερσόνησο του Σινά, μία γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της διώρυγας του Σουέζ Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.
  Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που αυτοαποκαλείται «Επαρχία Σινά» είναι εξαιρετικά ισχυρό με πολύνεκρες αιματηρές επιθέσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, το είδος του πολέμου που διεξάγει είναι παρόμοιο του επιχειρησιακού μοντέλου που εφάρμοζε μέχρι πρότινος το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, δηλαδή κατάληψη μιας ολόκληρης πόλης και μετέπειτα επέκταση του ελέγχου της σε χωριά και άλλες εκτάσεις. Σε ανταγωνισμό προς το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται παραδοσιακά η Αλ Κάιντα, που επίσης μέσω του λεγόμενου ιερού πολέμου προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία της στην ευρύτερη περιοχή.
  Παρά το γεγονός ότι ο αιγυπτιακός στρατός από κοινού με τις μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει έναν άτυπο πόλεμο εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα, η αδυναμία του Καΐρου να ελέγξει τη δύσβατη γεωγραφικά Χερσόνησο του Σινά διευκολύνει τους τζιχαντιστές να εξαπολύουν ανά τακτά διαστήματα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα.
  Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, με εκατοντάδες αστυνομικούς, στρατιώτες και άμαχο πληθυσμό να έχουν δολοφονηθεί σε πολύνεκρες επιθέσεις. Οι τρομοκράτες έχουν θέσει κυρίως στο στόχαστρό τους τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τελευταία έχουν επιτεθεί σε χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές. Ωστόσο σημαντικότερο από τα χτυπήματά τους που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινότητα ήταν η κατάρριψη του ρωσικού Airbus, στα τέλη Οκτωβρίου 2015, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Για τη συντριβή του, στη Χερσόνησο του Σινά, την ευθύνη ανέλαβε αμέσως το Ισλαμικό Κράτος.
  Είναι ασαφής ο αριθμός των τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή. Αλλοι μιλούν για μερικές εκατοντάδες και άλλοι κάνουν λόγο για χιλιάδες μαχητές. Αυτό που είναι γνωστό εν τούτοις, είναι ότι όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα, ακόμη και συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με αναλυτές. Η αποσταθεροποίηση του Βόρειου Σινά συνιστά ανοιχτή πρόκληση όχι μόνο για την ηγεσία του Καΐρου, αλλά και για την περιφερειακή ασφάλεια γύρω από τη γεωστρατηγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ.
  Η προχθεσινή πολύνεκρη επίθεση είναι η φονικότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και ερμηνεύεται από πολλούς ως πρόθεση του Ισλαμικού Κράτους να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι παρά τη συντριβή του στα πεδία των μαχών σε Ιράκ και Συρία είναι ακόμη ζωντανό και πως έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί εντυπωσιακά πλήγματα.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk