• Αναζήτηση
 • Οι ψηφιακοί κίνδυνοι από την αυξημένη χρήση φορητών συσκευών

  Ολο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν καθημερινά και αδιαλείπτως τα smartphones και τα tablets τους, όχι μόνο για να πλοηγηθούν στο Διαδίκτυο και να ελέγξουν το προφίλ τους στα social media,

  Ολο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν καθημερινά και αδιαλείπτως τα smartphones και τα tablets τους, όχι μόνο για να πλοηγηθούν στο Διαδίκτυο και να ελέγξουν το προφίλ τους στα social media, αλλά και για να πραγματοποιήσουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές, να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Την ίδια ώρα όμως αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι αφήνουν «απροστάτευτες» τις συσκευές αυτές, με αποτέλεσμα να πέφτουν συχνά θύματα του ψηφιακού εγκλήματος.
  Η αλλαγή στις συνήθειες χρήσης του Διαδικτύου, η υπέρμετρη χρήση φορητών συσκευών, αλλά και η αδιάφορη στάση απέναντι στην ασφάλεια των συσκευών επισημάνθηκαν ως οι βασικοί τομείς που επηρεάστηκαν όσον αφορά την ψηφιακή ασφάλεια, σύμφωνα με τον πρόσφατο Δείκτη Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky Lab – ο οποίος αποτελείται από ένα σύνολο δεικτών που έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις συμπεριφορές των χρηστών του Διαδικτύου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
  Προτίμηση στις φορητές συσκευές
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι σύγχρονοι χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές αντί υπολογιστές για τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες.
  Για παράδειγμα, το πρώτο εξάμηνο του 2017 το 67% των χρηστών έχει πρόσβαση στα email του μέσω των smartphones ή των tablets, την ώρα που το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς το ποσοστό αυτό ήταν στο 59%.
  Οσον αφορά τις online αγορές, το 50% των χρηστών χρησιμοποιεί τις φορητές συσκευές εν αντιθέσει με το 41% τους προηγούμενους έξι μήνες. Την ίδια ώρα, το ποσοστό εκείνων που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές από τους υπολογιστές τους μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 80% σε 75%. Οπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η τάση αυτή παρατηρείται στους περισσότερους τύπους ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων που παρακολουθούνται στον δείκτη.
  Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά και ύστερα από αρκετά χρόνια, ο μέσος αριθμός συσκευών ανά νοικοκυριό παρουσίασε ελαφρά μείωση – κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού των υπολογιστών ανά νοικοκυριό. Ετσι λοιπόν σήμερα ένα μέσο νοικοκυριό έχει 6,2 συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με 6,3 το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
  Ασφάλεια
  Οσο αυξάνεται η χρήση των φορητών συσκευών τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να βρεθούν οι χρήστες θύματα ψηφιακού εγκλήματος, καθώς όλο και λιγότεροι χρησιμοποιούν κάποιο πρόγραμμα προστασίας κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές τους.
  Πιο αναλυτικά, ενώ στα τέλη του 2016 μόνο το 39% των ερωτηθέντων δεν είχε προστατεύσει όλες τις συσκευές του, τώρα το 41% των χρηστών παραδέχεται ότι δεν διαθέτει καθόλου προστασία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μείωση ενδέχεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φορητές συσκευές αντί υπολογιστών τις οποίες αφήνουν «απροστάτευτες».
  Από τις αρχές του 2017, οι βάσεις δεδομένων της Kaspersky Lab έχουν απαριθμήσει πάνω από 20 εκατομμύρια κακόβουλα αντικείμενα που στοχεύουν σε συσκευές android. Οι χρήστες συσκευών με λειτουργικό android αντιμετωπίζουν σήμερα προγράμματα ransomware που κρυπτογραφούν τα δεδομένα του χρήστη στο τηλέφωνό τους με αντάλλαγμα λύτρα. Επίσης, κινδυνεύουν από κακόβουλο λογισμικό που αποσκοπεί στην κλοπή χρημάτων από εφαρμογές mobile banking και ιστοσελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ενός χρήστη, για παράδειγμα, στα κοινωνικά δίκτυα.
  Ως αποτέλεσμα, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, ένας στους τέσσερις (27%) ερωτηθέντες ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος σε κάποιο είδος συσκευής. Αν και κατά μέσο όρο το ποσοστό αυτών των επηρεαζόμενων χρηστών έχει μειωθεί τους πρώτους 6 μήνες του έτους, αυτή η μείωση παρατηρήθηκε μόνο στους ερωτηθέντες που είχαν εγκαταστήσει λύσεις ασφαλείας στις συσκευές τους.  
  Οι μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες (55 ετών και άνω) βρέθηκαν σε υψηλότερο κίνδυνο το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μόνο το 12% των χρηστών αυτών ανέφερε ότι αντιμετώπισε μια διαδικτυακή απειλή, το πρώτο εξάμηνο αντιμετώπισε κάποιου είδους κακόβουλο λογισμικό το 19%.  
  «Ανεξάρτητα από την ηλικία και το επάγγελμα των ανθρώπων, το επίκεντρο της ψηφιακής τους ζωής μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε φορητές συσκευές – οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται με τα μυστικά, τα αρχεία, τις εμπιστευτικές πληροφορίες, τα χρήματά τους και άλλα πολλά. Ωστόσο, οι ψηφιακοί εγκληματίες μετατοπίζουν επίσης τις τακτικές τους και επιτίθενται όλο και περισσότερο σε φορητές πλατφόρμες. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη τα σύγχρονα smartphones και tablets να είναι τόσο προστατευμένα όσο και οι υπολογιστές μας. Εκτός από τη διασφάλιση των δικών μας συσκευών, οι άνθρωποι πρέπει να φροντίσουν ο ένας τον άλλον και να βοηθήσουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους να πραγματοποιούν ασφαλή χρήση του Διαδικτύου για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν» σχολιάζει ο κ. Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab.
  Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky Lab βασίζεται στα αποτελέσματα παγκόσμιων online ερευνών σε χρήστες του Διαδικτύου, που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο από την Kaspersky Lab. Το πρώτο μισό του 2017 συμμετείχαν στην έρευνα 21.081 χρήστες από 32 χώρες και ηλικίας 16 ετών και άνω.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Δείκτη Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky και τη συμπεριφορά των χρηστών όταν βρίσκονται online σε διάφορες χώρες, ηλικίες και φύλα, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://index.kaspersky.com.

  HeliosPlus

  Κοινωνία