• Αναζήτηση
 • Περισσότερα από 130 θύματα, σε 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2016

  Περισσότερα από 130 θύματα, σε 95 περιστατικά ρατστιστικής βίας καταγράφηκαν το 2016 από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και συμπεριλήφθηκαν στην Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

  Νωρίς το πρωί κι ενώ οι δύο Πακιστανοί εργάτες πήγαιναν στη δουλειά τους, δέχθηκαν επίθεση από γνωστή ομάδα της γειτονιάς. Οι νεαροί τους χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με κάτι σαν πλαστικό. Τα θύματα άκουσαν τη λέξη «Πακιστανοί» και προσπάθησαν να προστατευτούν. Για περίπου 10 λεπτά τα θύματα έμειναν στο έδαφος. Οι δύο εργάτες, με τη βοήθεια ομοεθνούς τους που μιλούσε ελληνικά, κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.

  Αυτό είναι ένα μόνο από τα 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν το 2016, με περισσότερα από 130 θύματα από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και συμπεριλήφθηκαν στην Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

  Σύμφωνα με την Έκθεση, σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες και μετανάστριες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης ενώ σε 57 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Συνολικά 52 περιστατικά ρατσιστικής βίας έλαβαν χώρα στην Αττική, κυρίως σε περιοχές πλησίον της Αθήνας. Από το σύνολο των περιστατικών, τα 48 έλαβαν χώρα σε δημόσιο χώρο (δρόμο, παραλία, πλατείες) και 5 σε ΜΜΜ. Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία, σημαντικός αριθμός των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών και άλλα σοβαρά αδικήματα.

  «Η κοινωνικοοικονομική κρίση αλλά και το προσφυγικό ζήτημα έβαλαν το αποτύπωμά τους και στο 2016, έτος δύσκολο και για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Γιώργος Σταυρόπουλος στο προλογικό σημείωμα της Έκθεσης.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk