Στο ποδόσφαιρο πολλάκις έχει αποδειχθεί πως δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Καθρέφτης είναι το γήπεδο, εκεί όπου παίζονται οι προκρίσεις, εκεί όπου κάθε ομάδα αποδεικνύει αν πραγματικά αξίζει να προκριθεί στην επόμενη φάση ή όχι.

Η τύχη πάντως δεν ήταν και τόσο ευνοϊκή για τις τέσσερις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι οφ των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, καθώς στον δρόμο του Ολυμπιακού προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα βρεθεί η κροατική Ριέκα και σε εκείνον του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ προς τα γκρουπ του Γιουρόπα η βασκική Αθλέτικ Μπιλμπάο, η βελγική Κλαμπ Μπρυζ και η σουηδική Εστερσουντ, αντιστοίχως. Ακρως επικίνδυνες αποστολές για τους Big 4, που όμως μπορούν να πετύχουν το απόλυτο…

Δίχως αμφιβολία στον πρωταθλητή Ολυμπιακό έλαχε η χειρότερη δυνατή αντίπαλος που θα μπορούσε να του τύχει συγκριτικά με τους άλλους τέσσερις υποψηφίους (Σλάβια Πράγας, Χάποελ Μπερ Σεβά, Αστάνα και Καραμπάχ). Η νέα πρωταθλήτρια Κροατίας που έσπασε το μονοπώλιο της Ντινάμο Ζάγκρεμπ βρίσκεται σε ανοδική πορεία, διαθέτει μεγάλη δυναμική, έχει ποιοτικό ρόστερ και μια εξαιρετικά δύσκολη έδρα. Στην προηγούμενη φάση απέκλεισε την αυστριακή Σάλτσμπουργκ, ενώ παραμένει αήττητη έπειτα από τρεις αγωνιστικές στο εθνικό πρωτάθλημα.
Ατυχος στάθηκε και ο Παναθηναϊκός που θα τεθεί αντιμέτωπος με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Το ποδοσφαιρικό καμάρι της χώρας των Βάσκων μπορεί να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο λόγω της φυγής του κόουτς Ερνέστο Βαλβέρδε για την Μπαρτσελόνα, αλλά παραμένει σταθερά μεταξύ των κορυφαίων του ισπανικού πρωταθλήματος.

Με μπάτζετ πολλαπλάσιο των Πρασίνων, με ποιότητα και ταλέντο που ξεχειλίζει αλλά και μια έδρα-«φωτιά», η ομάδα του Μπιλμπάο προκαλεί τους Πράσινους για να κυνηγήσουν μια μεγάλη υπέρβαση προκειμένου να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό ταξίδι τους.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για την ΑΕΚ που θα αναμετρηθεί με την Κλαμπ Μπρυζ, μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του βελγικού ποδοσφαίρου και έναν κακό δαίμονα των ελληνικών ομάδων στα νοκ άουτ. Η λαβωμένη Μπρυζ προέρχεται από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την τουρκική Μπασακσεχίρ, και θέλει απέναντι στην Ενωση να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί μια ανεπανόρθωτη αγωνιστική και οικονομική ζημιά.

Ακόμη και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος κληρώθηκε με τη μέχρι πρότινος άσημη Εστερσουντ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την υποτιμήσει. Και τούτο διότι η κυπελλούχος Σουηδίας προκάλεσε τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό της πολυδιαφημισμένης και κατά πολύ ακριβότερης Γαλατάσαραϊ. Οι πρώτοι αγώνες των ελληνικών ομάδων είναι προγραμματισμένοι για το τριήμερο 15, 16, 17 Αυγούστου και οι ρεβάνς για την εβδομάδα που θα ακολουθήσει (22, 23, 24 Αυγούστου).
Πλέον οι Big 4 μπαίνουν σε διαδικασία προετοιμασίας για τα καθοριστικά ευρωπαϊκά πλέι οφ: όχι μόνο σε επίπεδο προπόνησης και κατασκοπείας των αντιπάλων τους αλλά και μεταγραφών.

Οι δύο πρώτες αναμετρήσεις που έδωσαν για τον Γ’ προκριματικό φανέρωσαν τις ατέλειες και τα κενά που υπάρχουν στα ρόστερ τους. Ηδη σε εφαρμογή έχει τεθεί η δεύτερη φάση του καλοκαιρινού μεταγραφικού σχεδιασμού.

Ο Ολυμπιακός θέλει έναν πληθωρικό κεντρικό χαφ, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τουλάχιστον έναν σέντερ φορ, έναν δεξιό εξτρέμ και έναν αριστερό μπακ, η ΑΕΚ ψάχνει γκολτζή και εξτρέμ και ο ΠΑΟΚ «καίγεται» για στόπερ, αμυντικό μέσο και αριστερό εξτρέμ. Απαντες θα προσπαθήσουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες εντός της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη πληρότητα στα πρώτα παιχνίδια για τα πλέι οφ.

Αλλωστε γνωρίζουν καλά πως δεν διεκδικούν την πρόκριση στην επόμενη φάση μόνο για τη δόξα αλλά και για τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προσφέρει η συμμετοχή στους ομίλους. Κι εδώ που έχουν φτάσει δεν υπάρχει μέση λύση: είτε παίρνουν τα πολλά είτε μένουν με τα λίγα.

Ο Ολυμπιακός, εφόσον συμμετάσχει στα χρυφορόρα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ, θα βάλει στο ταμείο του περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσει μεν στο Γιουρόπα Λιγκ, θα περιοριστεί δε στα περίπου 5-6 εκατ. ευρώ.

Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα εισπράξουν από 4-5 εκατ. ευρώ αν κατορθώσουν να προκριθούν στους ομίλους του Γιουρόπα. Ειδάλλως θα αρκεστούν σε ψίχουλα…

Η άλλη μάχη για την κατάταξη της Uefa

Η μάχη δεν δίνεται μόνο σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε εθνικό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την ευκαιρία να ξεκολλήσει από τη 15η θέση στη γενική κατάταξη της UEFA.

Ηδη η Ελλάδα έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τη 14η Ελβετία που συνεχίζει με τρεις συλλόγους στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τη 12η.

Η μάχη με την Τσεχία και την Αυστρία, που έχουν από τρεις εκπροσώπους, μπορεί να γλιτώσει τις ομάδες μας από μελλοντικά εμπόδια στις κληρώσεις. Εκείνο το οποίο κυρίως προσπαθεί να αποφύγει η Ελλάδα είναι η συμμετοχή του πρωταθλητή στον Β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ αντί του Γ’ που ισχύει σήμερα, ενώ στοχεύει και στην απευθείας παρουσία του κυπελλούχου στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ