Λένε πολλές φορές στις ομάδες ότι η προετοιμασία είναι το Α και το Ω για τη χρονιά ολόκληρη. Για το πώς θα παρουσιαστεί δηλαδή μια ομάδα στην αρχή, στο μέσον αλλά και προς το τέλος της σεζόν, εκεί που πολλές φορές κρίνονται πολλά.
Αμέσως στα βαθιά
Με δεδομένο ότι πλέον ο πρωταθλητής Ελλάδας δεν εξασφαλίζει αυτόματα συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι λογικό να αλλάζει και ο σχεδιασμός σε μια προετοιμασία.
Ετσι και εφέτος ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού Μπέσνικ Χάσι αναγκάστηκε να «τρέξει» κάποια πράγματα πιο νωρίς, καθώς η ομάδα του θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στον Ιούλιο εν όψει του 3ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.
Κακά τα ψέματα, για τους πρωταθλητές, παρά τη δίψα για την κατάκτηση του 8ου συνεχόμενου πρωταθλήματος, τεράστιο στόχο αποτελεί το να ξαναφθάσουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου δεν πλησίασαν καν πέρυσι μετά το… μπλόκο στο Ισραήλ από την Μπερσεβά.
Οπως και να έχει ο Ολυμπιακός πάει πιο… υποψιασμένος εφέτος στον 3ο προκριματικό γύρο και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε ένας προπονητής που είχε ζήσει αυτή την εμπειρία, οδηγώντας μάλιστα την πρωταθλήτρια Πολωνίας Λέγκια Βαρσοβίας πέρυσι στους ομίλους!
Αυτό που ήταν φανερό στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, ήταν το γεγονός ότι ο κοσοβάρος τεχνικός θέλει η ομάδα του να παίζει με την μπάλα κάτω, με γρήγορες μεταβιβάσεις προς τα εξτρέμ και από εκεί να βρίσκονται οι πάσες προς τους επιθετικούς ή μεσοεπιθετικούς παίκτες.
Οι περίφημες «καμινάδες» με τις οποίες έβγαλε πέρυσι ένα μεγάλο μέρος της σεζόν ο Ολυμπιακός, απαγορεύονται διά… ροπάλου εφέτος.
Μετά την πρώτη πιο χαλαρή εβδομάδα στο Ζέεφελντ, η ένταση και η δυναμική στις προπονήσεις ανέβηκε κατακόρυφα, όπως εξομολογούνται και ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν εκεί.
Ο Χάσι θέλει να δουλέψει αρκετά στη φυσική κατάσταση (το σύνολο έδειξε σε αυτό το στάδιο να αντέχει ικανοποιητικά για την πρώτη ώρα του παιχνιδιού) ώστε τη δεδομένη στιγμή των αγώνων εν όψει του τρίτου προκριματικού γύρου η ομάδα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη, και το κυριότερο να μην την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της.
Υπήρξαν αρκετά θετικά σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας, όπου ο νέος τεχνικός μάλιστα επιχείρησε αρκετές φορές (φάνηκε και στα φιλικά) να «παντρέψει» τον Φορτούνη παρέα με τον Μάριν, με τον δεύτερο να παίζει λίγο πιο πίσω, κάτι που απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι ο Πάουλο Μπέντο, θεωρώντας ότι και οι δύο δεν χωράνε την ίδια ενδεκάδα.
Ωστόσο και στα δύο φιλικά φάνηκε η ανάγκη απόκτησης ενός κλασικού σέντερ φορ, καθώς πήγαιναν χαμένες αρκετές καλές ευκαιρίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον Ολυμπιακό έφεραν τον Μποκανί (άσχετα εάν στη συνέχεια ο κυνηγός κόπηκε στα ιατρικά), καθώς έχουν διαγνώσει –πρώτος από όλους ο προπονητής –το κενό στη θέση του σέντερ φορ.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι στα κρίσιμα παιχνίδια με την Μπερσεβά ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε (0-0 και 0-1) και απώλεσε έτσι την ευκαιρία να φτάσει μέχρι την τελική διεκδίκηση του εισιτηρίου για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των αγώνων των πλέι οφ.


Ερχονται ενισχύσεις
Εφέτος στο Λιμάνι θέλουν να μη βρεθούν και πάλι σε αυτό το αδιέξοδο, εξ ου και η προσπάθεια απόκτησης ενός «φουνταριστού» επιθετικού.
Επίσης εμφανής ήταν η ανάγκη για έναν επιτελικό χαφ, που να μπορεί να φτιάξει παιχνίδι και να δίνει και τη σιγουριά στους συμπαίκτες του όταν έχει την μπάλα στα πόδια του. Και εδώ μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Χάσι έχει προτείνει όχι έναν, αλλά τρεις βέλγους μέσους (για να αποκτηθεί κάποιος από αυτούς), που γνώριζε από τη θητεία του στο βελγικό πρωτάθλημα.

Ποιους ξεχώρισε, ποιοι ήταν οι ευχάριστες εκπλήξεις

Ο συνδυασμός παλαιών και νέων παικτών δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα σε κάποιες περιπτώσεις, που άρεσε στον νέο τεχνικό του Ολυμπιακού. Ο Χάσι ξεχώρισε παίκτες τόσο από την περσινή χρονιά όσο και νεοαποκτηθέντες.

Ο Ρομαό πέρυσι δεν είχε κάνει προετοιμασία και εφέτος ήταν ο κορυφαίος σε αυτήν, δείχνοντας έτοιμος να πάρει ακόμα και τον ρόλο του ηγέτη ο αφρικανός μέσος.
Ηταν εξαιρετικός, και αυτός που «έκλεψε» την καρδιά του Χάσι. Δεν είναι τυχαίο ότι τον άφησε για 72 λεπτά στο δύσκολο φιλικό με τη Λουντογκόρετς (από δικό του κλέψιμο στο κέντρο ξεκίνησε το γκολ των Ερυθρολεύκων) και ο Τογκολέζος τον δικαίωσε με την εμφάνισή του, ενώ σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και στην προετοιμασία.
H ευχάριστη έκπληξη για τον κόουτς του Ολυμπιακού ήρθε από δύο νέα αποκτήματα της ομάδας.
Αν και μόλις 22 χρόνων ο Παπ Αμπού Σισέ έδειξε εξαιρετικά στοιχεία. Ο σενεγαλέζος αμυντικός είχε πολύ καλές τοποθετήσεις, λίγα λάθη, σωστά μαρκαρίσματα και πολύ ικανοποιητικές μεταβιβάσεις.
Πολύ σημαντική και η παρουσία του συνομηλίκου του, επίσης αμυντικού, Λεονάρντο Κούτρη που ξεχώρισε ανασταλτικά και είχε γενικά καλή συνεργασία με τον Σισέ.
Επίσης, είναι δεδομένο ότι ο Χάσι θέλει να συνεχίσει το έργο του Μπέντο (κάτι που επιθυμεί στον συγκεκριμένο τομέα διακαώς και η διοίκηση) στο θέμα με τους παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου και οι οποίοι μόνο με… μέσον δεν παίζουν.
Μανθάτης, Ρέτσος, Βέργος, Ανδρούτσος, Νικολάου είχαν θετικό πρόσημο στην προετοιμασία και είναι δεδομένο ότι θα πάρουν και άλλες ευκαιρίες από τον προπονητή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ