Ενοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας, πυροβολισμοί και εκρήξεις, τρόμος και πανικός, νεκροί (τουλάχιστον 12), τραυματίες και όμηροι, και όλα αυτά στην καρδιά του Ιράν, στο Κοινοβούλιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη.
Αποτελεί πλέον γεγονός, και μάλιστα αιματηρό, ότι στο στόχαστρο των σουνιτών μαχητών και υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται και οι σχεδόν 80 εκατομμύρια –σιίτες στην πλειονότητά τους –Ιρανοί οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν δεχθεί κάποια επίθεση στις πόλεις τους από τους «υπηκόους» του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Αλλά λόγοι ανησυχίας υπήρχαν και ήταν πολλοί και κάθε άλλο παρά αμελητέοι.
Πόλεμος κατά της κυριαρχίας των σιιτών
Στα τέλη Μαρτίου κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα περσικά με το οποίο οι τζιχαντιστές απηύθυναν έκκληση στα μέλη της σουνιτικής μειονότητας που ζουν κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας να εξεγερθούν κατά της σιιτικής κυριαρχίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα «για την κατάκτηση του Ιράν και την επιστροφή του στο σουνιτικό έθνος όπως συνέβαινε στο παρελθόν». Στο Ιράν η σημασία του εν λόγω μηνύματος υποβαθμίστηκε καθώς πολλοί έκαναν λόγο για μια απόπειρα του ISIS να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή από τα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας, όπου η τρομοκρατική οργάνωση χάνει διαρκώς εδάφη.
Το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, συνέχισε να κοινοποιεί προπαγανδιστικά μηνύματα στην περσική γλώσσα στο διαδικτυακό περιοδικό Rumiyah («Ρώμη» στα αραβικά και ξεκάθαρη παραπομπή στην προφητεία περί της κατάκτησης της Δύσης από τους μουσουλμάνους), παρότι το τελευταίο διάστημα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε δηλώσει περισσότερες από μία φορές ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα ώστε να αποτρέψει την είσοδο τζιχαντιστών του ISIS στην ιρανική επικράτεια ενώ η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα λάβει «αποφασιστικά» μέτρα στην περίπτωση που οι εξτρεμιστές μαχητές έφθαναν σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα ιρανικά σύνορα.
Αλλά τόσο η ειδησεογραφία των ημερών πριν από τις πρόσφατες εκλογές της 19ης Μαΐου στις οποίες επικράτησε ο μετριοπαθής Χασάν Ρουχανί όσο και οι διαρκείς προειδοποιήσεις των Αρχών αφήνουν να εννοηθεί ότι προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν καταφέρει ήδη να εισέλθουν στην ιρανική επικράτεια και να στρατολογήσουν μαχητές.
Ηδη από το καλοκαίρι του 2016 τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας έγραφαν για τη σύλληψη 18 ατόμων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω του Telegram –της πιο δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων στη χώρα –με στόχο τη στρατολόγηση νέων μελών στο ISIS. «Δεκαοκτώ κορυφαία στελέχη του Telegram στο Ιράν ταυτοποιήθηκαν ως επικεφαλής του ISIS και συνελήφθησαν. Κάποιοι από αυτούς ηγούνταν ομάδων με εκατοντάδες μέλη» ανέφεραν χαρακτηριστικά επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.
Την ίδια περίοδο, ο ιρανός υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τη στρατολόγηση 1.500 νέων Ιρανών στο Ισλαμικό Κράτος ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε τη διάλυση από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενός πυρήνα αλλοδαπών μαχητών του ISIS που σκόπευαν να πλήξουν προσκυνητές την ιερή ημέρα της Ασούρα, κατά την οποία κορυφώνεται το πένθος για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές του σιιτικού Ισλάμ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δεκάδες κιλά εκρηκτικών υλών.
Τον περασμένο Απρίλιο, μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Αλαβί αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους απετράπησαν 30 τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν σουνιτικές οργανώσεις.

Υπό τον φόβο της τρομοκρατίας και οι Ιρανοί

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Τετάρτης είναι τα χειρότερα που σημειώθηκαν στη χώρα από τα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με τους απλούς πολίτες της χώρας να εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς είχαν συνηθίσει να ζουν σε μια ασφαλή και σταθερή χώρα σε σύγκριση με τα περισσότερα γειτονικά κράτη.
Παρά την ενεργή συμμετοχή ιρανικών δυνάμεων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, και στο Ιράκ και στη Συρία, η Ισλαμική Δημοκρατία παρέμενε απυρόβλητη από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Σήμερα, ωστόσο, οι τζιχαντιστές του ISIS γνωρίζουν και μπορούν να δηλώνουν ότι είναι οι πρώτοι που κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα κατά ενός παραδοσιακού εχθρού τον οποίο καμία άλλη σουνιτική οργάνωση, περιλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, δεν μπόρεσε ποτέ να πλήξει.

HeliosPlus