Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, την ώρα που οι περισσότεροι Αμερικανοί είχαν στραμμένη την προσοχή τους στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου την Παρασκευή ένας άνδρας μαχαίρωσε τρεις και σκότωσε δύο επιβάτες μέσα σε έναν συρμό τρένου όταν εκείνοι προσπάθησαν να τον σταματήσουν να παρενοχλεί δύο νεαρές μουσουλμάνες, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν τουλάχιστον ακόμη δύο εγκλήματα μίσους.
Σύμφωνα με αναφορές της Αστυνομίας, το βράδυ του Σαββάτου, ο 34χρονος Αντονι Χάμοντ, έπειτα από έναν οχετό ρατσιστικών ύβρεων που εξαπέλυσε σε πάρκινγκ ενός συγκροτήματος κατοικιών στην Καλιφόρνια, άρπαξε ένα μαχαίρι και τραυμάτισε έναν Αφροαμερικανό.
Η είδηση της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα ο λευκός δράστης να είναι αντιμέτωπος σήμερα με την κατηγορία του εγκλήματος μίσους πέρασε στα ψιλά, όπως ακριβώς χάθηκε μέσα στην πλούσια ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ και η περίπτωση ενός επίσης λευκού άνδρα ο οποίος παρέσυρε (σκόπιμα) με το φορτηγό του δύο ιθαγενείς Αμερικανούς, σκοτώνοντας τον έναν, ηλικίας μόλις 20 ετών, και τραυματίζοντας τον άλλον.
Αυτή η σειρά δολοφονικών επιθέσεων με ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο πως στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ η ρητορική του μίσους και η ρατσιστική βία βρίσκονται σε έξαρση.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι πέρυσι τα εγκλήματα μίσους σε εννέα μητροπολιτικές περιφέρειες των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 20%, γεγονός στο οποίο συνέβαλε σημαντικά και η πλέον διχαστική προεκλογική εκστρατεία στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία εν όψει των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά και η προθυμία των θυμάτων να καταγγείλουν τα όποια εγκλήματα στις Αρχές.
«Οι υποστηρικτές του Τραμπ θεωρούν πως πλέουν έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση ώστε να συνεχίσουν να παρεκτρέπονται. Κυριαρχεί ένα κλίμα μίσους και μισαλλοδοξίας. Αυτές οι τρεις περιπτώσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά» δήλωσε στον «Γκάρντιαν» ο Ράιαν Λεντς, συνεργάτης της Southern Poverty Law Center, μιας ΜΚΟ που καταγράφει τα εγκλήματα μίσους ανά την Αμερική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, από τις αμερικανικές εκλογές και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έως και την 7η Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 1.300 περιστατικά βίας ή παρενόχλησης με ρατσιστικά κίνητρα.


Ακροδεξιές πολιτοφυλακές

«Ελευθερία του λόγου ή θάνατος, Πόρτλαντ. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για εσάς. Εδώ είναι Αμερική. Να φύγετε εάν δεν σας αρέσει η ελευθερία του λόγου. Θάνατος στους εχθρούς της Αμερικής. Να εγκαταλείψετε αυτή τη χώρα. Θάνατος στους αντιφασίστες. Εσείς το αποκαλείται τρομοκρατία, εγώ το αποκαλώ πατριωτισμό. Με ακούτε; Να πεθάνετε!» δήλωσε την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου ο Τζέρεμι Κρίστιαν, ο 35χρονος δράστης –και γνωστός υπερασπιστής της ανωτερότητας της λευκής φυλής –του διπλού φονικού στο Πόρτλαντ.
Την προηγούμενη ημέρα ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε μέσω του Twitter την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και επισημαίνοντας πως τα θύματα αντιστάθηκαν στο μίσος και τη μισαλλοδοξία.
Σύμφωνα με τον Τεντ Γουίλερ, ωστόσο, δήμαρχο του Πόρταλντ, τα λόγια και οι καταδίκες του άκρως εριστικού Τραμπ δεν αρκούν και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, με πρώτο την ακύρωση μιας πορείας για την «ελευθερία του λόγου» ακτιβιστών της αποκαλούμενης εναλλακτικής Δεξιάς και υποστηρικτών του προέδρου (Trump free speech rally) και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην αμερικανική μητρόπολη.
«Εν μέσω του πολιτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα, τα περιθώρια δράσης για όσους διαδίδουν τον φανατισμό είναι πολύ μεγάλα. Τα βίαια λόγια ενδέχεται να οδηγήσουν σε βίαιες πράξεις» επισήμανε ο κ. Γουίλερ που πρόσκειται στο κόμμα των Δημοκρατικών.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Πόρτλαντ Τζέιμς Μπάκχαλντ είχε δηλώσει πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ακροδεξιών πολιτοφυλακών με στόχο την προστασία των Ρεπουμπλικανών και των λοιπών υποστηρικτών τους κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας. «Ναι. Το σκεφτόμαστε. Γιατί υπάρχουν πλέον ασταθείς και επιθετικοί άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι σαν τους ναζί» προσδιόρισε ο ίδιος.

HeliosPlus