Ψαλμοί, ακολουθίες, το τροπάριο της Κασσιανής, η Σταύρωση. Λουλούδια για τον Επιτάφιο, λευκές λαμπάδες και κάνιστρα με κόκκινα αβγά για το εκκλησίασμα το βράδυ της Ανάστασης. Λίγα τετράγωνα από το εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης στο οποίο έγινε η τρομοκρατική επίθεση την Παρασκευή 7 Απριλίου, η ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Σουηδίας ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση. Η κοινωνία της ειρηνικής αυτής σκανδιναβικής χώρας, στην οποία ζουν περίπου 35.000 Ελληνες, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και να αντλήσει ελπίδα από τις άγιες ημέρες του Πάσχα που πλησιάζουν. Για μια χώρα όπως η Σουηδία, που φημίζεται για τη φιλοξενία της προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γνωστή διεθνώς για την ανεκτικότητα της κοινωνίας της, η επίθεση ήταν εντελώς απρόσμενη.

«Η τυφλή και μισαλλόδοξη βία που έθεσε στο στόχαστρό της την ειρηνική Σουηδία θα επιτύχει το εντελώς αντίθετο, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις ενάντια στον φανατισμό»
ανέφερε σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση η Μητρόπολη Σουηδίας, Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ποιμενάρχη τον δραστήριο Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα. «Στις δύσκολες αυτές στιγμές επιβεβαιώνεται η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναβική Χερσόνησο, του Σουηδικού Βασιλείου και της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους βιώνουμε τις ίδιες ανησυχίες» κατέληγε η ανακοίνωση, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του ορθόδοξου Ελληνισμού προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον σουηδικό λαό.
Παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις ο μητροπολίτης Κλεόπας έχει βιώσει κατά τη διάρκεια της ιερατικής διακονίας του στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και στη Βοστώνη τη 15η Απριλίου 2013. «Δυστυχώς, ο φανατισμός, και μάλιστα ο θρησκευτικός, καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και οδηγεί στην απώλεια της συναίσθησης ότι ο Θεός έπλασε τον κόσμο «καλώς λίαν»» μας λέει. «Βέβαια, όσο καταστροφικό είναι το μίσος κάποιων μεμονωμένων φανατικών, άλλο τόσο παρήγορη και ελπιδοφόρα είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος σε τέτοιου είδους δοκιμασίες. Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης δημιούργησαν μια «ανθρώπινη ασπίδα προστασίας» έναντι όσων θέλουν να κυριαρχήσουν διά του τρόμου».
Πάσχα σε μια «ιεραποστολική μητρόπολη»
Η πορεία της Ομογένειας στη σουηδική πρωτεύουσα προς το Πάσχα ξεκίνησε την Κυριακή των Βαΐων, με την ασφυκτική προσέλευση πιστών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Κλεόπας τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, κάλεσε το εκκλησίασμα να ενώσουν τις προσευχές τους για τους άδικα χαμένους αδελφούς και συμπατριώτες, και ευχήθηκε υπέρ ταχείας αναρρώσεως των τραυματιών.
Ο επίσκοπος –ο οποίος εξελέγη μητροπολίτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον Μάιο του 2014, για να αναλάβει την ποιμαντορία των Βορείων Χωρών –επισημαίνει ότι ηγείται «ιεραποστολικής μητρόπολης», υπηρετώντας τον αυξανόμενο αριθμό ελλήνων μεταναστών, τους ορθοδόξους χριστιανούς διαφόρων άλλων εθνικοτήτων, τους Σκανδιναβούς και μετανάστες που ενδιαφέρονται να μάθουν για την Ορθοδοξία, ενώ πραγματοποιεί τακτικές ποιμαντορικές επισκέψεις σε όλη την επικράτεια της Επαρχίας του, στην οποία υπάγονται η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Γροιλανδία: «Παρ’ όλο που οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι οικονομικές δυνατότητες της τοπικής Εκκλησίας είναι περιορισμένες, είναι καθήκον μου να ζω τον παλμό του ποιμνίου μου, να μεταφέρω την αγωνία και το όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το μέλλον της Εκκλησίας και να εντείνω την ιεραποστολική προσπάθεια διάδοσης του ευαγγελικού μηνύματος στις πέντε χώρες τις οποίες υπηρετώ».
Τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε την ένατη επίσκεψή του στο Οσλο της Νορβηγίας, επισκέφθηκε τέσσερις φορές το ποίμνιό του στη Δανία, ενώ το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε την Ισλανδία, όπου τέλεσε την πρώτη ιερά ακολουθία στο Ρέικιαβικ και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας και τις τοπικές εκκλησιαστικές και πολιτειακές αρχές.

Λειτουργικά βιβλία στα σουηδικά

Η στελέχωση της Μητρόπολης με κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες του νέου επισκόπου. Στην τριετή έως τώρα θητεία του, αυξήθηκε ο αριθμός των κληρικών από έναν σε εννέα, ιδρύθηκαν τέσσερις νέες ενορίες στη Σουηδία και στη Νορβηγία, και λειτουργεί το πρώτο ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σκανδιναβία. Παράλληλα, εγκαινιάσθηκε ο διάλογος με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και θρησκείες.

Λόγιος ποιμενάρχης, με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών το 2008 για τη μελέτη του Ο Αγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (1894-1908). Η εσωσχολική και εξωσχολική δράση επί τη βάσει ανεκδότων αρχειακών πηγών (Ριζάρειο Ιδρυμα, 2008) δρομολόγησε – και ολοκληρώνεται εντός του έτους – τη μετάφραση της Θείας Λειτουργίας στη σουηδική γλώσσα ενώ μεταφράζονται και θεολογικά εγχειρίδια στις κατά τόπους γλώσσες των χωρών που απαρτίζουν τη Μητρόπολη Σουηδίας.

Επιδίωξή του είναι να αποκτήσει η μητρόπολη για πρώτη φορά μητροπολιτικές εγκαταστάσεις, με την επισκοπική κατοικία, χώρους φιλοξενίας, γραφεία, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες διδασκαλίας και το πρώτο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς στη Σκανδιναβία. Δίνοντας βαρύτητα στην ποιμαντική μέριμνά του για τους νέους, προγραμματίζει την ανέγερση κέντρου νεότητας και κατασκηνώσεων. «Σύνθημα των συνεργατών μου και εμού προσωπικώς είναι η χρυσοστομική ρήση «ουκ ιστάμεθα, πορευόμεθα γαρ», που αποτελεί το βίωμά μας και τον τρόπο σκέψης μας. Είμαστε διαρκώς εν κινήσει» εξηγεί ο αεικίνητος ιεράρχης. Οταν τον ρωτούμε για την αποστολή της Μητρόπολης Σουηδίας απαντά: «Ειδοποιός διαφορά της πίστης και του τρόπου μας είναι η εμμονή στην Ανάσταση.
Με τη γνησιότητα του μηνύματός μας, ως συνεργοί Θεού και με την παρακαταθήκη πίστεως και πολιτισμού, στα οποία μετέχουμε ως Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας ευαγγελίζεται τον λόγο του Αναστάντος Χριστού στους συμπολίτες και συντοπίτες μας και μεταδίδει την ορθόδοξη μαρτυρία με αυθεντικό ιεραποστολικό φρόνημα» και εν όψει του Πάσχα στέλνει από τη Σουηδία την αγάπη του και τις εγκάρδιες πασχάλιες ευχές του «στην αγαπημένη μας Ελλάδα και στον οικουμενικό Ελληνισμό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ