Η κληρωτίδα μπορεί να χαμογέλασε στον πρωταθλητή Ολυμπιακό (εφόσον φυσικά ενισχυθεί όπως πρέπει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου), φέρνοντάς του αντίπαλο την τουρκική Οσμάνλισπορ στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ που θεωρητικά ήταν από τους πιο βατούς αντιπάλους.
Πέρα όμως από το αγωνιστικό κομμάτι, στο οποίο επαναλαμβάνουμε βασικό ρόλο θα παίξει το πώς θα είναι οι ομάδες σε δύο μήνες (16 Φεβρουαρίου είναι το πρώτο παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»), ο Ολυμπιακός θα είναι η πρώτη ελληνική ομάδα –στο ποδόσφαιρο –που θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά τα τραγικά συμβάντα του περασμένου Σαββάτου με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, έπειτα από τον αγώνα με την Μπούρσασπορ.
Η «Vodafone Arena», έδρα της Μπεσίκτας, είναι ένα γήπεδο σε κομβική θέση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες και κυρίως εκτιμήσεις από τις τουρκικές αρχές, το χτύπημα δεν ήταν «τυφλό» αλλά είχε σχέδιο και είχε στόχο να πλήξει αστυνομικούς κυρίως αλλά και δημοσιογράφους.
Οι Τούρκοι είναι αλήθεια πως έχουν συνηθίσει πλέον να ζουν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια, όπου έχουν σημειωθεί αρκετές πολύνεκρες επιθέσεις.
Η αποστολή του Ολυμπιακού, πάντως, θα έχει τελικό προορισμό την τουρκική πρωτεύουσα, την Αγκυρα, όπου εκεί ο κόσμος είναι πολύ περισσότερο φανατισμένος, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις τρομοκρατικές ενέργειες που συμβαίνουν παντού.
Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η πρωταθλήτρια Ελλάδας θα έχει ισχυρή αστυνομική δύναμη που θα τη συνοδεύει στο γήπεδο, στην «Osmanlı Stadyumu» της Αγκυρας στις 23 Φεβρουαρίου, όμως αυτό θα έχει να κάνει και με τον γενικότερο φανατισμό του κόσμου.
Η πρώτη ελληνική ομάδα πάντως που ταξίδεψε στην Τουρκία ήταν την περασμένη Τρίτη ο ΠΑΟΚ, που έπαιξε στην πόλη Ούσακ (210 χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης) με την ομώνυμη ομάδα για το Τσάμπιονς Λίγκ του μπάσκετ, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για ισχυρή αστυνομική προστασία.
Θεωρητικά τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο θα έπρεπε να τον έχει η Ευρωλίγκα, που ούτε λίγο ούτε πολύ φιλοξενεί στη διοργάνωσή της τέσσερις τουρκικές ομάδες, όλες με έδρα στην Κωνσταντινούπολη! Φενέρμπαχτσε, Εφές Αναντολού, Γαλατάσαραϊ και Νταρουσάφακα είναι οι εκλεκτές και έτσι οι υπόλοιπες 12 ομάδες της Ευρωλίγκας θα ταξιδέψουν μίνιμουμ τέσσερις φορές σε αυτή τη σεζόν εκεί.
Και λέμε μίνιμουμ, διότι κάποιες από αυτές τις 12 θα πάνε στο φάιναλ φορ το οποίο θα διεξαχθεί επίσης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ κάποιες άλλες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις τουρκικές ομάδες (όσες μπουν στην οκτάδα) στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.
Πάντως, οι φίλαθλοι δεν δείχνουν να φοβούνται την Πόλη και ήδη εξάντλησαν τα εισιτήρια για το φάιναλ φορ μέσα σε μιάμιση ώρα!
Τα περισσότερα εισιτήρια πουλήθηκαν σε Τούρκους, ενώ ακολούθησε η ζήτηση από Ισπανία, Ελλάδα, Ισραήλ και Γερμανία και από τη στιγμή που βγήκαν στο Διαδίκτυο σε λιγότερο από δύο ώρες είχαν εξαφανιστεί όλα.
Θυμίζουμε ότι το «Σινάν Ερντέμ», χωρητικότητας 14.867 θεατών, διαθέτει το 80% των θέσεων για το Final Four, ενώ περίπου από 800 εισιτήρια θα πάρει η καθεμία από τις τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν. Πέραν αυτών που θα διατεθούν από τις ίδιες τις ομάδες, υπάρχουν τα ακριβά πακέτα (platinum και gold) και οι σουίτες 9 ως 21 ατόμων.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας άλλωστε, ο Τζόρντι Μπερτομέου, όταν ρωτήθηκε για ανησυχία ή έξτρα μέτρα, απάντησε με λακωνικό τρόπο: «Γιατί θεωρείτε τις Βρυξέλλες ή το Παρίσι ασφαλέστερους προορισμούς; Βλέπετε πως πλέον ο κίνδυνος παραμονεύει παντού και εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι. Είναι σημεία των καιρών» τόνισε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας, απολύτως λογικά, γιατί αφενός δεν ήθελε να σπείρει τον πανικό παγκοσμίως, αφετέρου θυμίζουμε ότι ο βασικός χορηγός της διοργάνωσης είναι οι τουρκικές αερογραμμές!
ΑΕΚ
Η ΑΕΚ θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα για το Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ όχι μόνο στην Πόλη, αλλά και στο (μπασκετικό) γήπεδο της Μπεσίκτας που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας και εκεί ενδεχομένως τα μέτρα ασφαλείας να είναι σαφώς πιο εκτεταμένα, καθώς είναι και πολύ νωπές οι τραγικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσω του Διαδικτύου, το περασμένο Σάββατο.

Φάιναλ φορ
Ολα για την ασφάλεια
Ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας, όπου πλέον δεν μπορεί κανείς να νιώθει απόλυτα εξασφαλισμένος και να μην κοιτά λίγο και γύρω του.

Στα τρία ταξίδια μέχρι τώρα που έκαναν οι δύο «αιώνιοι» στην Πόλη για την Ευρωλίγκα, δεν απαιτήθηκε να ληφθούν έξτρα μέτρα προστασίας, ούτε υπήρξε το παραμικρό παρατράγουδο. Μόνο στο ματς του Ολυμπιακού με τη Γαλατάσαραϊ ήταν κάπως αυξημένα τα μέτρα, αλλά όχι λόγω Μπεσίκτας, αλλά λόγω των γεγονότων από τον αγώνα της τουρκικής ομάδας –παλαιότερα –με τον Ερυθρό Αστέρα, που είχαμε και ένα θύμα νεκρό από συμπλοκές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι «αδέλφια» με τους «ομολόγους» τους Σέρβους στον Ερυθρό Αστέρα. Και έτσι η αστυνομία φοβήθηκε λίγο περισσότερο μήπως υπάρξει κάποια σύρραξη.
Οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας, αξίζει να σημειωθεί, συνεργάζονται στενά με την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης για το θέμα της διεξαγωγής του φάιναλ φορ με ασφάλεια, όπου την ευθύνη για τη βασική φύλαξη ομάδων, οπαδών και γενικότερα διάφορων περίεργων καταστάσεων (έχουμε αρκετές) έχει εξ ολοκλήρου η τουρκική αστυνομία.
Οπως και να έχει έχουμε καιρό ακόμη για το φάιναλ φορ και φυσικά για τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν τόσο σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση όσο ενδεχομένως και στα υπόλοιπα παιχνίδια.
Οσον αφορά τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, και αυτός βλέπει ακόμη πολύ μακριά τα παιχνίδια με την Οσμάνλισπορ και είναι βέβαιο ότι όταν θα έρθει η ώρα η ελληνική ομάδα θα ασχοληθεί με αυτά που πρέπει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ