Η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) ήταν η πρώτη που δέχτηκε το τηλεφώνημα από τον αδελφό της, πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, για τον ανασχηματισμό στο κόμμα. Βρισκόταν στο Πεκίνο ως «κυρία του κυρίου», αφού συνόδευε τον σύζυγό της σε μια εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χωρίς πολλές περιστροφές ο πρόεδρος της εξήγησε ότι σκοπεύει να καταργήσει τους συντονιστές και να δημιουργήσει μια σκιώδη κυβέρνηση ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Και της πρότεινε να είναι σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης, κάτι που όπως έμαθα η Ντόρα το δέχτηκε αφού, όπως ακούστηκε να λέει, στον τομέα του υπουργείου αυτού βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών σκοπεύοντας, όπως δεσμεύτηκε, από εκεί να δώσει τη μάχη. Ισως να είναι πιο εύκολο για την Ντόρα να δώσει τη μάχη από το Ανάπτυξης, τώρα μάλιστα που έφυγε από εκεί ο συντοπίτης της Γιώργος Σταθάκης, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις. Δεν ρώτησε, όπως έμαθα, ποια θα είναι η τύχη τής έως τώρα συντονίστριας στο Ανάπτυξης, της Ολγας Κεφαλογιάννη, που ανέλαβε σκιώδης υπουργός Πολιτισμού (αν και προτιμούσε το… Εξωτερικών).
Το σύστημα man to man

Και έτσι άρχισαν τα τηλεφωνήματα του αρχηγού της ΝΔ με τα στελέχη του κόμματός του ώστε να σχηματίσει μια πλήρη, όπως τους είπε, σκιώδη κυβέρνηση, ένα man to man, όπως ανέφερε, για να χρησιμοποιήσει μπασκετικούς όρους, τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ κατέχει. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν θα υπάρχουν μόνον σκιώδεις υπουργοί, αλλά και σκιώδεις αναπληρωτές υπουργοί, ακόμα και σκιώδεις υφυπουργοί. Μαθαίνω μάλιστα ότι στο τηλεφώνημα που έγινε σε έναν από τους βουλευτές (έως τώρα τον είχαν βοηθό κάποιου άλλου) του είπε: «Είμαι ευχαριστημένος από το έργο σου, έχω καταργήσει τους συντονιστές (άρα τον προϊστάμενό σου), παίζεις στο ίδιο υπουργείο man to man και ό,τι θέλεις θα απευθύνεσαι σε μένα». Αφωνος («speechless», όπως έλεγε) έμεινε ο άλλος.


Χάρβαντ, μπάσκετ και γκολφ

Επειδή τα επικοινωνιακά κυβερνητικά τρολ αποφάσισαν να διαδώσουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έδωσε και τόση σημασία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη (παρά μόνο μια τυπική χειραψία), κάθισα και έψαξα το ζήτημα και σας το μεταφέρω. Ο κ. Ομπάμα είχε μια εγκάρδια συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη για τρία θέματα: Πρώτον, για το Χάρβαρντ (ο πρόεδρος της ΝΔ του είπε ότι έχουν κάτι κοινό επειδή και οι δύο είναι απόφοιτοι του φημισμένου αυτού πανεπιστημίου). Δεύτερον, για το… μπάσκετ (αφού και οι δύο παίζουν μπάσκετ) και, τρίτον, για το… γκολφ. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές στον κ. Μητσοτάκη ότι εδώ και καιρό παράτησε το μπάσκετ και ασχολείται περισσότερο με το γκολφ. Ακουσε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ και του είπε ότι επιμένει στο μπάσκετ και ότι γκολφ αυτός δεν παίζει, ούτε καν του αρέσει.


Με σπασμένο το δεξί χέρι

Συνάντησε τυχαίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο που είχε στο γύψο το δεξί χέρι και αντί να του πει περαστικά, ή να ρωτήσει τουλάχιστον πώς κτύπησε, του είπε χαριτολογώντας: «Ετσι τώρα θα μάθεις να γράφεις και με το αριστερό. Με το αριστερό χέρι πάντα γράφεις καλύτερα». Αλλωστε ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και γενικά με το κεφάλαιο και δεν το κρύβει. Είναι τόσο εξοικειωμένος μαζί τους που τους κάνει και αστειάκια. Ο κ. Δασκαλόπουλος τον κοίταξε περίεργα, αλλά ο κ. Τσίπρας του είπε: «Α, ξέχασα, Δημήτρη. Εσύ γράφεις καλά μόνο με το αριστερό». Στην πραγματικότητα ο κ. Δασκαλόπουλος γράφει με το δεξί, συνεπώς τι είναι αυτά που του είπε ο κ. Τσίπρας; Απλώς θυμήθηκε το 2013, όταν τον κάλεσε σε μια συνεδρίαση του ΣΕΒ και τον υποδέχτηκε σαν τον μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας. Αυτά ξεχνιούνται;


Τι τρώει ο Τσακαλώτος;

Τι συμβαίνει όταν προσκαλούν τον Ευκλ. Τσακαλώτο σε επίσημα δείπνα, όπου υπάρχει καλό και ακριβό φαγητό; Ως αριστερός θέλει να τα αποφεύγει, αλλά πηγαίνει ως… υπουργός Οικονομικών. Μόνο που, όπως λέει, δεν… τρώει. Κάνει αντίσταση; Δεν νομίζω, απλώς βαφτίζει κι αυτός το ψάρι κρέας και λέει ότι «εμείς οι αριστεροί τρώμε άλλη τροφή», εννοώντας την πνευματική. Δεν ξέρω αν αυτή γεμίζει το στομάχι, σίγουρα όμως δεν είδα τον Ευκλείδη να παραπονείται για το φαγητό.


Στο Σύνταγμα ένα πρωινό

Δεν είχαν ακόμα καθαρίσει τους δρόμους από τα μάρμαρα, τις πέτρες και τα λοιπά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τους λεγόμενους γνωστούς αγνώστους στα επεισόδια για το Πολυτεχνείο και εμφανίστηκαν πρωί-πρωί στην πλατεία Συντάγματος διάφοροι μουσικοί με πολιτικά αρχίζοντας να παιανίζουν «των εχθρών τα φουσάτα περάσαν» και άλλα εθνικοπατριωτικά άσματα, εμβατήρια, τραγούδια, αιφνιδιάζοντας τους περαστικούς. Στην αρχή οι περαστικοί δεν γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε, αλλά όταν ρώτησαν έμαθαν ότι πρόκειται για την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνει πρόβες εν όψει της εορτής της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 21 Νοεμβρίου. Δεν γνωρίζουν εκεί στο Αμυνας ότι οι πρόβες των μουσικών χωρίς στολή γίνονται πάντοτε σε κλειστό χώρο;

HeliosPlus