Eνας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Αβραάμ Λίνκολν
«Τι θα έλεγε ο Λίνκολν, ο πρώτος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην ιστορία των ΗΠΑ, στον Τραμπ;». Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε «To Βήμα» στον Τζον Κάρολ, καθηγητή Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ζητώντας την άποψή του για τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στο Μεγάλο Παλαιό Κόμμα των Ρεπουμπλικανών εξαιτίας της χαοτικής προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τραμπ.
Ο αμερικανός ακαδημαϊκός ωστόσο επέλεξε να απαντήσει περισσότερο λογοτεχνικά παρά ακαδημαϊκά και να συνθέσει έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών, παραθέτοντας λόγια τους που άντλησε από την ιστοσελίδα Abraham Lincoln Online, όσον αφορά τον περίφημο πολιτικό που κατάργησε τη δουλεία, και από το Twitter, όσον αφορά τον πολιτικό που σύμφωνα με πολλούς αποτελεί το όνειδος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ντόναλντ Τραμπ:
Πιστέψτε με, πρόκειται να οικοδομήσουμε ένα όμορφο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από αυτές τις εκλογές –και πιστέψτε με, οι Δημοκρατικοί θα πληρώσουν για αυτό –και θα είναι ένα υπέροχο νέο κόμμα του Λίνκολν.

Αβραάμ Λίνκολν: Τώρα έχουμε εμπλακεί σε φοβερό εμφύλιο πόλεμο, που θέτει σε δοκιμασία το κατά πόσον αυτό το έθνος […] μπορεί να επιβιώσει για πολύ.

Ν.Τ.:
Οι αποστάτες (Ρεπουμπλικανοί) είναι πολύ πιο δύσκολοι αντίπαλοι από τη διεφθαρμένη Κλίντον. Ερχονται από όλες τις μεριές. Δεν γνωρίζουν πώς να κερδίζουν, θα τους δείξω εγώ.

Α.Λ.:
Δεν υπάρχει καμία αδικία που θα μπορούσε να αποκατασταθεί από τον νόμο του όχλου.

Ν.Τ.:
Ο πολύ αδύναμος και αναποτελεσματικός ηγέτης μας, ο Πολ Ράιαν, είχε μια δυσάρεστη τηλεφωνική σύσκεψη κατά την οποία του επιτέθηκαν για την προδοσία του.

Α.Λ.:
Οι διαστάσεις αυτού του ξεσηκωμού δεν ήταν κατανοητές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είδα πως εμπεριείχε τις μεγαλύτερες δυσκολίες και θα απαιτούσε τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων ολόκληρης της χώρας.

Ν.Τ.:
Η διεφθαρμένη Κλίντον αρέσκεται να μιλάει για τα πράγματα που θα κάνει αλλά βρίσκεται εκεί για 30 χρόνια –γιατί δεν τα έκανε;

Α.Λ.:
Η κυβέρνησή μας βασίζεται στην κοινή γνώμη. Οποιος μπορεί να αλλάξει την κοινή γνώμη, μπορεί να αλλάξει την κυβέρνηση.

Ν.Τ.:
Ελπίζω οι άνθρωποι να βλέπουν την επαίσχυντη συμπεριφορά της Χίλαρι Κλίντον όπως αυτή αποκαλύφθηκε μέσω των WikiLeaks. Είναι ακατάλληλη για την προεδρία.

Α.Λ.:
Σε εποχές σαν τη σημερινή, οι άνδρες δεν θα πρέπει να ξεστομίζουν το παραμικρό για το οποίο δεν θα ήταν διατεθειμένοι να φέρουν την ευθύνη ανά τον χρόνο και την αιωνιότητα.

Ν.Τ.:
Ο ιδιαίτερα αθυρόστομος γερουσιαστής Τζον Μακέιν εκλιπαρούσε για τη στήριξή μου κατά τη διάρκεια των προκριματικών (εγώ την έδωσα, αυτός κέρδισε), και στη συνέχεια με εγκατέλειψε για κουβέντες των αποδυτηρίων.

Α.Λ.:
Πιστεύω πως αποτελεί αναγνωρισμένο αξίωμα της ηθικής ότι όποιος προβαίνει σε έναν ισχυρισμό χωρίς να γνωρίζει αν είναι αληθινός ή ψευδής είναι ένοχος αναληθείας. Και η συμπτωματική εγκυρότητα του ισχυρισμού δεν τον δικαιολογεί ούτε τον απαλλάσσει.

Ν.Τ.:
Η κάλπικη ιστορία (για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών) στους αποτυχημένους «New York Times» αποτελεί κατασκεύασμα εξ ολοκλήρου. Προσοχή!

Α.Λ.:
Οι συνετοί άνδρες θα πρέπει να αισθάνονται ότι η μοίρα του πολιτισμού πάνω σε αυτήν την ήπειρο σχετίζεται με το ζήτημα (αυτής) της αναμέτρησης. Πόσο κοντά να φθάνουμε στον κίνδυνο; Απαντώ πως εάν ποτέ ο κίνδυνος μας απειλήσει θα πρέπει να εκδηλωθεί ανάμεσά μας. Εάν η καταστροφή είναι η μοίρα μας, τότε θα πρέπει να τη γράψουμε και να την τελειώσουμε εμείς οι ίδιοι.

Ν.Τ.:
Μην την αφήσετε (σ.σ.: τη Χίλαρι Κλίντον) να μας κοροϊδέψει ξανά.

Α.Λ.:
Με κακία προς κανέναν. Με φιλανθρωπία προς όλους.

N.T.:
Είναι τόσο ωραίο που αποδεσμεύθηκα και μπορώ τώρα να αγωνιστώ για την Αμερική με τον τρόπο μου.

HeliosPlus