Φορέστε τα κράνη σας!

Καθώς οι ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία οδεύουν σε εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί καθεστώς ότι τίποτα δεν συμβαίνει στις εκλογές και τις 100 ημέρες που έπονται.

Φορέστε τα κράνη σας! | tovima.gr
Καθώς οι ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία οδεύουν σε εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί καθεστώς ότι τίποτα δεν συμβαίνει στις εκλογές και τις 100 ημέρες που έπονται. Ετσι, ενώ καθ’ όλο το υπόλοιπο του 2016 θα υπάρξουν συζητήσεις για την ανάγκη επιπλέον δημοσιονομικών κινήτρων και πρόσθετων επενδύσεων σε υποδομές, το πολιτικό ημερολόγιο θα φιμώσει κάθε προσπάθεια, μεταθέτοντας ουσιαστικά την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής μέχρι… του χρόνου τέτοια εποχή! Ηδη το 2017 φαίνεται ότι θα είναι άλλη μια χρονιά χαμένης ανάπτυξης. Ωστόσο, προαισθάνομαι ότι το 2017 θα προκαλέσει αρκετές ανατροπές, θόρυβο και περιθωριακές αλλαγές, ώστε να πυροδοτήσει αυτό που τονίζω εμφατικά εδώ και χρόνια ότι χρειάζεται: την ανάγκη αλλαγής.
Οσον αφορά τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να κερδίσει ή να μην κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, όμως δεν γίνεται να αγνοήσουμε τους ψηφοφόρους και τους υποστηρικτές του. Το κοινωνικό συμβόλαιο παραμένει κομμάτια και οι επιπτώσεις συνεχίζουν να είναι άφθονες.
Αναφέρω απλά για την ιστορία, ότι εκτιμώ ότι ο Τραμπ θα εκλεγεί επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ – όχι για όσα πρεσβεύει, και σίγουρα όχι για όσα λέει, αλλά γιατί τάσσεται απόλυτα ενάντια στο κατεστημένο. Αν ο Τραμπ μπει στον Λευκό Οίκο, δεν θα το οφείλει στον εαυτό του, αλλά στο πόσο αντιδημοφιλής είναι η Δημοκρατική αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία αντιπροσωπεύει το «μία από τα ίδια», δηλαδή μια πολιτική πορεία που έχει καταστήσει πολλούς Αμερικανούς πολίτες φτωχότερους.
Ας μην ξεχνάμε ότι το κοινωνικό συμβόλαιο χτίστηκε διαμέσου των αιώνων χάρη στην πεποίθηση ότι εξυπηρετείται το κοινό συμφέρον κυβερνώντων και κυβερνωμένων – κάτι που διέψευσε ο τρέχων κύκλος του «παρατείνω και προσποιούμαι». Οι κυβερνώμενοι έχασαν τη δουλειά, το διαθέσιμο εισόδημα και την πίστη τους στο μέλλον. Βάζω στοίχημα ότι αν οποιοσδήποτε υποψήφιος, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, στηρίξει την υποψηφιότητά του στην εναντίωση προς το κατεστημένο, θα εκλεγεί. Το «μία από τα ίδια» συνεπάγεται έναν κόσμο με τη μεγαλύτερη ανισότητα που σημειώθηκε ποτέ, τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, χειραγωγούμενα επιτόκια και πληθωρισμό, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα στην ιστορία και τον μέγιστο εφησυχασμό.
Ολες οι μακροοικονομικές αλλαγές στην ιστορία έχουν γεννηθεί από πολιτικά λάθη. Μπορεί μια προεδρία Τραμπ να είναι ένα τεράστιο λάθος, αλλά θα θέσει σε κίνηση την ανατροπή που χρειάζεται ο κόσμος.
Ο δρόμος μπροστά μας προβλέπεται ανώμαλος και σας συμβουλεύουμε να φορέσετε τα κράνη σας. Θα είναι, όμως, και μια πορεία που θα διαλύσει πολλές από τις φαύλες δομές που στηρίζουν τη σημερινή αγορά.
Ο κ. Steen Jakobsen είναι επικεφαλής οικονομολόγος & επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk