Ξεκινά η μεταφορά και η συντήρηση των συλλογών του Θεατρικού Μουσείου

Σε χώρους της ΕΡΤ μεταφέρονται αυτές τις ημέρες τα αντικείμενα της συλλογής του Θεατρικού Μουσείου, τα εκθέματα του και η βιβλιοθήκη του προκειμένου να συντηρηθούν. Η συντήρηση θα γίνει από τεχνικούς του υπουργείου Πολιτισμού και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες λόγω του όγκου της πλούσιας και σπάνιας συλλογής που έχει ανάγκη κατεπείγουσας διάσωσης.

Σε χώρους της ΕΡΤ μεταφέρονται αυτές τις ημέρες τα αντικείμενα της συλλογής του Θεατρικού Μουσείου, τα εκθέματα του και η βιβλιοθήκη του προκειμένου να συντηρηθούν.

Η συντήρηση θα γίνει από τεχνικούς του υπουργείου Πολιτισμού και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες λόγω του όγκου της πλούσιας και σπάνιας συλλογής που έχει ανάγκη κατεπείγουσας διάσωσης.

Τα έξοδα της μεταφοράς και της συντήρησης αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων την περασμένη άνοιξη, έχει κηρύξει τη συλλογή μνημείο.

Η απόφαση να μεταφερθεί ο πλούτος του πολύπαθου Θεατρικού Μουσείου από την οδό Ακαδημίας και το κτίριο στα Πατήσια (όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη) και τις αποθήκες σε μεγάλους χώρους – αναγκαία προϋπόθεση για τη συντήρηση – και τους οποίους παραχωρεί η ΕΡΤ, αποφασίστηκε την Πέμπτη, σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, ο διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ο Νίκος Θεοχαράκης πρόεδρος του Δ.Σ του Μεγάρου Μουσικής, εκπρόσωποι της ΕΡΤ και εκπρόσωποι της Εταιρείας Συγγραφέων και του Θεατρικού Μουσείου.

Τα έξοδα της μεταφοράς και της συντήρησης αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Όσο για τη στέγαση του Θεατρικού Μουσείου μετά τις εργασίες συντήρησης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου-Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου είναι μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και κοστούμια ηθοποιών, σκηνογραφικές μακέτες, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αναπαριστούν ανθρώπους του θεάτρου,για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια (18ος αιώνας) ως το 2011 (οπότε σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών).

Μαζί με περισσότερες από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμους συγκροτούν τον πλούτο του ελληνικού θεάτρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk