Φιλοσοφία
Μωρίς Μερλώ-Ποντύ
Φαινομενολογία της αντίληψης

Μετάφραση Κική Καψαμπέλη
Εκδόσεις Νήσος, 2016
σελ. 776, τιμή 25 ευρώ
Η έκδοση του έργου, το 1945, σηματοδότησε ένα νέο φιλοσοφικό και διανοητικό ρεύμα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Μεταβάλλοντας την κυρίαρχη εικόνα του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας, έγινε ένα από τα ορόσημα της σκέψης του 20ού αιώνα. Ο Μερλώ-Ποντύ, ακολουθώντας την παράδοση των Χούσερλ, Χάιντεγκερ και Σαρτρ, τη φέρνει αντιμέτωπη με φιλοσόφους όπως ο Ντεκάρτ και ο Καντ, με μια υποτιμημένη διάσταση της ύπαρξής μας: το ζωντανό σώμα και τον κόσμο των φαινομένων. Tο σώμα έρχεται στο προσκήνιο της φιλοσοφίας, όχι ως απλή βιολογική μονάδα, αλλά ως την αρχή που συγκροτεί την ύπαρξή μας και την εμπειρία μας μέσα στον κόσμο.
Θέσεις
Κλερ Ροντιέ (με τη συμμετοχή της Κατρίν Πορτβέν)
Μετανάστες και πρόσφυγες

Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016
σελ. 120, τιμή 10 ευρώ
Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες; Πόσοι είναι κι από πού έρχονται; Γιατί αυτή η ξαφνική συρροή και πρόκειται άραγε να συνεχιστεί; Μήπως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την τρομοκρατία; Οι ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, έχουν τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν; Τα τείχη και οι φράχτες έχουν κάποια χρησιμότητα; Πρέπει μήπως να καταργήσουμε τη ζώνη Σένγκεν; Τι είναι hotspot; Πόσο στοιχίζει η επιτήρηση των συνόρων; Δεν θα ήταν καλύτερο να τους βοηθήσουμε να μείνουν στον τόπο τους; Το βιβλιαράκι αυτό απαντά με γνώση αλλά χωρίς ταμπού σ’ αυτές τις θεμιτές ερωτήσεις.
Σκέψεις
Λιου Σιαoμπό
Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος: Επιλεγμένα δοκίμια και ποιήματα

Μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη, Πρόλογος Βάτσλαβ Χάβελ
Εκδόσεις Πατάκη, 2016
σελ. 560, τιμή 19,70 ευρώ
Οταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη το 2010, ο Λιου Σιαομπό εξέτιε ποινή ενδεκαετούς φυλάκισης σε μια κινεζική φυλακή για «υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας». Τα κείμενα και τα ποιήματά του που περιλαμβάνονται εδώ δεν καταγράφουν μόνο τον αγώνα ενός κορυφαίου αντιφρονούντος εναντίον της τυραννίας, αλλά και εμπλουτίζουν τον φάκελο του οικουμενικού πόθου για ελευθερία και αξιοπρέπεια. «Ενας από εκείνους τους ασυνήθιστους ανθρώπους που μπορούν να κοιτάζουν την ανθρώπινη ζωή από την πιο ευρεία οπτική γωνία και να την αναλύουν λογικά με βάση αρχές» γράφει γι’ αυτόν ο Πέρρυ Λινκ.

Βιογραφία
Lars T. Lih
Βλαντίμιρ Λένιν

Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
σελ. 296, τιμή 15,50 ευρ}ώ
Μια ευσύνοπτη και περιεκτική βιογραφία του Λένιν. Ο συγγραφέας, από τους σημαντικότερους ιστορικούς του μαρξισμού, παρακολουθεί τον Λένιν από τα φοιτητικά του χρόνια και τις πρώτες συγκρούσεις του με το αυταρχικό τσαρικό καθεστώς μέχρι τις εμφύλιες διαμάχες που διαδέχτηκαν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Το ιστορικό πορτρέτο του επαναστάτη πολιτικού ολοκληρώνεται με αναφορές στην προσωπική και στην κοινωνική του ζωή. Το βιβλίο διακρίνεται για την απλή γλώσσα, την ξεκάθαρη δομή και την απουσία ιδεολογικά φορτισμένων προκαταλήψεων. Η έκδοση συμπληρώνεται από εικονογραφικό υλικό.

Aφήγημα
William Mccants
ISIS – Η αποκάλυψη: Η ιστορία, η στρατηγική και το όραμα για την ημέρα της κρίσης του Ι.Κ.

Μετάφραση Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Πεδίο, 2016
σελ. 256, τιμή 14,90 ευρώ
Πώς κατάφερε το Ισλαμικό Κράτος να προσελκύσει τόσα μέλη και να κατακτήσει τόσα εδάφη; Υπήρξε πιο αδίστακτο, πιο θρησκευτικά φανατικό και πιο αφοσιωμένο στη δημιουργία κράτους από τους ανταγωνιστές του. Οι ραδιούργοι αρχηγοί του Ισλαμικού Κράτους συνδύασαν δύο από τις πιο ισχυρές και ταυτόχρονα αντιφατικές ιδέες του Ισλάμ –την αναβίωση της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας και την Ημέρα της Κρίσης –δημιουργώντας μια αποστολή και ένα μήνυμα που διαμόρφωσαν τη στρατηγική και θέριεψαν τον φανατισμό των μαχητών του. Το βιβλίο είναι βασισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς αραβικές πηγές και κείμενα.

Mυθιστόρημα
David Ebershoff
Το κορίτσι από τη Δανία

Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016
σελ. 360, τιμή 16 ευρώ
Μια απλή παράκληση που απευθύνει μια γυναίκα στον σύζυγό της, καθώς ζωγραφίζουν και οι δύο στο ατελιέ τους, πυροδοτεί μια αλλαγή που κανείς τους δεν μπορεί να προβλέψει. Η απίστευτη διαδρομή της Λίλης Ελμπε, μιας πρωτοποριακής φιγούρας στην ιστορία της τρανσεξουαλικότητας και μιας γυναίκας διχασμένης ανάμεσα στον γάμο της και στις ιδιαίτερες προσωπικές της επιθυμίες. Με φόντο τη λάμψη και την αίγλη της Κοπεγχάγης, του Παρισιού και της Δρέσδης στη δεκαετία του 1920, το μυθιστόρημα εξερευνά τα όρια του φύλου και της σεξουαλικότητας, του έρωτα και του γάμου, και το ταξίδι που ξεκινάει κανείς για να γίνει ο εαυτός του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ