Έρχεται χαράτσι σε αδήλωτα κεφάλαια και καταθέσεις

Φόρο και προσαυξήσεις που μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 90% για τα αδήλωτα εισοδήματα και τις καταθέσεις θα προβλέπει νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψή τους, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι τελικές διατάξεις βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αρχικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για φορολογική αμνηστία και το μόνο δέλεαρ φαίνεται να είναι η άρση των ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ένα παράθυρο τρίμηνης διάρκειας σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδας, προσφέροντας απαλλαγή από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής με την καταβολή φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 90% των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η «προσφορά» απέχει πολύ από τους αρχικούς σχεδιασμούς και τα χαρακτηριστικά αμνήστευσης που οραματίζονταν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία ενάμιση χρόνο νωρίτερα διαγράφονται ένα προς ένα υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων καταρτίζεται πλέον με έναν συνδυασμό φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να αγγίζουν έως και το 90% των αφορολόγητων χρημάτων ή, αν η εν εξελίξει διαπραγμάτευση γείρει περισσότερο προς τις ελληνικές επιδιώξεις, η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να περιοριστεί σε ποσοστό της τάξεως του 70%.

Το αντάλλαγμα δεν θα είναι άλλο από την απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Και αυτό όμως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk