Χουλιαράκης: 3-4 δισ. στις τράπεζες από τη χαλάρωση των capital controls

Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) στη Βουλή, μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) χθες στη Βουλή μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για «δημοσιονομική ένεση» 3,5 δισ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

«Η εκταμίευση έχει ξεκινήσει» είπε και σημείωσε ότι τo υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκταμιεύσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ, τον ΕΟΠΥΥ, στο υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ποσό που προορίζεται για τα νοσοκομεία είναι της τάξης των 587 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί. Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε, όμως, ότι αυτά τα τρία εργαλεία θα έχουν βραχυμεσοπρόθεσμη απόδοση με χρονικό ορίζοντα 1 ή 1,5 έτους.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς αυτούς για πολλά έτη στο μέλλον». Δήλωσε, πάντως, απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του α’ εξαμήνου του προϋπολογισμού, μιλώντας για «εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,478 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα. «Η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ» είπε και διαβεβαίωσε ότι το έτος θα κλείσει με την ελληνική οικονομία να «προσγειώνεται» σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk