Ξαφνικό «τουρκικό ενδιαφέρον» εκδηλώνεται για την υπόθεση του πλοίου «Noor 1» λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου –αναμένεται τη Δευτέρα 18 Ιουλίου– για τους 35 κατηγορουμένους και αφορά τη μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έχουν υποβληθεί από την Τουρκία αιτήματα δικαστικής συνδρομής για να εξετασθούν ως μάρτυρες εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του «Noor 1». Και αυτό προκειμένου οι δικαστικές αρχές της γειτονικής χώρας να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τον κύκλο των αιματηρών ενεργειών που έχουν σημειωθεί στην Τουρκία την τελευταία διετία και έχουν συσχετισθεί με τον εντοπισμό της τεράστιας ποσότητας ηρωίνης, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το καλοκαίρι του 2014 στην Ελευσίνα.

Στη χώρα μας βρέθηκαν παράλληλα προ ολίγων ημερών και αξιωματούχοι από την Ολλανδία, οι οποίοι επίσης προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για δολοφονικές ενέργειες που διεπράχθησαν στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα και επίσης συσχετίσθηκαν με το φορτίο ηρωίνης του «Noor 1». Μεγάλη ποσότητα της ηρωίνης υπολογιζόταν ότι θα κατέληγε στην Ολλανδία.

Όλα αυτά ενώ από την ελληνική πλευρά ελάχιστες ενέργειες και με σημαντική καθυστέρηση έχουν γίνει για όσες εγκληματικές επιθέσεις συνέβησαν σε Τουρκία, Ολλανδία αλλά και στη Μέση Ανατολή σχετικά με το ταξίδι του «Noor 1» από το Ντουμπάι προς την Ελευσίνα. Αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χωρίς να υπάρχει καμιά ενημέρωση για σημαντικές πτυχές της υπόθεσης που αφορούν την αγοραπωλησία του φορτίου, τους πωλητές και τους μεσάζοντες, για τους ακριβείς λόγους των φόνων στο εξωτερικό αλλά και για να δοθεί μια συνολική εικόνα της συγκεκριμένης μεταφοράς σε Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Ολλανδία, Βέλγιο και αλλού. Δικαστικοί μάλιστα αγνοούν μέχρι προσφάτως τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο εξωτερικό σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1» αλλά και για ποιον λόγο διαπράχθηκαν, ώστε να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα στην κρινόμενη υπόθεση…

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ελλάδα τούρκος αξιωματούχος προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για όσα έχουν συμβεί στη γειτονική χώρα και τα πρόσφατα ευρήματα της τουρκικής αστυνομίας. Όμως η συγκεκριμένη ενημέρωση των ελληνικών αρχών μπορεί να συμβεί και μετά το τέλος της δίκης και την αναγγελία των ποινών για τη μεταφορά των ναρκωτικών…