Οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, δύο σεμινάρια, ένα εργαστήρι και 10 παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα διεξαχθεί μεταξύ 15 και 26 Ιουλίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Με νέα καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη –η οποία διαδέχθηκε την παραιτηθείσα πριν από μερικούς μήνες Βίκυ Μαραγκοπούλου – η εφετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει συνέχεια του επιτυχημένου Φεστιβάλ που έκανε την Καλαμάτα διεθνώς γνωστή ως πόλη του χορού, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους για τη σύγχρονη δημιουργία στη χώρα μας.
Αναφορικά με τις εφετινές παραστάσεις, η αυλαία θα ανοίξει με την εντυπωσιακή παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Links», σε χορογραφία του διεθνούς Ελληνα και νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του συγκροτήματος Αντώνη Φωνιαδάκη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 15 και 16/7 στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού (στις 22.00). Τα έργα «10.000 Litres» της Ευαγγελίας Κολύρα και «Me on Top» της Αρτέμιδος Λαμπίρη παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση-παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 16/7 (στις 19.00) στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού. Το πρώτο έργο βασίζεται στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Μέσα από τη σωματική διερεύνηση, η χορογράφος, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, φτιάχνει ανατρεπτικές, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις. Το δεύτερο έργο επικεντρώνεται στις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή με πέντε κεφάλαια που αλληλοεπικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί πέντε ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους.
Ενας νέος, πολλά υποσχόμενος και ανερχόμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλλιτέχνης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του «Λέων και Λύκος», παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του με τίτλο «Οpus» στις 17 και 18/7 (στις 20.00) στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού. Τη «σκυτάλη» παίρνουν η ομάδα «Αμάλγαμα» και η χορογράφος Μαρία Γοργία που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια ιδιόμορφη γραφή-κριτική στις σύγχρονες συνθήκες, με έργα τα οποία διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και φύλου. Στις 19 και 20/7 (Μέγαρο Χορού – Στούντιο, στις 20.00) παρουσιάζουν το έργο «Στην άκρη του βατήρα» το οποίο μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ.
Το έργο «Drops of Peace» (19/7, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων) είναι μια παράσταση σε εξωτερικό χώρο που συνδυάζει χορό και προβολές και απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Οι χορογράφοι Αποστολία Παπαδαμάκη (ομάδα Quasi Stellar, Ελλάδα), Σοφί Μπουλμπουλιάν (ομάδα Dk-Bel, Γαλλία) και Λία Χαράκη (ομάδα Πέλμα, Κύπρος) δημιουργούν την εν λόγω δουλειά ως απόηχο του «Drops of Breath», της πρώτης διεθνώς υποβρύχιας παράστασης χορού.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με την ομάδα Candoco Dance Company που παρουσιάζει έργα δύο καταξιωμένων χορογράφων: το «Beheld» του Αλεξάντερ Γουίτλεϊ και το «Notturnino» του Τόμας Χάουερτ (στις 22 και 23/7, στο Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα, στις 20.00). Στον ίδιο χώρο η ομάδα RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ παρουσιάζει στις 24/7 (στις 22.00) το έργο «Europium».

info:

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα διεξαχθεί από τις 15 ως τις 26 Ιουλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ