Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ΕΕ και ο διχασμός στον «αυστηρό» Βορρά και τον «αμαρτωλό» Νότο έρχεται πάλι στο προσκήνιο εν αναμονή της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης από πλευράς Κομισιόν σχετικά με τις κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για την παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Την ίδια ώρα κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με την Ιταλία στο επίκεντρο. Το νέο σοκ αφορά τις τράπεζες της Ιταλίας -τις οποίες οι οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «zombie»-, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίζονται ολοένα και περισσότερο.

Η Γερμανία, διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει στην τήρηση όλων των κανόνων, ενώ η Ιταλία, η οποία ηγείται του «άξονα του Νότου», που ζητά περισσότερη ευελιξία στην ΕΕ, βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς οι τράπεζές της, απειλούν να τινάξουν στον αέρα ακόμη και ολόκληρη την Ευρωζώνη, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη κρίση από το 2008.

Να σημειωθεί ότι το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, σε ευρώ 360 δις είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθει.

Ντάισελμπλουμ: «Οχι» σε στήριξη ιταλικών τραπεζών αψηφώντας τους κανόνες bail in

Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών δεν μπορούν να διορθωθούν αψηφώντας την οδηγία BRRD και τους νέους κανόνες για το bail in, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις αιτήσεις από τη Ρώμη – δια στόματος και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, να επιτραπεί στην Ιταλία να βάλει χρήματα στις τράπεζες της χώρας.

Οι ιταλικές τράπεζες δεν έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


Bloomberg: ΕΕ-Ιταλία διαφωνούν στην ερμηνεία των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων

Οι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Η Ρώμη υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές. Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ακόμη απόσταση να καλύψουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επειδή ερμηνεύουν διαφορετικά τους κανόνες, δήλωσαν οι πηγές. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες.

Με τις ιταλικές τράπεζες να έχουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η ιταλική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενισχύσει τις τράπεζές της, οι μετοχές των οποίων δέχονται νέο σφυροκόπημα μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες ότι η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν (σε ιδιώτες), ενεργώντας ως δίχτυ ασφαλείας, δήλωσαν οι πηγές. Η Ρώμη επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δις ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση. Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε μία πηγή, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία είναι απίθανη πριν τις 29 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.

Η λύση που προσμένει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα

Έτσι, οι ιταλικές τράπεζες βασίζονται στη βοήθεια από το κράτος ή στη διάσωση για να εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δισ. από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν Θεσπίσει για τέτοιες περιπτώσεις.

«Η Ιταλία δεν επιθυμεί εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες για τις τράπεζες» ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε -ο οποίος προκρίνει τη λύση του bail-in- όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα.

Η λύση Σόιμπλε

Η επιλογή του bail-in, όμως, θα είναι καταστροφική για χιλιάδες μικροομολογιούχους και καταθέτες σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική συγκυρία, εν όψει του δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη για τον Ματέο Ρέντσι να βρει μια όσο το δυνατόν ανώδυνη λύση και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η «τιμωρία» Ισπανίας και Πορτογαλίας μπορεί να καταστήσει το μείγμα εκρηκτικό. Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν ότι η αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων είναι αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, που όμως, εάν επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες για την ιταλική οικονομία, μπορεί να κλονιστεί σφοδρότατα ούτως ή άλλως.

Ο Σόιμπλε έχει εκφράσει πρόσφατα τις αντιρρήσεις του για την προνομιακή μεταχείριση της Γαλλίας από την Κομισιόν, οπότε δεν θα υποχωρήσει εύκολα και μαζί με αυτόν και οι «δορυφόροι» του.

Εντονες οι ανησυχίες για την Banca Monte dei Paschi di Siena

Εντονες είναι οι ανησυχίες για την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας τηνBanca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από κάθε άλλη ιταλική τράπεζα. Σε ό,τι αφορά στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιό της θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση κεφαλαίου 2-3 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δημοσίευμά της η La Stampa, η οποία δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή, ανέφερε πως το ΔΣ της τράπεζας θα ανακοινώσει την απόφαση αυτή μετά το πέρας της σημερινής του συνεδρίασης.

«Η τράπεζα διαψεύδει τη φήμη», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Το ΔΣ της Monte dei Paschi di Siena συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει την απάντηση που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ζητήσει μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% μέχρι το 2018, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάσει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και η παροχή κεφαλαίων στην Monte dei Paschi di Siena, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μικροεπενδυτές δεν θα επωμιστούν το κόστος στην περίπτωση διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα,κατέγραψε την Τρίτη απώλειες στο χρηματιστήριο κατά 20%, με την τιμή της μετοχής της να έχει υποστεί συνολικά απώλειες 80% μέσα στην χρονιά.

Συστημικός κίνδυνος οι ιταλικές τράπεζες

Eξαπλώνονται οι πιέσεις που δέχονται οι ιταλικές τράπεζες από το Brexit στους υπόλοιπους γίγαντες του ευρωπαϊκού κλάδου, με τις μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank και της ελβετικής Credit Suisse να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Εκκληση για την εύρεση λύσης με την παρέμβαση της Ρώμης απεύθυνε χθες Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και νυν πρόεδρος της Societe Generale, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία. Από το Βερολίνο, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Παντοάν τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης.

Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σμάγκι, ο κ. Αντζελόνι, μέλος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες για λογαριασμό της ΕΚΤ, δήλωσε προ ημερών ότι «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η κρατική στήριξη, όταν ρυθμίζεται και ελέγχεται σωστά, είναι θεμελιώδες συστατικό ενός σωστά δομημένου τραπεζικού πλαισίου».

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό ρεκόρ. Μία εβδομάδα πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι η Deutsche Bank είναι η πιο «ριψοκίνδυνη» από τις μεγάλες τράπεζες που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικόσύστημα. Επίσης, η αμερικανική μονάδα της Deutsche Bank ήταν μία εκ των δύο τραπεζών που απέτυχαν στα τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.