Μια παπική συγγνώμη για τους γκέι

Ηταν οµολογουµένως µια γενναιόδωρη δήλωση, αν λάβουµε υπόψη τον συντηρητισµό της Καθολικής Εκκλησίας.

Ηταν οµολογουµένως µια γενναιόδωρη δήλωση, αν λάβουµε υπόψη τον συντηρητισµό της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την πτήση επιστροφής του από το Ερεβάν της Αρµενίας προς τη Ρώµη, δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώµη για τη συµπεριφορά της απέναντι στους οµοφυλόφιλους. Συγκεκριµένα, η συζήτηση ξεκίνησε όταν ένας ρεπόρτερ τον ρώτησε για το αν συµφωνεί µε τη δήλωση ενός γερµανού καρδινάλιου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να απολογηθεί στους οµοφυλόφιλους για την περιθωριοποίησή τους. Και ο Πάπας απάντησε ως εξής: «Θα επαναλάβω αυτό που λέει η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, πως οι οµοφυλόφιλοι δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις, πως θα πρέπει να είναι σεβαστοί και να τους συνοδεύουµε µε την ποιµαντική µας δράση. (…) Η Εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώµη που δεν συµπεριφέρθηκε σωστά αρκετές φορές. Και όταν λέω η Εκκλησία, εννοώ οι χριστιανοί! Η Εκκλησία είναι αγία, εµείς είµαστε αµαρτωλοί».
Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ότι η Εκκλησία «όχι μόνο πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους που προσέβαλε, αλλά και από τους φτωχούς, από τις γυναίκες που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, από τα παιδιά τα οποία εξαναγκάζονται στην εργασία και επειδή ευλόγησε τόσο πολλά όπλα».
Η αλήθεια είναι ότι ο Φραγκίσκος είναι ο πιο φιλελεύθερος Ποντίφικας που ανέβηκε ποτέ στον παπικό θρόνο. Ετσι, για μία ακόμη φορά, δεν δίστασε να επαναλάβει και τη δήλωση που είχε κάνει το 2013 σχετικά με τους ομοφυλόφιλους: «Αν ένας άνθρωπος είναι γκέι και έχει καλή πρόθεση και αναζητεί τον Θεό, ποιοι είμαστε εμείς για να τον κρίνουμε;».
Ολα καλά και άγια μέχρις εδώ. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά». Γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος ναι μεν είχε δηλώσει το 2013 ότι ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν είναι αμαρτωλός, αλλά δεν πιστεύει το ίδιο και για τις ομοφυλοφιλικές πράξεις. Και μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη: λίγο πριν από την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ιταλία, ο ίδιος έσπευσε να θυμίσει στους νομικούς ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια σύγχυση ανάμεσα στον τύπο οικογένειας που θέλει ο Θεός και σε οποιαδήποτε άλλη ένωση. Δυστυχώς, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα σε αυτόν εδώ τον κόσμο…

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk