Με νέο σύστημα η κάλυψη θέσεων στους παιδικούς σταθμούς

Με στατιστικές και σχεδιασμούς επί χάρτου η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το νέο σύστημα κάλυψης θέσεων σε παιδικούς σταθμούς θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας τις ανάγκες των οικονομικά πιο αδύναμων οικογενειών. Τα αποτελέσματα θα φανούν τον Σεπτέμβριο, αλλά ήδη οι εργαζόμενοι σε δημοτικές δομές προειδοποιούν ότι υπάρχει διττός κίνδυνος και παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Με στατιστικές και σχεδιασμούς επί χάρτου η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το νέο σύστημα κάλυψης θέσεων σε παιδικούς σταθμούς θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας τις ανάγκες των οικονομικά πιο αδύναμων οικογενειών. Τα αποτελέσματα θα φανούν τον Σεπτέμβριο, αλλά ήδη οι εργαζόμενοι σε δημοτικές δομές προειδοποιούν ότι υπάρχει διττός κίνδυνος και παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Οριακά μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στη συμμετοχή δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), περιλαμβανομένων και εκείνων με αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), στο πρόγραμμα φιλοξενίας 81.000 νηπίων μέσω κουπονιού ενίσχυσης στους γονείς (voucher). Δεν ξεπερνούν τις 2.886 (πέρυσι 2.850) συνολικά οι δομές –εκτιμάται ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί θα φτάσουν τους 900 (πέρυσι ήταν 845)– που έχουν δηλώσει ως σήμερα διαθεσιμότητα για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2016-2017 «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Με το νέο σύστημα καταργείται η σύμβαση μεταξύ δομής και ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και το voucher –εφέτος είναι μειωμένο κατά 5%– ανήκει στοξν γονιό, ο οποίος επιλέγει τον παιδικό σταθμό προτίμησής του.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι εφέτος τον Σεπτέμβριο όλες οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες θα λάβουν το voucher ενώ θα εξυπηρετηθούν και οι οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά με αναπηρία. Με τις αλλαγές που προωθούνται επιχειρείται από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί από χρόνια, οικογένειες δηλαδή που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να μη λαμβάνουν εν τέλει το voucher ενώ το δικαιούνταν. Πάντως, αν και αναμενόταν να εκδοθεί αυτές τις ημέρες η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ για να δηλώσουν οι γονείς τη συμμετοχή τους, θα υπάρξει καθυστέρηση η οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα που οφείλονται στις περιφέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της συνολικής ελάχιστης δαπάνης των 175 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα, τα 100 εκατ. αφορούν οικογένειες οι οποίες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και τα υπόλοιπα οικογένειες άνω αυτού του εισοδηματικού ορίου. Το δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς, αλλά και άνεργοι-ες, εγγεγραμμένοι-ες στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, μητέρες που έχουν τέκνα που ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω ή μητέρες που είναι χήρες, μονογονεϊκές οικογένειες.

Τις αλλαγές στην υλοποίηση της δράσης παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας. Αναλυτικά στοιχεία παρουσίασαν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού) κ. Γιώργος Ιωαννίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος. Όλοι μίλησαν για ένα νέο σύστημα που προωθεί τη διαφάνεια, τη δίκαιη κατανομή των θέσεων, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απλοποίηση διαδικασιών

Προέβαλαν ως μείζονος σημασίας την απλοποίηση των διαδικασιών, τη συνεννόηση που υπήρξε με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τη διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση, ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που προέκυπταν από το προηγούμενο σύστημα με τις πληρωμές ανά τρίμηνο.

Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό ότι με το νέο σύστημα ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ και πλέον δεν ισχύει ο περιορισμός κάλυψης του 70% των θέσεων σε κανέναν παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ αλλά με voucher να μπορεί να καλυφθεί έως και το 100% της πληρότητάς τους. Επίσης, πλέον δεν θα χρειάζονται εγγυητικές επιστολές οι συνεργαζόμενοι με την ΕΕΤΑΑ φορείς, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Υπολογίζεται ότι την 1η Αυγούστου να έχουν την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων γονέων.

Αγωνία εργαζομένων για κάλυψη αναγκών των παιδιών και για θέσεις εργασίας

Αξίζει να επισημανθεί ότι από τα 175 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται φέτος από 120 εκατ. σε 93 εκατ., αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. σε 82 εκατ. ευρώ, ώστε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να καλυφθούν οι ίδιες ανάγκες με πέρυσι. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως να μην είναι όπως τις παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση.

Η εμπειρία, όπως ανέφερε με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), έχει δείξει πως σε κάθε δομή (ιδιωτική ή δημοτική) υπάρχουν πάντα περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από όσες είναι οι προσφερόμενες θέσεις. Στην επιλογή των 81.000 ωφελούμενων δεν θα ληφθεί υπόψη το αν υπάρχει επαρκής αριθμός θέσεων σε δομές της περιοχής τους (δεν γίνεται, όπως πριν, σύνδεση θέσης με δικαιούχο) αλλά θα γίνει καθαρά βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Έτσι, όπως επισημαίνει η ΠΑΣΕΚΔΑΠ, «θα έχουμε το φαινόμενο σε πολλούς δήμους να εγκριθούν περισσότεροι ωφελούμενοι που πληρούν τα κριτήρια από όσες είναι οι προσφερόμενες θέσεις». Επομένως, εκτιμούν ότι μπορεί να χρειασθεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση ενώ κρίνουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε χαμένα voucher τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από άλλους γονείς.

Η κυβέρνηση καθησυχάζει λέγοντας ότι αν προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες έχει συμφωνηθεί να εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια. Όμως, σε περιοχές της περιφέρειας, όπου είναι λίγοι οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα και οι δικαιούχοι να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Αν προκύψει κάτι τέτοιο –δεν θεωρείται πιθανό από την κυβέρνηση–, οι εναλλακτικές λύσεις θα αναζητηθούν πια την επόμενη χρονιά.

Χωρίς «επιλαχόντες»

Επίσης, πλέον δεν υπάρχουν «επιλαχόντες». Αν για οποιονδήποτε λόγο ο δικαιούχος δεν ενεργοποιήσει το κουπόνι, το voucher δεν μπορεί να μεταβιβασθεί στον επόμενο που διεκδικεί μια θέση. Δεν θα δίνεται σε γονέα άλλης περιοχής όπου ενδεχομένως να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και ο οποίος έμεινε έξω από την τελική επιλογή των 81.000 πρώτων σε μοριοδότηση.

Πέραν τούτων, ο σύλλογος εργαζομένων εκτιμά ότι η γενικότερη μείωση της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης των δομών, πέρα από τη μείωση 5% του voucher, θα έχει επιπτώσεις με μη κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών, με κίνδυνο κλεισίματος ή και μείωση θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk