Ντομπρόβσκις: Ίσως παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια για Ισπανία-Πορτογαλία

Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015 διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015 διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση επαφίεται πάντως στο σύνολο του κολεγίου των επιτρόπων. Δεν θέλω να προδικάσω» το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Οι επίτροποι της Ε.Ε. συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά και αναμένεται να λάβουν απόφαση με συναίνεση.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.

Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).

Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.

Διχασμένη η Ευρώπη

Ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τον Μάιο να αναβάλουν για την 5η Ιουλίου την απόφασή τους για την επιβολή κυρώσεων ή μη στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει διχασμένη για το ζήτημα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται κατόπιν να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο συμβούλιο τους στις Βρυξέλλες που αναμένεται να συγκληθεί την 12η Ιουλίου.

Όπως και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στις αρχές του Ιουνίου, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε εξάλλου ότι η Γαλλία πρέπει να εκπληρώσει απόλυτα τους στόχους της το 2017.

«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το επόμενο έτος», είπε.

Παρά τις υποσχέσεις της, η Γαλλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να μειώσει κάτω από 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμά της και έχει εξασφαλίσει πολλές περιόδους χάριτος, με το 2017 να θεωρείται η καταληκτική προθεσμία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk