Ερευνα: Μειώνονται οι καπνιστές στην Ελλάδα

Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, οι παθητικοί καπνιστές όχι.

Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, οι παθητικοί καπνιστές όχι.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το κάπνισμα στη χώρα μας μειώνεται σημαντικά και ότι ο μύθος του έλληνα «θεριακλή» έχει από καιρό καταρρεύσει.
Το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει πέσει στο 27,3% ενώ αναφέρεται και ένα 5,2% ευκαιριακά καπνιζόντων.
Οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποποιούνται συνειδητά την πρόσδεσή τους σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση.
Η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη – προ πενταετίας – μέτρηση της ίδιας Αρχής και με την ιδία ακριβώς μεθοδολογία (προσωπική συνέντευξη σε σταθμισμένο δείγμα 8.5000 περίπου νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια) καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24 ετών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής είναι ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στον καπνό, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια είναι 78,6%
Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες είναι θυμωμένοι σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται θυμωμένοι σε ποσοστό 74%. Μάλιστα, σχεδόν ο ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.
Παρόλα αυτά, η ελληνική πολιτεία, εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαροτέρου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk