Την περασμένη Πέμπτη, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Νικολάς Μαδούρο κήρυξε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο να τερματίσει τον οικονομικό πόλεμο που κήρυξαν, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, στη χώρα «ντόπιες δυνάμεις της Δεξιάς με τη βοήθεια των ΗΠΑ», το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως το εν λόγω διάταγμα μέσω του οποίου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποκτά διευρυμένες εξουσίες είναι καθ’ όλα σύμφωνο με το Σύνταγμα της χώρας.
Η απόφαση όμως αυτή αναμένεται να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά καθώς καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνοι βρίσκονται στους δρόμους απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου Μαδούρο από την εξουσία.
Την ώρα που ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος, ακόμη και για επικείμενη εισβολή από ξένες –άγνωστο ποιες –δυνάμεις, θέτοντας μάλιστα σε κατάσταση επιφυλακής τις ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Και ζητούν από τον στρατό να επιλέξει αν είναι με το Σύνταγμα ή με τον πρόεδρο Μαδούρο.
Ενδεικτικό της πόλωσης που επικρατεί στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου αλλά και τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο είναι το γεγονός ότι, πέρα από τους πολίτες και τους πολιτικούς, αντικρουόμενες απόψεις –ενίοτε διαμετρικά αντίθετες –για τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα έχουν και οι ειδικοί.
«Ο Μαδούρο συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας» υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ρικάρντο Χάουσμαν, επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ ο Τζορτζ Τσικαριέλο-Μαχέρ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, μας είπε ότι θεωρεί πως η Βενεζουέλα «διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».
«Το Βήμα» δημοσιεύει τις απαντήσεις των εν λόγω βενεζουελανών ακαδημαϊκών της Διασποράς σε δύο κρίσιμα ερωτήματα αφήνοντας τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Θα μπορούσε η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα να οδηγήσει σε πραξικόπημα ή ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο;

Ρικάρντο Χάουσμαν: «Στη Βενεζουέλα έχει ήδη σημειωθεί ένα πραξικόπημα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η παλιά Εθνοσυνέλευση όρισε κατά παράβαση του Συντάγματος 13 δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο οι οποίοι ακύρωσαν όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση παραβλέποντας την πλειοψηφία επικαλούμενοι γελοίους λόγους. Η προσπάθεια καθυστέρησης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (με στόχο την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία) αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα όσον αφορά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Ο Μαδούρο συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας που δεν περιορίζεται από το κράτος δικαίου».

Τζορτζ Τσικαριέλο-Μαχέρ: «Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επιδιώκει απεγνωσμένα να ανατρέψει τον Μαδούρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε και η οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί. Εκμεταλλεύονται οπότε την τρέχουσα δυσφορία οξύνοντας τη ρητορική τους. Ο Ενρίκε Καπρίλες (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) τάσσεται ξεκάθαρα και δίχως καμία αμφιβολία υπέρ ενός πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης, γεγονός το οποίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την έντονη αντίδραση (των υποστηρικτών της κυβέρνησης Μαδούρο). Την τελευταία φορά που η αντιπολίτευση αποπειράθηκε να ανατρέψει πραξικοπηματικά, το 2002, την πολιτική κατάσταση στη χώρα απέτυχε παταγωδώς και ενίσχυσε τον τσαβισμό, οπότε θα πρέπει να το σκεφθεί δύο φορές προτού στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπροσθέτως οι εκατομμύρια υποστηρικτές του τσαβισμού δεν θα υποχωρήσουν τόσο ήσυχα».

Είναι σωστό να γίνεται λόγος για διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα; Θα μπορούσε η κυβέρνηση Μαδούρο να χαρακτηριστεί «σοσιαλιστική απολυταρχία»;

Ρικάρντο Χάουσμαν: «Η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί σημαντική παραποίηση της πραγματικότητας. Ο τσαβισμός επιθυμεί να αυτοπροσδιορίζεται ως ένα σοσιαλιστικό κίνημα αλλά υπάρχουν τόσο πολλά διαφορετικά κινήματα που χρησιμοποιούν τον εν λόγω όρο με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα κατατοπιστικός. Ο τσαβισμός είναι ένας κακός συνδυασμός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού χουλιγκανισμού, ολοκληρωτισμού και κραυγαλέας περιφρόνησης των απόψεων όσων δεν γονατίζουν ενώπιον της κυβερνώσας ελίτ. Αποτελεί μια απόπειρα καταστολής και αντικατάστασης της κοινωνίας με ένα τεράστιο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους πολίτες τρόφιμα ή να παράσχει υπηρεσίες υγείας».

Τζορτζ Τσικαριέλο-Μαχέρ: «Οχι, η Βενεζουέλα έχει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το οποίο λειτουργεί παράλληλα με ένα δίκτυο άμεσα δημοκρατικών θεσμών όπως τα κοινοτικά συμβούλια και οι κοινότητες. Ωστόσο η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί πάσης φύσεως χαρακτηρισμούς για να επικρίνει μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί. Για παράδειγμα, κάνει λόγο επί σειρά ετών για δικτατορία, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές υπό ένα δικτατορικό καθεστώς».

HeliosPlus