Το τρικ που βάζει φωτιά στα φάρμακα

Εφευρίσκοντας ένα ομολογουμένως έξυπνο τρικ η κυβέρνηση βάζει εντός του Ιουνίου την ταφόπλακα σε περισσότερα από 11.000 φαρμακεία.

Εφευρίσκοντας ένα ομολογουμένως έξυπνο τρικ η κυβέρνηση βάζει εντός του Ιουνίου την ταφόπλακα σε περισσότερα από 11.000 φαρμακεία. Η πολυσυζητημένη την τελευταία εξαετία απελευθέρωση φαρμάκων που δεν χρειάζονται υποχρεωτικά ιατρική συνταγή, των λεγόμενων ΜΥΣΥΦΑ, παίρνει πια σάρκα και οστά αφού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Βουλή και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Κυριακή. Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπου έναν μήνα, αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την τσέπη του ασθενούς, καθώς θα επέλθουν και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων από 1ης Ιανουαρίου 2017.
Η αρχή γίνεται με 216 φάρμακα τα οποία εντάσσονται στην ειδική υποκατηγορία «ΓΕΔΙΦΑ» (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και ως τέτοια θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να τοποθετηθούν και στα ράφια των σουπερμάρκετ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα εν λόγω φάρμακα θα μπορούν να διατίθενται – πλην των φαρμακείων – από καταστήματα χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού ή βοηθού φαρμακοποιού.
Λίστα με τη βούλα των θεσμών


Τα επιστημονικά κριτήρια βάσει των οποίων επελέγησαν οι δραστικές ουσίες και κατ’ επέκταση τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μπορούν να πωλούνται και από σουπερμάρκετ ή και πολυκαταστήματα τέθηκαν από επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η λίστα με τα 216 φάρμακα εστάλη στους θεσμούς, απ’ όπου και ενεκρίθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονται αναλγητικά, αντιβηχικά σιρόπια, ουσίες για το γαστρεντερικό, αλοιφές για τσιμπήματα κ.ά. Θα πωλούνται σε ειδική συσκευασία που θα περιέχει το ίδιο φάρμακο σε μικρότερη ποσότητα. Η δε συσκευασία θα έχει πράσινη σήμανση.
Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι ορισμένων αλυσίδων πολυκαταστημάτων και σουπερμάρκετ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον – όχι ακόμη δημοσίως – να τοποθετήσουν φάρμακα στα ράφια τους. Οι κακές γλώσσες λένε πάντως ότι διατηρούν και μια μικρή επιφύλαξη εξαιτίας της πρόσφατης εμπειρίας τους από την απελευθέρωση των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα πράγματα στη συγκεκριμένη αγορά δεν πήγαν τόσο καλά όσο αρχικά περίμεναν.
Αντιδράσεις φαρμακοποιών


Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σταδιακή απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Πάγια θέση τους είναι να μην πωλείται κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου.

«Δεν υπάρχει ήπιο ή λιγότερο ήπιο φάρμακο. Ολα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τροφές»
δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Γιάννης Δαγρές.
Οπως αναφέρει, ενώ η διεθνής τάση είναι να επιστρέφουν στα φαρμακεία, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όσα φάρμακα είχαν δοθεί και στα σουπερμάρκετ (π.χ., Βρετανία, Σουηδία), η Ελλάδα βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση. «Η υπόθεση αυτή είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής. Είναι έγκλημα να αφήσουν απροστάτευτο τον πληθυσμό απλά και μόνο για να εξυπηρετήσουν ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΦΣ, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή του ΕΟΦ για τα ΜΥΣΥΦΑ, κ. Γιάννη Μακρυγιάννη, από 1ης Ιανουαρίου 2017 τα συγκεκριμένα φάρμακα θα ακριβύνουν σημαντικά: «Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές αυτών των σκευασμάτων είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες».
Σημειώνει δε ότι πουθενά στο πολυνομοσχέδιο δεν αναφέρεται ότι τα σουπερμάρκετ που θα πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να προσλάβουν και φαρμακοποιό. «Στη Σουηδία υπήρξαν πολλές καταγγελίες για παρενέργειες και δηλητηριάσεις από την κατανάλωση φαρμάκων που δίδονταν από χώρους εκτός φαρμακείων. Δυστυχώς στην Ελλάδα αντιγράφουμε μοντέλα τα οποία σε άλλες χώρες αποτελούν παρελθόν» επισημαίνει.

Πριν από τρία χρόνια
Οταν ο Α. Ξανθός μιλούσε για «κοινωνικό αγαθό» και ακρίβεια

Με τη σταδιακή απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), ξεκινώντας από 216 σκευάσματα, η κυβέρνηση φάνηκε για μία ακόμη φορά ανακόλουθη ως προς τις θέσεις που υποστήριζε πριν από τρία χρόνια. Θυμίζουμε την ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Απριλίου 2013. Ανάμεσά τους και ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.
Τι έλεγαν τότε; Οτι τα ΜΥΣΥΦΑ «δεν παύουν να είναι φάρμακα και το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό που χορηγείται διά χειρός φαρμακοποιού. Και αυτό γιατί ο φαρμακοποιός, εκτός από επαγγελματίας, είναι και σύμβουλος υγείας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα του πολίτη, ειδικά στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όπου η υποβάθμιση των παροχών υγείας είναι εμφανής».
Καθώς συγκαταλέγονται στα φάρμακα – τόνιζαν πριν από τρία χρόνια – απαιτείται διαρκής φαρμακοεπαγρύπνηση και δίνονται συνεχώς προειδοποιήσεις κινδύνου. «Στη χώρα μας μέχρι στιγμής η διακίνησή τους γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και η τιμή τους καθορίζεται με κρατική διατίμηση. Κοινώς ασκείται ιδιαίτερη μέριμνα από την Πολιτεία για τη διακίνηση αυτών των φαρμάκων. Αυτό έχει ως συνέπεια η αγορά να είναι ορθώς ρυθμισμένη, να έχουμε αυτή τη στιγμή έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και να αποφεύγεται η πολυφαρμακία. Αντίθετα, όπου επιχειρήθηκε η απορρύθμιση της χορήγησης των ΜΥΣΥΦΑ προκλήθηκαν προβλήματα τόσο δημόσιας υγείας όσο και ακρίβειας».
Ενδεικτικά ανέφεραν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά διεθνώς εισαγωγών στα νοσοκομεία και αυτοκτονιών από χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εμφανίζονται στις χώρες που η χορήγησή τους είναι απορρυθμισμένη. «Δεν έχει φανεί πουθενά ότι οι τιμές των φαρμάκων ΜΥΣΥΦΑ μειώνονται όταν η τιμολόγησή τους απορρυθμίζεται και η κοινή πρακτική των «προσφορών τιμής σε οικονομικές συσκευασίες για τον καταναλωτή» στην περίπτωση των ΜΥΣΥΦΑ έχει αποδείξει ότι οδηγεί σε επιπλέον επιβάρυνση της τσέπης του πολίτη, σε πρόκληση πολυφαρμακίας και κατ’ επέκταση σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία».
Λίγους μήνες μετά, στις 21 Ιανουαρίου 2014, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει τους τότε υπουργούς ότι «βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών επιτρέποντας την πώληση των φαρμάκων αυτών στα σουπερμάρκετ. Για να κάνει το δωράκι αυτό στα μεγαλοκαταστήματα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης αγνοεί πλήρως τη θέση του μόνου αρμόδιου κρατικού φορέα για το θέμα αυτό, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου. Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία, γνωμοδότησε ο ΕΟΦ. Αυτό φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα για το υπουργείο Ανάπτυξης. Προέχουν τα δωράκια στα μεγάλα συμφέροντα».

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Η απελευθέρωση φαρμάκων που δεν χρειάζονται υποχρεωτικά ιατρική συνταγή παίρνει πια σάρκα και οστά αφού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Κυριακή.

Η λίστα με τα 216 φάρμακα εστάλη στους θεσμούς, απ’ όπου και ενεκρίθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονται αναλγητικά, αντιβηχικά σιρόπια, ουσίες για το γαστρεντερικό, αλοιφές για τσιμπήματα κ.ά.

«Είναι έγκλημα να αφήσουν απροστάτευτο τον πληθυσμό απλά και μόνο για να εξυπηρετήσουν ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα» λέει ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δαγρές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk