Φαρμακοβιομηχανία: Ουραγός η Ελλάδα στις κλινικές μελέτες

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο τότε υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε καλέσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας σε διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο τότε υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε καλέσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας σε διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας. Η συμφωνία αυτή θα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των επιχειρήσεων ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργούνταν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες που θα απέφεραν έσοδα 1 δισ. ευρώ.
Λίγους μήνες μετά, προκηρύχθηκαν εκλογές και εκπρόσωποι του φαρμακευτικού forum του ΕΒΕΑ παρέδωσαν στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνο Δημόπουλο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση των κλινικών μελετών. Το σχέδιο παραδόθηκε στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πιθανότατα μπήκε σε κάποιο συρτάρι.
Οι συζητήσεις περί προώθησης των κλινικών μελετών, προκειμένου να τονωθεί σημαντικά η εθνική μας οικονομία και να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, αρχίζουν ξανά.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου) ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διοργάνωσε την Τετάρτη εκδήλωση στην οποία ακούστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων η διαπίστωση ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στον τομέα των κλινικών μελετών. Από τα 35 δισ. ευρώ που διατίθενται παγκοσμίως για εκπόνηση κλινικών ερευνών, η Ελλάδα απορροφά μόλις και μετά βίας 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το Βέλγιο -με πληθυσμό ανάλογο της χώρας μας- προσελκύει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σπύρο Φιλιώτη, πρέπει και μπορούν τα 80 εκατ. ευρώ να πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.
Εμπόδιο σε μία τέτοια προοπτική αποτελούν η γραφειοκρατία, η έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ Υγειονομικών Περιφερειών, διοικήσεων νοσοκομείων και γιατρών, η απουσία διάθεσης των ίδιων των γιατρών να αφοσιωθούν σε μία τόσο σκληρή εργασία ιδίως όταν δεν υπάρχουν κίνητρα, αλλά και η φορολογία των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν μελέτες.
«ΕΟΦ, Υγειονομικές Περιφέρειες, νοσοκομεία… Είναι μία αλυσίδα που πρέπει να συνεννοείται. Επίσης, πρέπει να δούμε το θέμα της φορολογίας των εταιρειών. Ύστερα από αυτές τις ενέργειες θα μπορούμε να μιλάμε για την περίπτωση του Βελγίου» δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κυρία Κατερίνα Αντωνίου, η οποία έχει εργαστεί πάνω στις κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ επί τετραετίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιώτης, στην Ελλάδα η έκπτωση που δίδεται στις εταιρείες που χρηματοδοτούν κλινικές μελέτες ανέρχεται στο 130% όταν υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δίνουν εκπτώσεις 200-250%.
Για το ζήτημα αυτό υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΦ και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk