Η αλήθεια για τη συμφωνία

Η επανάληψη του εφιαλτικού καλοκαιριού του 2015, την οποία οι ευρωπαίοι δανειστές μας είχαν αρχίσει να φοβούνται, φαίνεται να έχει αποτραπεί.

Η αλήθεια για τη συμφωνία | tovima.gr
Η επανάληψη του εφιαλτικού καλοκαιριού του 2015, την οποία οι ευρωπαίοι δανειστές μας είχαν αρχίσει να φοβούνται, φαίνεται να έχει αποτραπεί. Ηταν άλλωστε αυτό που από την αρχή επεδίωκαν, με δεδομένες τις νέες προτεραιότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι οποίες δεν υπήρχαν πέρυσι. Διότι και το περιώνυμο Βrexit μπορεί να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στα ευρωπαϊκά πράγματα, αλλά και η πρόσφατη εμπλοκή με την Τουρκία στη συμφωνία για το Προσφυγικό μπορεί να ανατρέψει το σημερινό καθεστώς ελέγχου των προσφυγικών ροών. Για να μη μιλήσουμε για το ευρύτερο τουρκικό ζήτημα που προκύπτει μετά την αποπομπή Νταβούτογλου και την πλήρη επικράτηση Ερντογάν. Και αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη διαδικασία κυρώσεων εις βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας επειδή δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ηρωικές αντιδράσεις της (που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η όλη υπόθεση για ενάμιση χρόνο και να ανεβεί έτσι ο λογαριασμός) και αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των δανειστών μας, δεν ήταν πλέον δύσκολο να επιτευχθεί η συμφωνία. Γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει στους γνωστούς πανηγυρισμούς προκειμένου να χρυσώσει το πικρό χάπι που καλούνται τώρα να καταπιούν οι πολίτες. Διότι το μόνο βέβαιον είναι οι πρωτοφανείς φορολογικές αυξήσεις που έρχονται και όσα στη συνέχεια επιφυλάσσει ο περίφημος «κόφτης». Οσο για το περιώνυμο χρέος, αυτό ουσιαστικά δεν προβλέπεται να συζητηθεί πριν από το 2018. Ετσι και η ελληνική πλευρά κερδίζει χρόνο και οι Ευρωπαίοι παίρνουν μια ανάσα για να ασχοληθούν με τα νέα φλέγοντα και επικίνδυνα προβλήματα που έχουν προκύψει. Τώρα αν όλα αυτά οδηγούν στην πολυπόθητη ανάπτυξη, αυτό είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία.
Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι περιμένοντας την ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη τουρκική απειλή, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην πιθανή αθέτηση των συμφωνηθέντων για τους πρόσφυγες (που θα έχει νέες τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για την ήδη εξουθενωμένη από το ζήτημα αυτό Ελλάδα), αλλά και την προκλητική επαναφορά των γνωστών μονομερών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κύπρου. Ζητήματα τα οποία είναι ευνόητο ότι δεν μπορούν να λυθούν με το να φοράει τη στολή εκστρατείας ο υπουργός Αμυνας. Και για τα οποία δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η αναγκαία πολιτική βούληση για την επίλυσή τους, παρά τη σωρεία των διμερών επαφών. Ενώ σήμερα καθίστανται ακόμη δυσκολότερα με τις νεοοθωμανικές βλέψεις του «σουλτάνου» της Αγκυρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk